De Arnhemse Standaard voor Toegankelijkheid: Nothing about us without us
Het verbeteren van de toegankelijkheid van Arnhem is een kernactiviteit van het Apcg. In samenwerking met het Apcg heeft de gemeente Arnhem een Arnhemse standaard voor toegankelijkheid opgesteld. Henri Derksen is een van de vrijwilligers die hielp bij de schouw van diverse Arnhemse gebouwen. Daarom legden wij hem enkele vragen voor:
Wie ben je en wat doe je voor het APCG?
Ik ben Henri Derksen, 62 jaar oud. Bij het Apcg ben ik vrijwilliger. Ik leg o.a. de RingLeiding installatie uit in voorkomende gevallen en assisteer met het schouwen van openbare locaties op
toegankelijkheid en uitgankelijkheid. Ik representeer de doelgroep doven en slechthorenden bij de schouw van de diverse gebouwen voor het Apcg.
Daarnaast ben ik bij de HoorMij/NVVS RingLeiding Keurder en adviseur hulpmiddelen.
Waarom wil je een bijdrage leveren aan het schouwen voor toegankelijkheid in Arnhem?
Ik vind dat iedereen mee moet kunnen doen, dus in een INCLUSIEVE maatschappij, zonder steeds om voorzieningen te moeten vragen.
Wat was voor jou het belangrijkste om naar te kijken bij de schouw?
In de eerste plaats de toegankelijkheid voor auditieve en/of visueel (zintuigelijke) gehandicapten. Denk aan RingLeiding voor HoorToestel gebruikers, maar ook luidsprekerboxen en een goede akoestiek zonder echo en nagalm. Daarnaast kijk ik ook naar juist natuur- en kunstlichtval in de ruimte voor spraakafzien (=liplezen). Tegenlicht is heel vermoeiend voor SlechtHorenden. Slechthorendheid in al zijn gradaties is een onzichtbare handicap die nogal eens wordt vergeten bij beheerders en gebouw eigenaren.
Daarnaast kijk ik ook naar de algehele toegankelijkheid voor de bredere doelgroep, dus ook een goed invalidentoilet, lift, obstakels voor blinden e.d., alsmede de uitgankelijkheid, met vluchtwegen, ontruimingsplattegrond, omroepsysteem (Slow Whoop), lichtgevende strook langs de vloerplinten etc. En de juiste BHV protocollen, denk aan doven van het toilet plukken bij brand. Die horen immers de sirene niet.
Zaten er locaties bij waar je zelf ook erg benieuwd naar was? Waarom?
Alle locaties waar ik voor gevraagd ben vond ik belangrijk. Geen enkele locatie voldoet nu volledig aan alle eisen. Dan hebben ze wel aan het ene gedacht, maar toch niet aan het andere, blijkt steeds weer.
En ook belangrijk is dat de AST reeds bij aanvang van nieuwbouw en verbouwingen wordt geraadpleegd, dan kunnen voorzieningen veel voordeliger worden ingepast, i.p.v. later alsnog aanpassen, wat meestal duurder is.
Wat is voor jou een veel voorkomend knelpunt qua toegankelijkheid in Arnhem?
Akoestiek, lichtval, en een RingLeiding (of andere voorziening) voor (HoorToestel-dragrende) SlechtHorenden. Maar ook de licht SlechtHorenden zonder HoorToestel worden wel eens vergeten. Voor doven een schrijftolk of een gebarentolk. In plaats van een onopvallende ringleiding heeft men wel steeds vaker individuele ontvangers met een inductieplaatje of halslus mini RingLeiding, waar, in plaats daarvan, vaak ook een hoofdtelefoon op kan. Echter wil niet iedereen met zo’n kastje rondlopen, want dat wordt vaak als stigmatiserend ervaren.
Welk gebouw in Arnhem is voor jou hét voorbeeld van toegankelijkheid binnen de Arnhemse grenzen?
Het nieuwe Focus Film theater, ook al waren er nog enkele kleine verbeterpunten.
Door welke schouw werd je positief verrast?
De hoffelijkheid van het personeel bij een enkele locatie. Wanneer een voorziening minder adequaat is, het erg prettig kan zijn dat zij dan hulp bieden. Door bijvoorbeeld de deur open te houden voor een rolstoeler of de blinde geleiden naar een goede zitplek.
Wat is voor jou de ultieme wens op het gebied van toegankelijkheid in Arnhem?
Dat je zonder nadenken of actie vooraf kunt deelnemen en van alle voorzieningen, waaronder een schrijftolk of gebarentolk, gebruik kunt maken.
Waarom is de AST belangrijk?
AST heeft een meerwaarde boven het juridische bouwbesluit, omdat de laatste mijns inziens achter loopt op de nieuwe mogelijkheden en eisen. Voorbeeld: vroeger was een handrolstoel de norm, maar een elektrische versie vraagt vaak meer ruimte in met name toiletten.