Coronavirus in Arnhem
De nieuwsbrief van maart staat bijna geheel in het teken van het coronavirus. We hebben een selectie gemaakt van de berichten die laat zien welke gevolgen het virus heeft voor verschillende groepen. Zo zijn er inwoners die extra kwetsbaar zijn als gevolg van hun aandoening, ouders die knelpunten ervaren met intensieve zorg aan huis, inwoners die in een instelling wonen en geen bezoek meer kunnen krijgen, inwoners van wie de dagbesteding is komen te vervallen en daarmee ook hun structuur, inwoners die afhankelijk zijn van Pgb-hulpverleners. Gelukkig zijn er ook veel initiatieven ontstaan om inwoners te helpen, bijvoorbeeld met de dagelijkse boodschappen. Daarom hebben we een pagina op onze website aangemaakt: www.apcg.nl/coronavirus-in-arnhem, waar we lokaal nieuws en initiatieven plaatsen en tips om de quarantaine door te komen.
Lees meer
Hulp lokaal en landelijk:
Corona-hulplijnen in Arnhem en Rheden
Organisaties voor sociaal werk hebben hulplijnen geopend. In Arnhem is het telefoonnummer 026-3127702 opengesteld en de website voorelkaarinarnhem.nl in de lucht. Er zijn ook veel wijkinitiatieven waar je hulp kunt vragen en aanbieden, zie hiervoor o.a. onze site.
Coronacrisis: deze mooie initiatieven zijn er in Arnhem
Het is mooi om te zien hoeveel sociale initiatieven er ontstaan. Horecaondernemers die hun verse voorraad doneren aan de Voedselbank, bedrijven die hun wagenpark ter beschikking stellen aan de zorg en een hotel dat zich aanbiedt als noodhospitaal zijn hier voorbeelden van. Mist er volgens jou nog een initiatief? Laat het ons weten.
Lees meer
De Luisterlijn
De Luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief). Er is ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of chatten, dit kan een uitkomst zijn voor mensen met een auditieve beperking. Voor het project Onbeperkt Luisteren zoeken we mensen met een lichamelijke beperking die zich willen inzetten als vrijwilliger bij de Luisterlijn.
Lees meer
MIND: steun in coronatijd
Misschien heb je nu meer dan anders last van angst, somberheid of andere klachten, of heb je minder hulp vanwege het coronavirus. Zoek je een antwoord op je vragen, contact, hulp, advies of misschien alleen wat afleiding? Dan zit hier vast iets voor je bij! Een van de activiteiten is een Digitale Huiskamer, via een livestream, elke dag van 11.00 tot 16.00 uur.
Lees meer
Nieuwsberichten over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met een beperking:
Rick Brink: ‘Denk ook aan de mensen met een beperking die thuiszitten’
Het coronavirus treft ook veel mensen met een beperking. Een mogelijke isolatie heeft een enorme impact op hun leven. Rick Brink, minister van gehandicaptenzaken wil hier graag aandacht voor vragen.
Lees meer
“Grote gezondheidsrisico’s voor PGB-houders door gebrek aan beschermingsmiddelen in corona-crisis”
“Mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) staan achteraan in de rij voor materialen en beschermingsmiddelen”, ziet Aline Molenaar. Als directeur van Per Saldo behartigt zij de belangen van zo’n 130.000 mensen die via een PGB zorg inkopen. “Als dat niet snel verandert dan gaan sommige kwetsbare mensen niet dood aan corona, maar aan andere infecties.”
Lees meer
Meddy (37) zit thuis met gehandicapte dochter: ‘Na deze eerste week zijn we al op’
De coronamaatregelen in Nederland leggen een grote druk op de thuissituatie. Scholen zijn dicht en we werken massaal thuis, hoe houden ouders alle ballen in de lucht?
Lees meer
Corona en autistische stoornis: ‘Quinten denkt dat hij ons kwijtraakt’
Harde smakken, korte rokjes én het coronavirus. Kees Momma, bekend uit de documentaire Het Beste voor Kees, heeft er met het coronavirus een nieuwe zorg bij. Voor mensen met een autistische stoornis kan de dreiging extra hard aankomen.
Lees meer
‘Niet bang voor de ziekte, wel voor een lege agenda’
Toen Marije het nieuws hoorde over de nieuwe coronamaatregelen, schrok ze: “Ik had last van lichte paniek en ik kreeg een huilbui. Ik voelde me net een klein kind, maar het valt natuurlijk te verklaren vanuit mijn autisme.”
Ze vindt het een spannende tijd: “Ik ben niet bang om ziek te worden, maar wel om minder structuur te hebben.” Normaal heeft ze houvast door de afspraken die ze heeft staan, maar nu heeft ze een lege agenda. “Dat vind ik wel eng. Lege tijd is kliertijd voor mensen met autisme en wij zijn koning in piekeren.”
Lees meer
Marcel biedt 3000 euro als je met hem in quarantaine gaat
Marcel is vanwege zijn handicap een risicogeval voor het coronavirus. Daarom is hij op zoek naar iemand die samen met hem in quarantaine wil. Hij biedt er 3000 euro voor.
Lees meer
“Wie neemt de zorg voor mijn zoon over nu de thuiszorg niet meer langskomt?”
De verspreiding van het coronavirus zorgt in veel gezinnen voor spanning en onzekerheid. Dat geldt zeker voor de gezinnen van Marjon en Nicole. Zij zorgen thuis voor hun meervoudig beperkte kinderen Aeron (7) en Senn (10). Allebei zijn ze afhankelijk van complexe zorg aan huis. Twee jaar geleden vertelden deze moeders ons al hoe ingewikkeld het is om de zorg voor hun kinderen goed geregeld te krijgen. Nu zorgt het coronavirus ervoor dat dat nóg ingewikkelder zal worden. Wat komt er op dit moment allemaal op Marjon en Nicole af?
Lees meer
Informatie over corona als je een beperking hebt:
- Zoek je informatie over corona en je eigen aandoening of ziekte? Veel patiëntenverenigingen en belangenorganisaties geven specifieke informatie over corona. Ieder(in) heeft een (niet compleet) overzicht gemaakt. Zie ook iederin.nl/categorie/corona/.
- Uitleg over coronavirus in eenvoudige taal
Er wordt veel over corona gezegd en geschreven. De overheid heeft regels gemaakt over wat wel en niet kan. Pharos heeft de belangrijkste adviezen van de overheid over het coronavirus vertaald naar duidelijke taal. Koraal maakte o.a. een filmpje in eenvoudig Nederlands over het coronavirus. Met korte zinnen en ondersteuning van afbeeldingen begrijpen nu meer mensen welke coronamaatregelen er in Nederland zijn. - Tips voor praten met kinderen over corona
- Informatie voor cliënten
Troost en Sanders maken vlogs
In de vlogserie Troost en Sanders bespreken filmmakers Jan Troost en Mari Sanders de wereld rondom mensen met een beperking vanuit hun eigen observaties in het corona tijdperk en daarna. Elke dag een nieuw thema.
Eerste hulp bij thuisisolatie
Fulltime thuiszitten. Ons leven is ineens overhoop gegooid door de Coronacrisis. Tess Janssen en Jeske Troost zijn experts op het gebied van thuisisolatie. Ze schreven een ‘survivalgids’ om andere mensen te helpen en te leren omgaan met het thuisblijven tijdens de Coronacrisis
Blijf niet stilzitten, maar kom in beweging #ikbeweeguniek
In beweging blijven is belangrijk maar kan lastig zijn gezien de huidige situatie. Wij willen iedereen aansporen om in beweging te blijven. We zullen de komende tijd dan ook inspirerende maar soms ook grappige filmpjes posten op de facebook pagina van Uniek Sporten Gelderland.
Lees verder
Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt afmelden, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl