Arnhemse Standaard Toegankelijkheid
Het Apcg is verheugd dat de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST) is vastgesteld als uitgangspunt van beleid. In de AST is opgenomen aan welke criteria of richtlijnen moet worden voldaan bij nieuwbouw en verbouw van gebouwen, inrichting van de Openbare Ruimte en evenementen. Zie voor meer informatie hierover het persbericht en onze website. De Arnhemse Standaard kun je vinden op de site van de gemeente bij agendapunt 10.
Ons rapport in juni, met de inventarisatie van de knelpunten van toegankelijkheid van gebouwen en de aanbevelingen, was het startpunt bij de ontwikkeling van de standaard. Dus leuk om eens een kijkje in de keuken te nemen. Waar letten de ervaringsdeskundige schouwers op bij het toetsen van de gebouwen? En wat is hun ultieme wens op het gebied van toegankelijkheid? Een aantal schouwers vertellen hun verhaal:
De komende tijd worden nog meer berichten geplaatst, dus houd onze website in de gaten.
Lees ook:
- Hoofdrol voor ervaringsdeskundigen bij Arnhemse Standaard Toegankelijkheid
- Gehandicapte praat voortaan mee over toegankelijkheid Arnhemse nieuwbouw
Terugblik Samen in Arnhem
Het was een mooie bijeenkomst, Samen in Arnhem donderdag 29 november in Musis! Zo’n 300 Arnhemmers met verschillende achtergronden en leeftijden hebben gesproken over onderwerpen zoals werk, vooroordelen en acceptatie, sport en gezondheid en netwerken in de wijken. Veel ideeën en initiatieven kwamen op tafel voor Arnhem als stad waarin iedereen zich thuis voelt en mee kan doen.
Er is een filmpje gemaakt met een sfeerverslag van de avond.
Hoe verder?
Op 29 november zijn door de deelnemers zelf al verschillende acties in gang gezet en vervolgafspraken gemaakt. Ook zijn er ideeën voor een vervolg op de bijeenkomst. Eind januari komt er een update. Kom jij in de tussentijd al in actie of heb je een mooi verhaal om te delen? Laat het hier weten, dan wordt jouw verhaal ook meegenomen in de update.
Lees meer
Ontheffing milieuzone dieselauto’s per 1 januari
In de binnenstad van Arnhem geldt sinds 2014 een milieuzone. Vanaf 1 januari 2019 mogen ook personenauto’s op diesel van vóór 1 januari 2005 de zone niet meer in. Voor inwoners met een aangepaste auto en een Europese Gehandicaptenparkeerkaart was een langdurige ontheffing mogelijk gemaakt. Het Apcg heeft op 12 december ingesproken op de politieke avond over de hoge kosten van de ontheffing en de voorwaarden. De Raad heeft op 19 december een aantal moties en amendementen aangenomen, waarin geregeld is dat de ontheffing voor inwoners met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart gratis is en voor gasten 36 euro.
Lees meer
Maak werk van maatwerk
Arnhemmers vinden het moeilijk om met hun wijkcoaches in contact te komen. Ze zijn lastig bereikbaar. Volgens de Arnhemse Adviesraad Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is dit een van de belangrijkste knelpunten die hulpbehoevende inwoners ervaren.
Lees meer
Het hele advies is hier te lezen.
Inwonerservaringsonderzoek sociale wijkteams 2017
De rapportage van het inwonerservaringsonderzoek sociale wijkteams 2017 is beschikbaar.
Lees meer
Breda wint Access City Award 2019 voor meest toegankelijke Europese stad
Breda heeft op 4 december de Access City Award 2019 gewonnen. Dit omdat de Noord-Brabantse stad voortdurend verbeteringen doorvoert om het leven gemakkelijker te maken voor mensen met een handicap.
Breda is een bron van inspiratie voor steden in en buiten Europa die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben.
Lees meer
Leven wordt makkelijker voor gehandicapten
Voor de ongeveer tachtig miljoen mensen met een handicap in de Europese Unie wordt het leven wat makkelijker. Belangrijke producten en diensten moeten in de toekomst in de hele EU aan dezelfde eisen voldoen, zodat deze groep “volledig” aan de samenleving mee kan doen.
Lees meer
Elektrische auto’s moeten geluid maken voor blinden
Nieuwe hybride en elektrische voertuigtypen moeten vanaf 1 juli 2019 geluid maken voor de bescherming van blinde en slechtziende voetgangers. Het geluidssysteem, genaamd AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System), moet automatisch een geluid produceren vanaf het starten tot 20 kilometer per uur, en bij het achteruitrijden.
Lees meer
Platform Klink
Klink is voor iedereen die opkomt voor mensen met een beperking. Voor iedereen die kennis en ervaringen wil delen zodat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen. Klink is dé community voor iedereen die – persoonlijk of professioneel, zeven dagen per week of af en toe – werkt aan een écht inclusieve samenleving. Klink is samen voor inclusie.
Lees verder
Minder ‘rompslomp’ voor wie gehandicapte aanneemt
Werkgeversverenigingen klagen dat het ingewikkeld is om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Kabinetsplannen om daar wat aan te doen, kregen veel kritiek. Nu is er een nieuwe aanpak.
Lees meer
Otwin van Dijk: Wie is hier ervaringsdeskundige?
De VNG en Ieder(in) werken aan een handleiding voor gemeenten over de lokale inclusie agenda. Op een grote werkconferentie is de handleiding met ervaringsdeskundigen en beleidsmedewerkers doorgenomen. Ambassadeur, ervaringsdeskundige en burgemeester Otwin van Dijk opent de dag met de vraag: “Wie is hier ervaringsdeskundige?” Een groot aantal handen gaat de lucht in.
Lees meer
Mensenrechtencollege kritisch over implementatie VN-verdrag
Het College voor de Rechten van de Mens presenteerde vandaag zijn jaarlijkse rapportage over het VN-verdrag Handicap. In de rapportage aan het VN-Comité voor de rechten van personen met een handicap geeft het College een beeld van hoe het er in Nederland voor staat met de implementatie van het verdrag. Het College uit in de rapportage aan het VN-Comité stevige kritiek, die Ieder(in) en veel andere belangenorganisaties delen. Het rapport bevestigt dat er nog veel moet gebeuren om van een goede implementatie te kunnen spreken.
Lees meer
Blinden kunnen filmpjes ‘kijken’ dankzij nieuwe verteltool: ‘We zijn megatrots’
YouTube-filmpjes of het nieuws kijken is voor veel mensen dagelijkse kost. Maar voor blinden en slechtzienden is dat lang niet altijd leuk. Ze horen wel wat er wordt gezegd, maar soms gebeuren er dingen die je echt moet zien. Met een nieuwe tool kunnen deze mensen horen wat anderen zien.
Lees meer
Nieuwe geldautomaat krijgt spraak
Geldmaat, de nieuwe gele geldautomaat die vanaf 2019 in het Nederlandse straatbeeld verschijnt, krijgt spraak. Dit is altijd een belangrijke wens geweest van mensen met een visuele beperking. Een sprekende geldautomaat maakt het mogelijk om zelfstandig geld op te nemen. De Oogvereniging heeft hier dan ook jarenlang op aangedrongen bij de banken. Met de komst van Geldmaat wordt dit nu werkelijkheid. Geldmaat gaat vanaf 2019 stapsgewijs de geldautomaten van de drie grote banken vervangen.
Lees meer
Lees ook: Radar checkt: Pinautomaat te hoog voor invaliden
180.000 huishoudens gebaat bij abonnementstarief Wmo
Mensen met een beperking of chronische ziekte kregen afgelopen jaren te maken met bijna een verdubbeling van zorgkosten en een enorme opeenstapeling van eigen bijdragen. Enerzijds door toegenomen kosten, anderzijds doordat tegemoetkomingen en compensatieregelingen zijn wegbezuinigd. De invoering van het abonnementstarief voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) door het kabinet, is een belangrijke eerste stap om de stapeling van zorgkosten aan te pakken.
Lees meer
Zie ook: 10 vragen over het Wmo-abonnementstarief
Blog van Marjolein
VIP forever
Het woord invalide vind ik echt niet meer kunnen. Maar of je het nu hebt over een handicap of een beperking. Dat vind ik allebei prima. Laatst hoorde ik iemand praten over een anders werkend lichaam. Daar kreeg ik toch rare beelden bij. Ik weet nog dat ik als klein meisje voor het eerst hoorde dat ik een visuele beperking had. Dat vond ik zo erg. Ik wilde niet vies gehandicapt zijn. Ik wilde schoon gehandicapt zijn.
Lees verder
AGENDA
30 december
PrisonExperience gidst mensen met gebarentolk door Arnhemse oud-bajes
De voormalige Koepelgevangenis in Arnhem wordt op 30 december open gesteld voor rondleidingen voor doven en slechthorenden met een gebarentolk.
Lees meer
Het Apcg wenst u fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2019!