Rolstoelers last van nieuwe dienstregeling NS: minder Sprinters, meer regelwerk
Tim Kroesbergen uit Arnhem en Jasmijn van der Ploeg uit Nijmegen zijn boos op de NS. Door de nieuwe dienstregeling rijden er minder Sprinters op het traject waardoor het lastiger is voor hen als rolstoelgebruikers om van en naar hun werk te komen. “Ik ben nu nog minder flexibel.” Dat meldt Omroep Gelderland.
Lees meer
Bewoners met een zorgbehoefte moeten in Arnhem makkelijker een passende woning kunnen vinden
Wonen en Zorg zijn urgente thema’s die niet los van elkaar kunnen worden gezien. Daarom is een samenhangende visie nodig. De groeiende groep mensen met een ondersteuningsbehoefte verdient fatsoenlijke huisvesting in de stad. Om dat te bereiken worden duidelijke keuzes gemaakt. Dit staat in de ‘nota Wonen en Zorg’ die het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
Lees meer
College: zorg voor gecoördineerde aanpak van rechtsbescherming van mensen met een beperking
Mensen met een beperking moeten volledig toegang hebben tot rechtsbescherming. Maar daar is nu onvoldoende sprake van, stelt het College voor de Rechten van de Mens in zijn jaarlijkse monitor over het VN-verdrag handicap. Dit bevestigt de signalen die we bij Ieder(in) binnenkrijgen. Voor mensen met een beperking is recht hebben nog lang niet gelijk aan je recht krijgen. Volgens het College moet de overheid onder meer een nationaal actieplan ontwikkelen om de rechtsbescherming van mensen met een beperking te garanderen.
Lees meer
Stigma en discriminatie van mensen met een verstandelijke beperking verminderen
Na de publicaties ‘Hoe ga je vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid tegen’ en ‘Vooroordelen over mensen met een lichamelijke beperking’, komt Movisie met het rapport ‘Stigma en discriminatie verminderen bij een verstandelijke beperking’.
Lees meer
71 voorstellen van Tweede Kamerlid Lisa Westerveld voor een inclusieve samenleving
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) presenteerde in november de initiatiefnota ‘Ons land is beperkt’ met daarin 71 concrete voorstellen om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. De nota gaat uit van het VN-verdrag Handicap en de voorstellen moeten leiden tot wezenlijke verbeteringen op het terrein van zorg, wonen, werken, school, vervoer, inkomen en gezondheid. De nota wordt later door de Tweede Kamer en het kabinet besproken.
Lees meer
Guusje ter Horst wordt bestuurlijk aanjager Onbeperkt Meedoen
Per 15 december 2022 start voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en oud-burgemeester van Nijmegen Guusje ter Horst als bestuurlijk aanjager Onbeperkt Meedoen. Vanuit deze rol gaat zij zich inzetten voor het toegankelijker maken van de samenleving voor mensen met een beperking. De bestuurlijk aanjager gaat partijen zoals bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij elkaar brengen in zogeheten inclusiepacten. De afspraken in deze inclusiepacten moeten direct een merkbaar verschil realiseren in het dagelijks leven van mensen met een beperking.
Lees meer
Zo kan iedereen stemmen
De gemeente is verantwoordelijk voor het inrichten van toegankelijke stembureaus en voor een toegankelijk stemproces. Het stemproces moet toegankelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen. En er moet goede informatie zijn over de toegankelijkheid, bereikbaarheid en voorzieningen in de verschillende stembureaus.
Voor medewerkers van gemeenten en vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de verkiezingen, hebben we een aantal tips:
Lees meer
Terugkijktip: Kanaal Sociaal
Regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas strijken meer dan een jaar neer in Deventer en volgen de levens van Seval, Louise, Mariska, Piet, Elly en Marloes die voor een dierbare zorgen. Ze worstelen met de vraag of ze hun eigen leven ooit nog terugkrijgen; de zorg eist een steeds hogere tol van hen.
Lees meer
In de media: Terugblikken en vooruitkijken met Illya Soffer in WMO Magazine
Welke gevolgen hebben de decentralisaties in het sociaal domein voor mensen met een beperking? En de implementatie van het VN Verdrag Handicap? Illya Soffer, directeur van Ieder(in), heeft oog voor de lichtpuntjes, maar zegt ook in een interview met WMO magazine dat er nog veel werk te verzetten is.
Lees verder
Vacature vrijwillig vervoerder scholenproject
Het Apcg is op zoek naar een vervoerder die onze voorlichters (zonder rolstoel) gemiddeld 10 x per jaar naar de scholen wil brengen. Is dit iets voor jou? Kijk voor meer informatie op onze website. Het zou fijn zijn als je deze vacature wilt delen in je netwerk.
Blog van Marjolein
Afgelopen zaterdag was mijn ogendag en was het acht jaar geleden dat ik blind werd. Mijn beide kinderen kan ik nu langer niet zien dan dat ik ze wel heb kunnen zien. Dit vind ik moeilijk en confronterend. Ik ben dankbaar dat ik hen elke dag mag meemaken. Een goede vriend zei laatst dat ik heb leren kijken op een andere manier. Mooi gezegd en ik ervaar dat ook zo. Ook kon ik acht jaar geleden niet vermoeden dat ik dankzij audiodescriptie een stuk zicht heb terug gekregen. Ook voelt het voor mij als een stuk zicht erbij. Dankzij audiodescriptie kan ik nu tv-programma’s, films en theatervoorstellingen beter volgen dan toen ik nog slechtziend was. Dat vind ik zo onbeschrijfelijk mooi.
Lees verder
Agenda
4 januari,
Maatjesschaatsen tijdens Winterfestijn in Elst
5 januari, Velp
Sportinstuif rolstoelhockey
16 januari,
Blue Monday Run
Het Apcg wenst u een goed 2023!
Wij zijn gesloten van 23 december tot 9 januari.