Rick Brink en Dick Cochius pleiten voor beschermingsmiddelen voor de verplegers van mensen met een beperking
Mensen met een handicap zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus, maar hun zorgverleners werken nog steeds zonder beschermingsmiddelen. Volgens Dick Cochius, Nederlands bondscoach powerchairhockey en Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink, kan het zo niet langer.
Jaarverslag Apcg
In 2019 bestond het Apcg 35 jaar. Vanwege onze drukke werkzaamheden hebben we hier niet uitgebreid aandacht aan kunnen besteden. Wat we allemaal wel gedaan hebben, lees je in ons jaarverslag.
Jaarverslag PDF
Jaarverslag DOC
Eenzaamheid, overbelasting en verwaarlozing: coronacrisis treft mensen met een beperking hard
De coronacrisis heeft op mensen met een beperking of chronische aandoening een grote impact. Zorg en ondersteuning vallen weg, mantelzorgers raken overbelast en mensen voelen zich vaker angstig en geïsoleerd, blijkt uit een panel-enquête van Ieder(in) onder ruim 500 mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen en chronische aandoeningen. Het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen, loopt als een rode draad door de verhalen die Ieder(in) hoort. “Ik vind het verschrikkelijk dat ik mijn familie niet kan knuffelen.”
Lees meer
Kom met een crisisplan voor de gehandicaptenzorg
De ‘1,5-meter samenleving’ is voor mensen met een beperking of chronische aandoening niet haalbaar of alleen met voldoende ondersteuning te realiseren. Nodig is een crisisplan voor mensen met een beperking of chronische aandoening.
Lees meer
Uitzending terugkijken: Overleeft mijn kind corona?
De meeste ouders zullen weinig zorgen hebben over de gevolgen van het coronavirus voor hun kind, maar voor ouders van kinderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) is dat compleet anders. De ingewikkelde dagelijkse verzorging is nog lastiger geworden. Dagbestedingen zijn dicht, verpleegkundigen komen soms niet meer aan huis en materialen zoals handschoenen raken op. De gevolgen van de coronacrisis hebben een enorme invloed op EMB-kinderen die bij een gewoon griepje soms al op de ic komen te liggen. Want hoe zit het met de beschikbaarheid van bedden op de kinder-ic’s in de overvolle ziekenhuizen? En wat als je als ouder ziek wordt, wie zorgt er dan nog voor je zorgbehoevende kind?
Lees meer
Supermarkten gaan rekening houden met mensen met een beperking
Brieven schrijven helpt! Er komt een soepeler deurbeleid bij de supermarkten voor mensen met een beperking, zodat iedereen veilig en zelfstandig boodschappen kan doen!
Rick Brink schreef deze brief naar de supermarkten om aandacht te vragen voor het deurbeleid dat vaak niet werkt voor mensen met een beperking. En met succes!
Als je toch nog knelpunten tegenkomt, geef dit dan door aan de klantenservice van de supermarkt en ook graag aan het Apcg.
Deze vloggers vertellen over leven met een beperking in coronatijd
Jongeren met een beperking hebben door de coronacrisis weinig contact met andere mensen en kunnen daardoor in een sociaal isolement raken. Terwijl ze juist in deze tijd hun gevoelens en avonturen willen delen met de buitenwereld. Om jongeren hierbij te helpen is filmproductiehuis Cam on Wheels gestart met een speciaal vlogplatform. De organisatie helpt jongeren met een fysieke beperking normaal om een audiovisuele mbo of hbo-studie te volgen, maar door de crisis kunnen ze nu niet verder studeren.
Lees meer
Zorgkosten terug van de belasting? Bekijk ons webinar
Ieder(in) heeft in samenwerking met Spierziekten Nederland een webcast georganiseerd over de belastingaftrek voor zorgkosten.
Lees meer
‘Eenzaamheid onder mensen met beperking groot probleem’
Mensen met een beperking voelen zich significant vaker eenzaam dan mensen zonder beperking. Ruim één op de drie mensen met een beperking (37 procent) voelt zich wekelijks eenzaam en één op de tien geeft aan dat hij/zij zich dagelijks eenzaam voelt (11 procent).
Lees meer
Blinden en slechtzienden durven huis niet meer uit door corona
Veel blinden en slechtzienden durven de straat niet meer op. Ze blijven massaal thuis, uit angst om zelf corona op te lopen en om anderen niet te belasten. De coronacrisis heeft volgens Bartiméus, een organisatie uit Ermelo voor mensen met een visuele beperking, grote impact.
Lees meer
Voor de goede verstaander heeft de doofblinde zo veel te vertellen
Groningen heeft sinds kort het eerste en enige onderzoeksinstituut ter wereld dat zich volledig richt op doofblindheid. Hoe kun je een taal leren als je niet hoort of ziet? Het onderzoek is modern monnikenwerk.
Lees meer
Het ‘Irma-effect’: Utrechtse opleiding tot gebarentolk verwacht veel meer aanmeldingen
De opleiding tot tolk Nederlandse gebarentaal in Utrecht verwacht dit jaar substantieel meer aanmeldingen. Dat heeft alles te maken met het ‘Irma-effect’. Het recente optreden van tolk Irma Sluis naast premier Rutte tijdens diens persconferenties heeft de opleiding in de schijnwerpers gezet.
Lees meer
Blog van Marjolein april
Ineens zitten we met zijn allen in een foute film: Corona The movie. Helaas is het geen film, maar de realiteit. Het schrijven van deze blog heb ik voor me uitgeschoven. Maar nu ga ik toch een poging wagen.
Lees verder
Blog van Marjolein maart
Tijdens een scholenvoorlichting kwam het gesprek op mijn prothese ogen. Iemand concludeerde dat ik dus zelf de kleur van mijn ogen kan kiezen. Ik bevestigde dit. Waarop een meisje riep: Dan zou ik roze ogen nemen.
Lees verder