Dick Cochius kan amper een kant op in het toilet van het stadskantoor Arnhem. Foto Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten.
Evenementen en gebouwen in de openbare ruimte in Arnhem moeten standaard toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
Van John Bruinsma
De gemeente Arnhem moet de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor gehandicapten vastleggen in een norm, aldus het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG). Het platform doet die aanbeveling op basis van een onderzoek dat het op verzoek van het Arnhems gemeentebestuur deed naar de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mensen met een lichamelijke beperking.
Twee jaar geleden is dit onderwerp in de gemeenteraad als speerpunt op de agenda gezet. Want ook de politiek vindt dat de toegankelijkheid beter moet worden. Waar nodig en afgedwongen waar mogelijk, met name bij nieuwbouw.
Eind dit jaar wil het gemeentebestuur een norm vastleggen waaraan de toegankelijkheid minimaal moet voldoen. In de aanloop daarnaartoe overlegt het met talloze partijen en is met medewerking van vrijwilligers van het APCG geïnventariseerd hoe de doelgroep de toegankelijkheid op dit moment ervaart.
Zo inspecteerde het gehandicaptenplatform het nieuwe Focus Filmtheater, Luxor Live, het stadhuis, het stadskantoor, Rozet, sporthal Valkenhuizen en sporthal De Laar en de OV-terminal en parkeergarage bij station Arnhem Centraal.
De ervaringsdeskundigen kwamen op hun onderzoeksroute talrijke obstakels tegen. Zo blijken veel toiletten te krap of verkeerd ingericht voor mensen met een rolstoel en zijn liften te klein of niet bruikbaar als je als rolstoeler alleen op pad bent.
De van een rolstoel afhankelijke voorzitter Dick Cochius van het APCG deed mee aan de testen en schetst bijvoorbeeld hoe hij probeert te manoeuvreren in een toilet in het stadskantoor. ,,Er zit een prullenbak in de weg bij de opstelplek voor de rolstoel. Het toilet is te krap om te draaien voor iemand in een grotere rolstoel vanwege de wastafel.”
Een andere hinderpaal is dat op sommige plaatsen de geleidelijnen of de bewegwijzering ontbreken die veel mensen met een beperking nodig hebben om op de juiste plek te komen. Ook blijken verschillende ingangen van gebouwen lastig door te hoge drempels, onzichtbare knoppen of zware deuren.
Als Arnhem eind dit jaar een toegankelijkheidsnorm vastlegt, moet volgens het APCG uitgangspunt zijn dat de doelgroep zelfstandig en gelijkwaardig gebruik kan maken van een gebouw en zijn functies. Zo moeten mensen zelfstandig deuren kunnen openen en moeten rolstoelers op een fatsoenlijke manier terechtkunnen bij balies of recepties.
Bij nieuwbouw en verbouw moet de standaard zijn dat er één hoofdingang is voor alle bezoekers, met publieke functies op de begane grond. Ook beveelt het platform in zulke gevallen minimaal één lift aan waar ook een brancard in past, zoals bij het nieuwe Focus Filmtheater.
Als uitvloeisel van zijn onderzoek doet het APCG overigens ook de suggestie een gemeentelijk stimuleringsfonds in te stellen, waarop ondernemers een beroep kunnen doen als zij de begaanbaarheid van hun zaak willen verbeteren.
(c) De Gelderlander, 7-7-2018