Toegankelijk spelen
In de nieuwe aflevering van het Apcg in gesprek met Arnhemmers over toegankelijkheid spreekt Tim Kroesbergen met Signe en haar moeder Caroline over hoe Signe zo toegankelijk mogelijk kan spelen, alleen en met vrienden.
Zie video
Openbare les Sander Hilberink
Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed
Op donderdag 28 januari van 15:30 – 16:45 uur vond de openbare les van Sander Hilberink, lector Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed, plaats. Tijdens deze les presenteerde hij zijn onderzoeksprogramma voor de komende jaren. Met veel aandacht voor het VN-verdrag Handicap en burgerschap. Je kunt de film hier terugkijken.
Lees meer
Mensen met beperking in Arnhem komen door taxiregels de deur niet meer uit: ‘Wij zitten altíjd in een lockdown’
Nieuwe regels voor het gebruik van speciaal vervoer maken het voor Arnhemmers met een beperking moeilijker om de deur uit te gaan. Rolstoel- of scootmobielgebruikers die in 2018 of 2019 minder dan twaalf keer gebruik maakten van de speciale taxi, verliezen hun vervoerspas.
Lees meer
Lees ook: Herkansing voor Arnhemmers die beroep doen op speciaal taxivervoer
Inwoners die menen dat ze de pas ten onrechte zijn kwijt geraakt kunnen zich melden bij het Team Vervoer. Die kunnen eventueel verwijzen naar de eigen wijkcoach.
Alarmerende zorgen over kwetsbare jongeren in coronatijd
De coronacrisis treft kwetsbare jongeren extra hard. Ten opzichte van dit voorjaar zijn de zorgen van professionals over hen toegenomen. Dat blijkt uit de ‘Signaleringsrapportage kwetsbare jongeren in coronatijd’ (II) die MEE NL publiceerde. Er zijn vooral zorgen over het wegvallen van dagstructuur, het sociale isolement en psychische klachten.
Lees meer
Lees ook: ‘Checken jullie de komende tijd wat vaker bij mij?’
Opluchting voor Job (16) en zijn ouders: toch met voorrang vaccin voor verzorgers thuiswonende gehandicapten
Goed nieuws voor ouders van thuiswonende kinderen met een handicap: zij krijgen toch voorrang bij het vaccineren tegen corona. Ze krijgen deze prik tegelijk met het verzorgend personeel van gehandicapteninstellingen. Tot nu toe vielen ze buiten deze groep.
Lees meer
Heb je een beperking of ben je chronisch ziek: laat geen geld liggen
De belastingaangifte komt er weer aan en dus is het tijd om te kijken of je bepaalde zorg- of meerkosten hebt die fiscaal aftrekbaar zijn. Het is niet altijd eenvoudig om uit te zoeken welke kosten voor aftrek in aanmerking komen. Daarom geeft Ieder(in) informatie en uitleg over regels en mogelijkheden rondom de aftrek van zorg- en meerkosten. We doen dat met de website Meerkosten.nl, een artikel en een webinar.
Lees meer
Goed geïnformeerd en voorbereid je stem uitbrengen
Woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In de aanloop daarnaartoe organiseren ProDemos, LFB en Ieder(in) samen met nog een aantal andere organisaties activiteiten in eenvoudige en duidelijke taal. Het doel: mensen goed informeren zodat zij voorbereid kunnen gaan stemmen. Alle activiteiten staan ook op www.stemjijook.nl.
Lees meer
Festivals voor iedereen!
Iedereen deelt op festivals de liefde voor muziek, cultuur en beleving, daarin is iedereen gelijk. Het Themanetwerk Festivals en Evenementen van de Coalitie voor Inclusie heeft in co-creatie een routekaart ontwikkeld met: festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten, belangenorganisaties en (ervarings)deskundigen met een verschillend type beperking. De routekaart is een leidraad voor festivalorganisatoren om hun festival toegankelijk te maken, zodat mensen met een beperking daar gelijkwaardiger aan kunnen deelnemen.
Lees meer
De vijf grootste misverstanden over gebarentaal
Sinds oktober 2020 is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) officieel erkend. Dit betekent onder andere dat belangrijke overheidsinformatie – zoals bijvoorbeeld een persconferentie over de nieuwste coronamaatregelen – moeten worden vertaald in NGT. ‘Je kunt zo’n persconferentie toch ook gewoon ondertitelen?’ vroeg één van onze lezers laatst. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet.
Lees meer
NPO zet gebarentolk in bij verkiezingsdebatten en laat journaal vertalen
De NPO heeft besloten een gebarentolk in te zetten bij de NOS-verkiezingsdebatten. Ook laat de omroep het NOS Journaal van 20.00 uur door een gebarentolk vertalen, ook als de coronacrisis voorbij is.
Lees meer
Toegankelijke recreatie belangrijker dan ooit
De coronamaatregelen van het afgelopen jaar hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk ontspanning is voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Voor mensen met een beperking zijn recreatieactiviteiten echter niet altijd goed toegankelijk. Daarom roept de community ‘ToegankelijkDagjeUit’ de Tweede Kamer op om een actieplan te maken voor inclusieve recreatie.
Lees meer
Hanna: ”Er is niks mis met mijn hersenen, alleen mijn ogen”
Van de ene op de andere dag begon Hanna Nijenhuis haar zicht te verliezen. Ze bleek de zeldzame, erfelijke ziekte van Leber te hebben. Plots staat Hanna’s wereld stil. Toch wil ze met haar verhaal het stigma rondom blinden en slechtzienden veranderen. Hanna schuift aan met haar vader Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD.
Lees meer
Ieder(in) lanceert Informatiepunt Wajong met campagne WieWatWajong
Iedereen met een vraag over de verandering in de Wajong kan nu terecht bij het Informatiepunt Wajong van Ieder(in). Medewerkers van het Informatiepunt Wajong beantwoorden al sinds oktober 2020 vragen over de veranderingen in de Wajong en geven advies op maat. Illya Soffer, directeur van Ieder(in): ‘Deze drie maanden waren een opstartfase, maar er bleek zoveel behoefte dat we direct vol aan de bak konden.’
Lees meer
Slopers maken in Arnhem ruimte voor Het Dorp nieuwe stijl
De sloop van Het Dorp in Arnhem is in een stroomversnelling terechtgekomen. Van een hele reeks huizenblokken ten noorden van de Heijenoordschool resten alleen nog een paar puinheuvels, klaar om te worden afgevoerd door sloopbedrijf Boverhoff. Het Dorp is de eerste woongemeenschap voor gehandicapten en dateert uit de jaren 60 van de vorige eeuw.
Lees meer
Blog van Marjolein
Tijdens de zwangerschap van ons eerste kindje besloten mijn man en ik ons huis te verbouwen. Althans we besloten dit te laten doen. Mijn man heeft veel kwaliteiten. Maar klussen hoort hier niet bij. Gelukkig weet hij dit van zichzelf. Dus ik hoefde niet te vrezen voor het programma Help mijn man is klusser. Al hadden ze dat programma ook net zo goed Help mijn vrouw is klusser kunnen noemen. Want ik bak er ook niks van. We lieten de zolder en de badkamer verbouwen en we waren blij met het eindresultaat. Tijdens de zwangerschap van ons tweede kindje vonden we het weer tijd voor een verbouwing.
Lees meer
Vacatures
Voorzitter Apcg
Heb je ideeën over de positie van mensen met een beperking of chronische ziekte?
Houd je van onderhandelen en geef je niet snel op? Ben je enthousiast om met anderen samen te werken aan een toegankelijk en inclusief Arnhem?
Dan is de functie van voorzitter misschien iets voor jou! Het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) is op zoek naar een pro-actieve en bevlogen belangenbehartiger, met relevante kennis en netwerk, voor ongeveer 8 uur per week. Zie voor meer informatie: www.apcg.nl/vacatures.
Leren en werken als ervaringsdeskundige HAN
STERK is een opleiding van LFB. Met deze opleiding ontwikkel je jezelf tot ervaringsdeskundige. Je kunt dan andere mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen.
Er zijn nog plaatsen beschikbaar, ook voor inwoners uit Arnhem.
Zie ook: STERKplaats op de HAN: zodat het voor iedereen iets moois oplevert
Agenda
13 februari
Debat in Duidelijke Taal – ProDemos
18 februari
Webinar Belastingvoordeel in verband met ziekte of beperking – Iederin
Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt afmelden, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl