Gelrepas
Heeft u een minimuminkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de Gelrepas. Met de Gelrepas kunt u tegen flinke kortingen, en in sommige gevallen zelfs gratis, meedoen aan diverse actviteiten zoals een dagje uit, het volgen van cursussen, bezoek aan theater of concert of lid worden van een sportvereniging. De Gelrepas is gratis.
Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ)
Voor Gelrepas-houders in Arnhem bestaat de mogelijkheid om zich met korting te verzekeren via de Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ). U krijgt een korting op uw premie en u ontvangt ook een extra vergoeding voor een aantal specifieke medische kosten. Voor deze kosten hoeft u dan niet meer apart bijzondere bijstand aan te vragen. U kunt hierbij kiezen uit GarantVerzorgd1 en GarantVerzorgd2. In beide verzekeringen is ook een compensatie van de eigen bijdrage van het CAK tot 400 euro per jaar opgenomen.
Speciaal pakket voor Chronisch zieken en Gehandicapten
Voor chronisch zieken en gehandicapten is een speciaal pakket samengesteld bij Menzis: GarantVerzorgd3. In dit pakket zitten extra vergoedingen die veel voorkomen bij chronisch zieken en gehandicapten, zoals 100% van de eigen bijdrage geneesmiddelen (GVS). Verder kunt u via een online apotheek voor 100 euro zelfzorgmiddelen bestellen. Ook betaalt u geen eigen risico. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u ook aan twee van de vier onderstaande voorwaarden voldoen.
- U heeft een voorziening vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
- U betaalt een eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor ( CAK) voor zorg aan huis.
- U heeft een indicatie vanuit de Wet langdurige Zorg (WlZ).
- U heeft vorig jaar (2016) het volledige eigen risico betaald.
Meer informatie over de voorwaarden, vergoedingen en overstappen vindt u hier en op www.gezondverzekerd.nl .
Niet verzekerd bij Menzis?
’Het kan zijn dat u voor een andere zorgverzekeraar heeft gekozen dan Menzis. U kunt dan voor de kosten die in de Garant Verzorgd1 gedekt worden, bijzondere bijstand aanvragen. Het is wel van belang dat u bij uw zorgverzekeraar een aanvullende verzekering voor zowel medische als tandartskosten heeft afgesloten. Voor de vergoedingen vanuit Garant Verzorgd3 kan enkel bijzondere bijstand worden verstrekt op voorwaarden dat u de maximale aanvullende verzekering heeft afgesloten bij uw eigen verzekering en u voldoet aan minimaal 2 van de 4 voorwaarden, die ook gelden voor de verzekering CZG (zie hierboven).
Voorbeeld aanvraag compensatie eigen bijdrage CAK
U kunt de bijzondere bijstand online aanvragen of via een formulier. Dit formulier vindt u, nadat u de beslisboom heeft ingevuld. Belangrijk is dat de naam, BSN en ondertekening aanwezig zijn. Daarnaast moet u aangeven dat het gaat om de eigen bijdrage van het CAK. Als er iets niet duidelijk is neemt de gemeente altijd contact op met de aanvrager. Contactgegevens zijn dus ook wel aan te bevelen. De eigen bijdrage aan het CAK wordt behandeld als medische kosten. Voor medische kosten vraagt de gemeente een kopie van de polis van de zorgverzekering en een kopie van de nota van het CAK. De eigen bijdrage is een periodieke bijdrage en zal als zodanig worden behandeld.
Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten
De tegemoetkoming meerkosten voor chronisch zieken en gehandicapten (TM-CZG) is een gemeentelijke bijdrage van maximaal 155 euro per jaar. Bedoeld om indirecte zorgkosten te compenseren die niet op een andere manier worden vergoed.
Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u elk jaar een aanvraag doen bij de gemeente Arnhem. Dit kunt u direct online regelen via deze pagina. U kunt hier ook een aanvraagformulier downloaden.
Belasting: aftrek van specifieke zorgkosten over 2018
Een handig overzicht van de aftrekposten over 2018. Zie ook de site van www.meerkosten.nl.
Hulp bij geldzaken
Voor hulp bij financiële regelingen en voorzieningen kunt u terecht bij Rijnstad.
Waar werken we aan in 2019?
De gemeente wil, naast het omgekeerd afval inzamelen, vanaf 2020 Diftar invoeren. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven, oftewel het principe van ‘de vervuiler betaald’. De bedoeling is dat mensen alleen nog betalen voor het restafval, en dat je door goed afval te scheiden minder hoeft te betalen. Het Apcg heeft in 2017 in februari en juni een advies geschreven aan de Raad, om rekening te houden met de gevolgen voor mensen met een beperking. In 2019 heeft de Raad de ‘Vrijstellingsregeling voor medisch afval’ aangenomen. Kern is dat er een vrijstelling wordt toegekend van 208 zakken van 30 liter per jaar. Hiermee is voor het grootste deel van de doelgroep het medisch afval afgedekt. Voor de rest van het afval geldt het variabele tarief, waarop je kunt besparen door goed te scheiden. Als deze regeling niet toereikend is, bestaat de mogelijkheid om per individuele situatie te beoordelen of een aanvullende vrijstelling aan de orde dient te zijn. Inwoners worden in september 2019 geïnformeerd over de aanvraagprocedure. De vrijstellingsregeling voor minima wordt na de zomer in de Raad behandeld.