Apcg doet onderzoek:
‘Hoe ervaar jij het keukentafelgesprek?’
In onze vorige nieuwsbrief deelden wij een lange vragenlijst over de WMO, die we namens Ieder(in) hadden uitgezet. Die is goed ingevuld, waarvoor we iedereen hartelijk willen bedanken!
Graag willen we met een korte vragenlijst specifiek informatie ophalen hoe
Arnhemmers het keukentafelgesprek ervaren. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 3 minuten.
Waarom weer een vragenlijst, ook al is die kort?
Deze extra vragenlijst is voor ons belangrijk, omdat politieke partijen op dit moment werken aan een programma voor de gemeenteraadsverkiezing van 2026. De gemeenteraadsverkiezing van 2026 zal voor velen van jullie nog ver weg voelen, maar wij kunnen nu wel nog proberen dat de politieke partijen verbeterpunten voor de WMO in Arnhem in hun plannen kunnen opnemen. Dus:
Heb jij te maken met het wijkteam?
Dan horen wij heel graag wat je ervaringen zijn.
Je kunt HIER de vragenlijst invullen.
Jullie input helpt ons bij het opstellen van de belangrijkste verbeterpunten. Alvast ontzettend bedankt!
Apcg in de raad

In februari heeft het Apcg gereageerd op twee beleidsstukken van de gemeenteraad. Op 5 februari was onze voorzitter Marjolein van den Broek bij de gemeenteraadsvergadering aanwezig om namens het Apcg te reageren op het Ouderenbeleid. Op 19 februari heeft het Apcg samen met Bijzonder in Arnhem gereageerd op het Plan van aanpak Thuiszitters.
Ouderenbeleid
Op woensdag 5 februari sprak onze voorzitter Marjolein van den Broek de gemeenteraad toe over het ouderenbeleid dat de gemeente heeft gemaakt.
Toegankelijkheid en inclusie zijn belangrijke randvoorwaarden, die worden ook in het plan genoemd. Maar het is belangrijk dat concreet gemaakt wordt wat de gemeente hier precies mee bedoeld en hoe dit er in de praktijk uit moet zien.
Verder is kennis over ouder worden met een beperking belangrijk, zodat aanbod hierop kan worden afgestemd.
Tot slot benadrukte de voorzitter nog dat ouder worden als levensfase echt iets anders is dan levenslang, levensbreed een beperking of chronische ziekte hebben. En dat het dus belangrijk is om voor deze groepen eigen beleid te maken.
Onze volledige reactie kun je teruglezen via deze link.
De inspraak van de voorzitter is terug te zien en horen via de website van de gemeenteraad. Marjolein is vanaf 44 minuten aan het woord.
Het ‘Ouderenbeleid 2025’ en de andere stukken van de vergadering vind je via deze website van de gemeenteraad.
Plan van aanpak Thuiszitters
Op woensdag 19 februari werd in de gemeenteraad het Plan van aanpak Thuiszitters besproken. Samen met Bijzonder in Arnhem stuurden wij een schriftelijke reactie.
Thuiszitters zijn kinderen die vaak door hun beperking worden uitgesloten van onderwijs. Sinds de wet passend onderwijs zijn er steeds meer kinderen die naar speciaal onderwijs moeten of helemaal thuis komen te zitten.
Het plan focust op kinderen met leerplicht. Wij vroegen aandacht voor het recht om je te ontwikkelen. Dat begint al voor de basisschool en gaat ook over vervolgonderwijs.
Natuurlijk is het belangrijk dat er een oplossing komt voor kinderen die nu uitvallen. Maar de grote aantallen laten zien dat het een probleem is van het onderwijssysteem. Daarom moet de omslag naar inclusief onderwijs een speerpunt worden in de maatschappelijk educatieve agenda van Arnhem.
Onze volledige reactie is te lezen via deze link.
Bianca Hierck van Bijzonder in Arnhem was aanwezig bij het rondetafelgesprek met de gemeenteraad. Je kunt haar inspraak hier terugluisteren. Ze is vanaf 37.22 minuten aan het woord.
Het Plan van aanpak Thuiszitters en de andere stukken van de vergadering vind je via deze website van de gemeenteraad.
Lancering leidraad Toegankelijk Bouwen

Nederland heeft een groot tekort aan toegankelijke woningen voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Op donderdag 6 februari lanceerden Ieder(in) en Cliëntenbelang Amsterdam op de BouwBeurs de Leidraad Toegankelijk Bouwen. Dit online stappenplan helpt woningcorporaties, architecten, gemeenten en andere partijen in de bouwketen bij het bouwen van woningen die geschikt zijn voor iedereen.
In de leidraad is een Arnhems voorbeeld opgenomen. Het gaat om de nieuwbouwplannen voor het Zijdekwartier. Het Apcg is met enkele ervaringsdeskundigen in gesprek geweest met de architect, projectontwikkelaar en programmamanager van de gemeente Arnhem die betrokken zijn bij de nieuwbouwplannen voor het Zijdekwartier. Met de ervaringen die daarmee zijn opgedaan hebben we als Apcg een bijdrage kunnen leveren aan de leidraad Toegankelijk Bouwen.
‘Veel woningen zijn ontworpen voor de gemiddelde mens’, zegt projectleider Claartje Sadée van Ieder(in). ‘Het is op de huidige woningmarkt al moeilijk om een woning te vinden, maar als je een beperking hebt al helemaal. Dat moet echt veranderen.’
Lees meer over leidraad Toegankelijk Bouwen op de website van Ieder(in) of ga direct naar de website Toegankelijkbouwen.nl
OVERIG NIEUWS
Grote zorg over uitvoering Nationale strategie en het VN-verdrag Handicap
Ieder(in) heeft grote zorgen over de manier waarop de implementatie van het VN-verdrag door dit kabinet wordt opgepakt. Dat hebben we eerder al duidelijk gemaakt met de actie “Ons geduld is op!” in december. De Tweede Kamer deelt die zorgen en heeft daarom een aantal moties ingediend om de aanbevelingen van het VN-comité in de Nationale strategie en de werkagenda op te nemen. Ook heeft de Tweede Kamer moties ingediend om de aanbevelingen van het comité over te nemen in wet- en regelgeving.
Lees verder op de website van Ieder(in): Grote zorg over uitvoering Nationale strategie en het VN-verdrag Handicap
Aangifte inkomstenbelasting 2024
Vanaf 1 maart kunnen inwoners van Nederland weer hun inkomstenbelasting over 2024 opgeven. Mensen met een chronische ziekte of beperking maken vaak extra (zorg)kosten, die soms teruggevraagd kunnen worden van de Belastingdienst. De website www.meerkosten.nl geeft informatie over de mogelijkheden. Deze is weer helemaal up do date voor de aangifte inkomstenbelasting van 2024.
Hoge waardering voor ondersteuning, maar ook bezorgdheid over toekomstige zorg onder mensen met een chronische ziekte of beperking
Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn over het algemeen tevreden met de ondersteuning die ze krijgen. Maar ook is er behoefte om die ondersteuning beter af te stemmen op hun persoonlijke wensen. Hulp vanuit het eigen netwerk sluit vaak beter aan bij persoonlijke behoeften dan professionele ondersteuning vanuit de Wmo. Daarnaast maken mensen met een chronische ziekte zich ongerust over de toekomst van de zorg. Vooral het tekort aan personeel en de (on)betaalbaarheid van zorg baren hen zorgen. Dit blijkt uit de Nivel Monitor Zorg en Participatie 2024.
Lees verder op de website van NIVEL: Hoge waardering voor ondersteuning, maar ook bezorgdheid over toekomstige zorg onder mensen met een chronische ziekte of beperking
NEN lanceert nieuwe norm voor toegankelijk bouwen

Dinsdag 4 februari overhandigde het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) de nieuwe norm voor toegankelijk bouwen aan Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De publicatie van deze NEN-norm Toegankelijkheid van Gebouwen is een belangrijke mijlpaal. Ieder(in) was nauw betrokken bij de ontwikkeling ervan.
Lees verder op de website van Ieder(in): NEN lanceert nieuwe norm voor toegankelijk bouwen
Groot arbeidspotentieel bij mensen met chronische aandoening
In Nederland is er circa 415.000 fte beschikbaar binnen de groep mensen met een chronische aandoening. Het grootste potentieel (183.000 fte) ligt binnen de groep die niet meer werkt, terwijl zij zelf aangeven dat ze dit wel kunnen. In een tijd van enorme krapte op de arbeidsmarkt kan het aan het werk helpen van juist deze groep mensen uitkomst bieden. Werkgevers ervaren echter drempels om mensen met een chronische aandoening aan te nemen. Ze rapporteren onder meer angst voor hoge kosten, mate van inzetbaarheid en een eigen gebrek aan kennis over chronische aandoeningen. Dit en hoe dit verborgen arbeidspotentieel te benutten is staat in de factsheet ‘Chronische aandoeningen en werk’ die TNO deze maand publiceerde.
Lees verder op de website van TNO: Groot arbeidspotentieel bij mensen met chronische aandoening
Verlaging eigen risico helpt chronische patiënten onvoldoende
De voorstellen van het kabinet om het verplicht eigen risico te verlagen naar 165 euro en om het eigen risico voor medisch-specialistische zorg te maximeren op 50 euro per behandeling zijn een stap in de goede richting. Maar voor de honderdduizenden Nederlanders met een chronische aandoening of beperking bieden deze maatregelen onvoldoende verlichting. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland in een reactie op de kabinetsvoorstellen. Lees verder op de website van de Patiëntenfederatie: Verlaging en tranchering eigen risico helpt chronische patiënten onvoldoende
‘Stop het onrecht in zorg’
Je postcode bepaalt de kwaliteit van jouw zorg, en dat is onrechtvaardig. Tijd voor verbetering, schreef Ieder(in) in een brief aan het ministerie van VWS. Op 13 februari 2025 vond het commissiedebat over langdurige zorg plaats. Met de brief, ondertekend door meerdere organisaties uit het veld, vroeg Ieder(in) aandacht voor de vaak bittere realiteit van mensen met een levenslange en levensbrede beperking of chronische ziekte.
Lees verder op de website van Ieder(in): ‘Stop het onrecht in zorg’
Nederland heeft nog geen blindentennis, maar daar komt verandering in

Blind tennissen. Je kunt je er waarschijnlijk helemaal niets bij voorstellen, maar het is wel degelijk een sport. In ons land nog niet, maar in landen om ons heen worden al belangrijke toernooien gespeeld zoals Europese- en zelfs Wereldkampioenschappen. Tijdens het ABN AMRO Open tennistoernooi in Rotterdam Ahoy kregen sporters met een visuele beperking de kans om kennis te maken met blindentennis.
Bekijk de video van Hart van Nederland
Kijktip voor de voorjaarsvakantie: digitale tentoonstelling De eerste echt inclusieve generatie | Ieder(in)

Wat betekent inclusie voor kinderen en jongeren met een beperking?
Tien jonge mensen en families vertellen over hun leefwereld. Elk portret laat een verhaal over meedoen en gelijkwaardigheid zien. Samen tonen de portretten de kracht van diversiteit. En dat onze samenleving sterker wordt als we verschillen omarmen.
Bekijk hier de digitale tentoonstelling “De eerste echt inclusieve generatie“
Blog van Marjolein
Er wordt wel eens gezegd dat honden op hun baasjes gaan lijken. Ik ben geen held in het donker. Igor ook niet. Toch heeft hij dit niet van mij. Want ik kan niet zien wanneer het gaat schemeren. Igor is dan heel alert en gaat dan sluipend de hoek om. Ik heb hem verzekerd dat er geen leeuwen en tijgers in onze woonwijk wonen en zelfs geen verdwaald nijlpaard. Wel een heleboel buurpoezen moet ik eerlijkheidshalve toegeven. Sommige van die buurpoezen maken een geluid dat erg in de buurt komt van het geluid dat een tijger maakt. Dus ik begrijp Igor goed.
Lees de blog van Marjolein verder
AGENDA
15 maart, Cuijk
Komt het zien, musical “Eiffel” met live audiodescriptie
20 t/m 22 maart, Jaarbeurs Utrecht
ZieZo-beurs | Over leven met minder zicht en VeineDAGEN
20 en 21 maart, Rembrandt Arnhem
Speels Collectief tijdens het café theaterfestival
26 maart, Jaarbeurs Utrecht
Komt het zien, “Madame Butterfly”, eigentijdse bewerking van de beroemde opera, met live audiodescriptie
28 maart, Deventer
Komt het zien, Malle Babbe, de Rob de Nijs musical, met live audiodescriptie,
29 maart, Apeldoorn
Multisportmiddag voor mensen met auditieve beperking
30 maart, Nijmegen
Musical Saturday night fever, 2 tolken nederlandse gebarentaal en schrijftolken
Verschillende data, Beuningen:
Blindenvoetbal bij Voetbalvereniging Beuningse Boys, in samenwerking met N.E.C. – GezondRijk Nijmegen.
Ben of ken jij iemand die graag blindenvoetbal eens uitprobeert? Kom dan naar de gratis kennismakingsbijeenkomst en kennismakingstrainingen bij Beuningse Boys.
Locatie: Sportpark V.V. Beuningse Boys, Ooigraaf 2 in Beuningen
Kennismakingsavond: Donderdag 13 maart van 19:30 – 20:30 uur
Kennismakingstrainingen: Vrijdagavonden: 21 maart – 4 april – 11 april
Aanmelden en meer informatie: Mail naar: henri.bakhuis@nec-nijmegen.nl