Video Apcg neemt 2020 door met voorzitter Dick Cochius
Interview door Tim Kroesbergen: zie video
‘Hadden ze veel eerder moeten doen’, zegt Dick over nieuwe lockdown
Wéér een lockdown, deze keer strenger dan ooit. Veel mensen zijn er niet blij mee. Maar voor sommigen, zoals Dick Cochius uit Arnhem, was het wel weer tijd voor strenge maatregelen.
Lees meer
Ren-je-rotmoeder Wendy mist de schooltaxi in Arnhem, nu fietst ze zich het apezuur
Alleenstaande moeder Wendy Koers (38) uit Arnhem fietst zich het apezuur om dochter Syrena en zoon Bruce naar school te brengen en ze weer op te halen. Oorzaak: Bruce mag niet meer met de schooltaxi.
Lees meer
Met een chronische aandoening is thuisonderwijs een verademing
Als het aan jongeren met een chronische aandoening ligt, blijven onlinelessen ook na de coronacrisis onderdeel van het onderwijs. Lesdagen kosten minder energie als de reis naar school wegvalt en het rooster zelf in te delen is. ‘Ik kan de colleges kijken op het moment dat ik me goed voel.’
Lees meer
Ervaringsdeskundigen betrekken bij beleid: kost een beetje, scheelt een berg
Op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking presenteert het College voor de Rechten van de Mens een rapport over hoe belangrijk de inzet van ervaringsdeskundigheid bij het maken van beleid en wetten is. Lokale en landelijke belangenbehartigers weten dat als geen ander. Ieder(in) vroeg een aantal van hen naar hun ervaringen. Zo laat Jelle Berends van Stichting Gehandicapten Raad Doesburg weten: “het tijdig inzetten van belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen kan ervoor zorgen dat er problemen op tijd gesignaleerd worden. Dat voorkomt veel frustratie bij de mensen met een beperking en ook dure aanpassingen achteraf.”
Lees meer
Lees ook: Hoe gaat het met het VN-verdrag handicap in 2020? Meedenken over wetten en beleid
Denktank Coronacrisis: Extra aandacht voor wie kwetsbaar is op de arbeidsmarkt
De coronacrisis treft veel werkenden. Maar sommige groepen lopen meer risico op langdurige werkloosheid en financiële problemen. Denk aan jongeren die willen beginnen of net zijn begonnen met werken, mensen met een migratieachtergrond of met een arbeidsbeperking. Velen hiervan hadden voor de crisis uitbrak al achterstanden op de arbeidsmarkt.
Lees meer
Lees ook: Mensen met een beperking hebben niks te zoeken in de Participatiewet
Rick Brink over zijn vertrek als minister van Gehandicaptenzaken: ‘Er is nog veel te doen’
Rick Brink stopt per 1 januari als ‘minister van Gehandicaptenzaken’ en ook het ministerie stopt in zijn huidige vorm. Dat maakte Brink bekend bij Spraakmakers. Anderhalf jaar geleden trad Brink aan als speciaal minister van Gehandicaptenzaken namens de KRO-NCRV. Hij blijft de omroep adviseren over inclusiviteit en wordt directeur en belangenbehartiger bij Stichting Studeren & Werken Op Maat, een organisatie die jonge professionals met een beperking aan werk helpt.
Lees meer
Actieplan voor meer politieke ambtsdragers met een beperking
Om meer mensen met een beperking in politiek en bestuur te krijgen, komt het ministerie van Binnenlandse Zaken met een actieplan. Politieke ambtsdragers met een beperking moeten dezelfde uitgangspositie hebben als mensen zonder een beperking. Streven is dat na de raadsverkiezingen in 2022 in tenminste een derde van de gemeenten mensen met een functionele beperking politiek actief zijn. Ieder(in) vindt het goed dat dit actieplan er nu is. Meer diversiteit in de politiek is hard nodig voor inclusief beleid.
Lees meer
Toegankelijk in de trein
“Werken aan een toegankelijke treinreis past binnen de maatschappelijke doelstelling die NS in haar strategie heeft opgenomen. NS vindt dat het reizen per trein gemakkelijk en toegankelijk moet zijn. Reizen is immers een belangrijke voorwaarde om te kunnen meedoen in de samenleving. Daarom zijn we continu op zoek naar mogelijkheden om reizen met de trein voor iedereen mogelijk en makkelijk maken. Ook voor mensen met een beperking. Dat geldt zeker ook voor mensen met een hoorbeperking. Uitgangspunt is dat de voorzieningen die we daarvoor ontwikkelen voor zoveel mogelijk mensen nuttig zijn, dus niet alleen voor die ene doelgroep”, zegt Mariska Noorloos, manager Toegankelijkheid van NS.
Lees meer
Onderzoek Maatwerk in meedoen: ondersteuning is hard nodig
Mensen met een verstandelijke beperking zijn minder tevreden met het leven, vaker eenzaam en doen minder mee in de samenleving. Het SCP gaat in het rapport ‘Maatwerk in meedoen’ na in hoeverre het de ca. 1,2 miljoen mensen met een verstandelijke beperking lukt om volwaardig aan de samenleving mee te doen. Daartoe vergelijkt het SCP de zelfredzaamheid, hulpbronnen en kwaliteit van leven tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking. In dit onderzoek wordt voor het eerst met cijfers aangetoond dat mensen met een verstandelijke beperking het inderdaad moeilijker hebben en dat hulp en ondersteuning daarbij nodig is.
Lees meer
Overgangstermijn Code VVR verlengd tot 31 december 2021
De overgangsregeling van de code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (VVR) is vanwege de coronacrisis verlengd tot 31 december 2021. Het is de tweede keer dat de huidige omstandigheden voor zo’n verlenging zorgen en in 2019 werd daar om andere redenen ook al eens voor gekozen.
Lees meer
Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering
Speciaal voor mensen met een laag inkomen heeft de gemeente Arnhem samen met Menzis opnieuw een zorgverzekering samengesteld: Menzis GarantVerzorgd. Hiermee wil de gemeente Arnhem u helpen om goed en betaalbaar verzekerd te zijn! Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de site van de gemeente; meer informatie over de pakketten vindt u op de site www.gezondverzekerd.nl/arnhem. De pakketten bieden o.a. een vergoeding van de CAK-eigen bijdrage. U komt in aanmerking als uw inkomen niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm bij de GarantVerzorgd 1 en 2 of niet hoger is dan 130% bij de GarantVerzorgd 3 en aan de overige voorwaarden voldoet.
Lees meer
Blog van Marjolein
Acht jaar geleden in de zomer kreeg ik pijn aan mijn linkeroog. Daar schrok ik niet van. Ik kon slecht tegen fel licht en had wel vaker pijn in mijn ogen. De volgende dag deed mijn oog nog steeds pijn. Ik slikte paracetamol en zette mijn grote zonnebril op. Ik vertrok naar een belangrijke afspraak. Tijdens het gesprek realiseerde ik me ineens dat ik niets meer met dit oog kon zien. Ik bleef heel kalm. En concentreerde me op het gesprek. Na de afspraak vroeg mijn zus of mijn moeder en ik zin hadden om samen te gaan lunchen. Dat vond ik gezellig. Ik denk dat ik nog in een soort ontkenningsfase zat of zo. Omdat het in het restaurant wat donkerder was zette ik mijn zonnebril af.
Lees meer
Pilot met het Wijkteam
Woon je in Arnhem? Ben je ouder van een bijzonder kind (kind met beperking of handicap)? De leeftijd, of diagnose maakt hierbij niet uit!
Heb je veel vragen, onzekerheden of bestaat er een complexe situatie rondom de zorg van je kind?
Bijzonder in Arnhem start met wijkteams Arnhem een pilot voor passende ondersteuning. Zie dit bericht voor meer informatie. De informatiebijeenkomst is al voorbij, maar je kunt je hier nog aanmelden voor de pilot.
Oproep onderzoek inclusie: spelen en meedoen aan activiteiten
Alle kinderen willen spelen en leuke dingen doen. Dat is helaas niet voor elk kind vanzelfsprekend. Het Apcg en Bijzonder in Arnhem zijn benieuwd naar jouw ervaringen!
Doe mee en deel jouw ervaringen met evenementen, activiteiten en spelen in Arnhem. Je vindt hier de vragenlijst.
Vacatures
Vacature Beleidsondersteuner/Ambtelijk secretaris Adviesraad Jeugd & Wmo
Agenda
18 januari 2021
MIND Blue Monday Run 2021
Het Apcg wenst u fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2021!
Wij zijn gesloten van 21 december t/m 3 januari
Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt afmelden, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl