Inclusiecast Arnhem – interview met Waar Smaak Lokaal Arnhem
In aflevering 7 hebben we Eva Morrenhof en Jurgen van Koppenhagen van Waar Smaak Lokaal Arnhem te gast. Zij spreken over hoe ze zijn begonnen, wat hen een inclusieve werkgever maakt en wat anderen daarvan kunnen leren?
De Inclusiecast Arnhem verschijnt elke laatste woensdag van de maand vanaf 12.00 uur op de populaire podcast-platforms, waaronder Spotify, Google Podcast en Apple Podcast. Hij is ook te beluisteren via podcast Inclusiecast Arnhem (apcg.nl).
Oproep: Het Apcg is op zoek naar jou!
Wil je je inzetten voor een toegankelijk Arnhem?
Ga je er graag op uit? Zit je in een rolstoel of ben je slechtziend?
Het Apcg is op zoek naar nieuwe mensen die hun eigen ervaring willen inzetten voor het toetsen van de toegankelijkheid van gebouwen, openbare ruimte en festivals. Vind je dit ook belangrijk en ben je overdag beschikbaar, neem dan contact op via e-mail: info@apcg.nl of 026-3894488.
Voor je aan de slag gaat, volg je een training. Het Apcg zorgt voor een onkostenvergoeding. Voor meer informatie over het Apcg en toegankelijkheid zie www.apcg.nl.
Daarnaast zijn we op zoek naar mensen die in de eigen buurt ondernemers willen benaderen om hun toilet gratis ter beschikking te stellen voor mensen met hoge nood en deze aan te melden bij de Hoge Nood app. In het centrum zijn al veel toiletten aangemeld, maar in de wijken niet. Weet jij wat het is om hoge nood te hebben? Wil jij ons helpen om het aantal beschikbare toiletten uit te breiden? Meld je dan aan via info@apcg.nl en we nemen contact met je op. Je hoeft voor dit project geen fysieke beperking te hebben.
Arnhems Mantelzorg Akkoord | MVT Arnhem
Donderdag 14 april heeft voorzitter Marjolein van den Broek het Mantelzorgakkoord getekend van MVT Arnhem. Het Apcg vindt ondersteuning van mantelzorgers heel belangrijk. Zij dragen er aan bij dat mensen met een beperking of chronische ziekte die mantelzorg nodig hebben, zelfstandig kunnen wonen en leven in Arnhem. Marjolein: mantelzorg kan zwaar zijn, maar wordt ook met veel liefde gedaan. Het is daarom extra belangrijk dat mensen het kunnen volhouden en daarnaast ook gewoon partner kunnen zijn, ouder of kind, broer of zus, familielid, vriend of vriendin.
Lees meer
Jaarverslag Apcg
Lees in ons jaarverslag welke activiteiten we hebben uitgevoerd in 2021.
Rachel ontwerpt kleding voor blinden: ‘Winkels zijn niet toegankelijk’
Voor iemand met een visuele beperking is kleding uitzoeken een hele opgave. Kledingontwerpster Rachel Lourens maakte daarom een kledinglijn speciaal voor blinden en slechtzienden. Ook voert ze campagne om winkels voor hen toegankelijker te maken. Of je ze mooi vindt of niet, de kledingstukken van Rachel Lourens moet je vooral voelen. De kledingontwerpster heeft haar SeeFeel-collectie tot in detail uitgedacht. “In elk ontwerp zit iets voelbaars, zoals een plissémouw, of wol aan een denimjasje.”
Lees meer
Autisme Woonenquête: hoe tevreden ben je met je woning?
Heb je een autismespectrumstoornis (ASS) en woon je zelfstandig? Dan kun je deelnemen aan deze Autisme Woonenquête. Mariska wil met deze woonenquête de woontevredenheid van mensen met autisme in kaart brengen.
Lees meer
Podcastaflevering van Zaaigoed over ‘Niets over ons, zonder ons’
In de nieuwe aflevering van podcastserie Zaaigoed van Programma Sociaal Domein wordt gekeken naar de impact van het VN-verdrag Handicap op Rijk en gemeenten, en wordt ruim vijf jaar na de ratificatie van het verdrag de balans opgemaakt.
Lees meer
Minister onder indruk effect gespecialiseerde cliëntondersteuning
Ruim 450 mensen met een beperking en hun naasten kregen de afgelopen twee jaar in vijf pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning. Op dinsdag 5 april blikte minister van Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder met een aantal van hen terug op de ondersteuning die zij hebben ontvangen. Dat deze van onschatbare waarde is, werd al snel duidelijk.
Lees meer
Eén regeling voor levenslange, levensbrede zorg en ondersteuning
Donderdag 21 april sprak de Tweede Kamercommissie VWS over het gehandicaptenbeleid. Voorafgaand aan dit debat heeft Ieder(in) de Tweede Kamerleden en het kabinet een aantal voorstellen gestuurd. Zo moet onder meer de zorg en ondersteuning voor mensen met een levenslange, levensbrede beperking dringend beter gaan werken. Het gaat om mensen die op meerdere levensterreinen en voor verschillende levensfases ondersteuning nodig hebben. Zij lopen vast in het versnipperde zorgsysteem. Ieder(in) vraagt de minister en Tweede Kamer daarom met hen en hun achterban in gesprek te gaan over één wettelijke regeling voor levenslange, levensbrede zorg.
Lees meer: Brief aan Tweede Kamer: onze voorstellen voor beter gehandicaptenbeleid.
Lees ook: Uitvoering Wmo moet structureel beter geregeld worden
Dwarsverbanden – Multi-zintuigelijke collectiepresentatie
Ervaar kunst door te ruiken, horen, voelen en zien.
Met 120 kunstwerken strekt de nieuwe collectiepresentatie Dwarsverbanden zich uit over alle vijf de verdiepingen van de collectievleugel van het museum. De tentoonstelling nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende stemmen het woord te geven. Veelal inspirerend, soms confronterend, omspant Dwarsverbanden ruim een eeuw kunstgeschiedenis met als vroegste werk Hommage à Apollinaire van Marc Chagall uit 1913 en meest recent het wandtapijt This Means Tableau uit 2019 van Laure Prouvost.
Lees meer
Onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van de overheid
Zijn de websites en apps van de Nederlandse overheid voor iedereen toegankelijk? Sinds 2018 geldt voor overheden de wettelijke verplichting om hun websites en mobiele applicaties volledig digitaal toegankelijk te maken. De Nederlandse overheid moet hierover iedere drie jaar rapporteren aan de Europese Commissie. Stichting Accessibility onderzocht daarom in opdracht van Logius en het Ministerie van BZK de stand van zaken. Het onderzoek werd geleid door HAN lector Eric Velleman.
Lees meer
Blog van Marjolein
Op een morgen had ik een online vergadering. We begonnen met een voorstelrondje. Iemand kwam met het idee om voor mij ook het uiterlijk te beschrijven. Zodat ik ook een beeld bij iedereen had. Het voorstelrondje begon en door de beschrijvingen zag ik de mensen voor me. Kleur haar, soms de kleur van de ogen, wat iemand aan had en waar iemand zat. Zo fijn. Een man met een mooie stem was aan de beurt.
Lees meer
Terugkijktip
Agenda
11 mei, via Zoom
Themabijeenkomst over discriminatie vanwege handicap en hoe te handelen
19 mei, Arnhem
Psy salon
15 t/m 18 juni 2022, Jaarbeurs, Utrecht
Supportbeurs