Meer dan 60 procent Arnhemse stemlokalen slecht toegankelijk voor minder validen
Sinds 1 januari moeten bij verkiezingen alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. In Arnhem voldoet meer dan 62 procent van de stembureaus nog altijd niet aan de eisen van het rijk.
Lees meer
Zie ook: Meldpunt Onbeperkt Stemmen
Gratis toilet
Gratis bij winkels en restaurants even naar het toilet, als je bijvoorbeeld aan het winkelen bent of een afspraak hebt in de stad. Dat kan bij steeds meer ondernemers in de Arnhemse binnenstad. Het APCG is hier heel blij mee, vooral voor buik- en blaaspatiënten, maar ook voor ouderen en zwangere vrouwen, is dit een goede vooruitgang!
Lees meer
Passagier regiotaxi betaalt volle pond
Arnhemmers die voor hun vervoer zijn aangewezen op de regiotaxi, kunnen vanaf volgende maand niet meer iemand meenemen die met 50 procent korting meerijdt. De provincie Gelderland wil het niet meer betalen en de gemeente Arnhem ziet geen mogelijkheden om zelf de kosten voor haar rekening te nemen.
Lees meer
GelrePas binnen bereik meer Arnhemmers met een laag inkomen
De groep Arnhemmers die de gratis GelrePas kan aanvragen, wordt per 1 april groter. De pas voor mensen met een laag inkomen die zich geen uitje of cursussen kunnen veroorloven, bestaat 25 jaar en het Arnhemse college van B en W heeft de voorwaarden verruimd.
Lees meer
‘Ik leef elke dag helemaal in het donker’
Marijn Pikaar organiseert namens de Oogvereniging Gelderland sinds vorige maand een Oogcafé in buurthuis De Nieuwe Hommel voor blinden en slechtzienden en hun familie en vrienden. Om samen te komen en ervaringen uit te wisselen. “Voorheen hadden we alleen ledenvergaderingen, maar de vereniging wilde graag wat losser, wat minder star”, vertelt hij.
Lees meer
Het volgende Oogcafé in Arnhem is op 16 april.
Iedereen heeft recht op veilig vervoer
Als u als rolstoelinzittende gebruik maakt van een rolstoeltaxi is het belangrijk dat u daarbij veilig vervoerd wordt. De Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (Code VVR) is de leidraad hiervoor. Per 1 juli 2019 geldt dat alleen passagiers die in het bezit zijn van een ISO 7176-19 gecertificeerde rolstoel mogen reizen in hun rolstoel. U herkent de certificering aan de ISO-sticker of het speciale haaksymbool op uw rolstoel.
Lees meer
Voor meer info zie deze checklist, mensen met een goedgekeurde rolstoel kunnen bij de fabrikant een sticker verkrijgen.
Zie ook Nieuwsbrief Avan
Een sporthulpmiddel op maat uitproberen? In de regio Arnhem start Wheels2Sport!
Vanaf 1 maart 2019 is Wheels2Sport beschikbaar voor inwoners van de regio Arnhem. Wat is Wheels2Sport en waarom zou je hier gebruik van willen maken?
Lees meer
Oud-topatlete Olga Commandeur opent bootcampcircuit Bio Vakantieoord
Tijdens de Open Dag van het Bio Vakantieoord, op donderdag 21 maart, heeft oud-topatlete en presentatrice van het tv-programma ‘Nederland in beweging’ het nieuwe bootcampcircuit in het BioBos officiëel geopend. Het circuit met 11 sport- en speeltoestellen kan gebruikt worden door de gasten op het vakantiepark. Zowel meervoudig gehandicapte kinderen als hun broertjes, zusjes en ouders kunnen er spelenderwijs samen oefeningen doen.
Lees meer
Architect Ed. Bijman belandde in een rolstoel en nu heeft hij een missie
Nadat hijzelf dwarslaesie opliep, ontdekte architect Ed. Bijman hoe je creatief en slim kunt ontwerpen voor mensen met een beperking. Daarmee houden ze niet alleen de regie over hun leven, het scheelt ook in zorgkosten. ‘Het zou zoveel schelen als architecten met compassie en creativiteit naar oplossingen zoeken.’
Lees meer
Goedkoop is duurkoop, ook bij hulpmiddelen
Hulpmiddelen zijn voor mensen met een ziekte of beperking essentieel om zo zelfstandig mogelijk hun leven te kunnen leiden. Gemeenten verstrekken veel van deze voorzieningen – zoals bv. een rolstoel, een tillift of een scootmobiel – vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ze maken hiervoor afspraken met leveranciers. Het regelen van hulpmiddelen verloopt niet altijd even vlot.
Lees meer
Nieuw subsidieoverzicht voor werkzoekende met handicap en werkgever
Werkzoekenden kunnen aan werkgevers laten zien hoeveel subsidie zij kunnen krijgen als de werkzoekende in dienst genomen wordt. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarvoor een website gelanceerd.
Lees meer
Rolstoelpad maakt natuur voor iedereen
Vroeger reed je met de auto zo een natuurgebied in. Nu dat niet meer kan is de natuur voor rolstoelers lastig toegankelijk. Maar wie slecht ter been is of in een rolstoel zit, kan vanaf nu wild spotten in natuurgebied Planken Wambuis bij Ede.
Lees meer
Zie ook: Vooral vraag naar korte wandelpaden?
Tweede Kamer wil duidelijkheid over Facultatief Protocol
De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen van GroenLinks en PvdA waarin de regering verzocht wordt om vóór de zomer te komen met een standpunt over het zogenaamde Facultatief Protocol van het VN-verdrag Handicap en twee andere mensenrechtenverdragen. Deze aanvullende verklaring bij het verdrag maakt het mogelijk om rechtstreeks een klacht in te dienen bij het VN-Comité in Genève als het VN-verdrag Handicap niet wordt nageleefd. Lees meer
Nieuwe website over de geschiedenis van mensen met beperkingen
Op woensdag 20 maart is in Leiden het digitale platform DisPLACE gelanceerd. Op DisPLACE staan verhalen over leven met beperkingen. De geschiedenis van het leven met beperkingen is nog nauwelijks beschreven en is slecht gedocumenteerd. Deze website laat zien hoe interessant en belangrijk deze geschiedenis is en waarom dit erfgoed aandacht behoeft.
Lees meer
Lees ook: Zelfstandig en afgelegen wonen in Arnhem
Eén jaar koplopers onafhankelijke cliëntondersteuning
Veertien gemeenten waren afgelopen jaar ambassadeur van het project Koplopers Cliëntondersteuning. Deze koplopers lieten zien hoe onafhankelijke cliëntondersteuning kan worden ingericht en goed kan worden aangeboden aan mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. De ervaringen en aanbevelingen van de gemeenten zijn te vinden in het rapport ‘Het eerste jaar koplopers – Inzichten en aanbevelingen voor cliëntondersteuning’.
Lees meer
Blog van Marjolein
Pas geleden hoorde ik dat je ergens in Australië op je kentekenplaat een emoji mag hebben. Dat vond ik een mooi bericht. Niet dat ik in Australië woon, maar dat mocht de pret niet drukken. Op een verjaardag vertelde ik hierover en dat ik zo graag een kentekenplaat wil met een emoji met hartjes ogen. Iemand vroeg wat ik ging doen met een kentekenplaat, ik kan natuurlijk helemaal niet rijden. Mijn zwager kwam met de oplossing. Die kentekenplaat zou ik ook op mijn geleidehond Harvey kunnen monteren.
Lees meer
AGENDA
3 en 21 april, Amsterdam
Rondleiding voor blinden en slechtzienden door het Rijksmuseum
Lees meer
OPROEP
Doe mee met onderzoek naar toegankelijkheid van apps.
TIP
Belastingaangifte: de website Meerkosten.nl is online. Handicap of chronisch ziek: laat geen geld liggen.