Uitslag vragenlijst
‘Hoe ervaar jij het keukentafelgesprek?’
Eind februari hebben we een vragenlijst gedeeld, deze is heel goed ingevuld, dank daarvoor! Uit de antwoorden blijkt dat er veel mensen zijn die zich niet vrij en niet gesteund voelen tijdens het keukentafelgesprek. En dat de stap om een klacht of bezwaar in te dienen groot is. Wil je meer weten over de resultaten van de vragenlijst? Klik dan hier. Daar lees je ook wat we nu verder gaan doen met de resultaten.
Uitbreiding toegankelijkheidsfonds gemeente Arnhem
Sinds begin 2024 heeft Arnhem een toegankelijkheidsfonds voor ondernemers. Op verzoek van de gemeenteraad is dit fonds uitgebreid, er is in totaal 200 duizend euro beschikbaar. Daarnaast kunnen nu ook maatschappelijke en religieuze organisaties een subsidie aanvragen via dit fonds. Op die manier werken we met de gemeente aan een toegankelijk Arnhem.
Ben jij ondernemer of werk je voor een maatschappelijke of religieuze instelling. Via de website van de gemeente Arnhem kun je lezen wat de voorwaarden voor het fonds zijn.
Apcg in de Raad
Reactie op de dienstverleningsvisie

In maart sprak de gemeenteraad over een dienstverleningsvisie voor de gemeente Arnhem. Wij stuurden hierover een schriftelijke reactie. Op de website van de gemeenteraad zijn alle stukken terug te vinden, het is het 3e punt op de agenda. Wij hebben het aangegeven dat we deze dienstverleningsvisie belangrijk vinden. Daarin staat dat toegankelijkheid een belangrijk uitgangspunt is. Onze reactie is terug te lezen via onze website.
OVERIG NIEUWS
Nieuw verkeerslicht maakt voetgangersoversteek bij Sabelspoort veiliger

De voetgangersoversteek over de Oranjewachtstraat, tussen de Sabelspoort en Airborne Museum at the Bridge wordt veiliger. Op deze plek komen verkeerslichten, in de volksmond ook wel ‘stoplichten’ genoemd. De oversteek is een lang gekoesterde wens van veel inwoners en ondernemers. Zo wordt de voetgangersroute tussen de Rijnkade en het centrum een stuk veiliger. De werkzaamheden starten 24 maart; op 3 april is alles klaar en kunnen de eerste voetgangers er gebruik van maken.
Lees verder op de website van de gemeente Arnhem: Nieuw verkeerslicht maakt voetgangersoversteek bij Sabelspoort veiliger
Terugkijken: webinar belastingvoordeel in verband met beperking

Je kunt nu belastingaangifte over het jaar 2024 doen. Op www.meerkosten.nl staat alle informatie over de mogelijkheden om kosten vanwege je beperking of chronische ziekte terug te krijgen. Je kunt ook het webinar van Ieder(in) over dit onderwerp terugkijken, waarin stap voor stap wordt uitgelegd welke kosten je af kunt trekken.
In de media: Wmo-hervorming? Een levenslange handicap is geen luxeprobleem

Als het aan het kabinet ligt, gaan mensen met hogere inkomens fors meer betalen voor de Wmo. Voor mensen met een handicap is Wmo-ondersteuning een basisvoorwaarde om te kunnen functioneren. En van een riant inkomen, zoals wordt gesuggereerd, is bij mensen met een beperking zelden sprake. Ieder(in) stuurde een opiniestuk naar de Volkskrant.
Lees verder op de website van Ieder(in): Wmo-hervorming? Een levenslange handicap is geen luxeprobleem
Minder versnippering en betere samenwerking cruciaal voor jeugdzorg
De jeugdzorg in Nederland schiet tekort door versnippering en bureaucratie. Kinderen en gezinnen krijgen niet op tijd de juiste hulp. Ieder(in) en MIND stuurden samen met jeugdzorgaanbieders en -professionals een brief aan de Tweede Kamer, waarin werd opgeroepen om de Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg (Wvbjz) snel en met bindende afspraken in te voeren.
Lees verder op de website van Ieder(in): Minder versnippering en betere samenwerking cruciaal voor jeugdzorg
Kassa-uitzending: Hoe toegankelijk is Nederland nou écht voor mensen met een beperking?

Mensen met een beperking kunnen nog steeds niet volwaardig meedraaien in de maatschappij, ongeacht de gemaakte verdragen en afspraken. Dit geldt ook voor Monique Wijnen en Joris Berkers. Zij laten zien waar ze dagelijks tegenaan lopen. Met in de studio Jeanette Chedda, Nick Bootsman, Pauline Gransier en Ingeborg Hornsveld.
Bekijk hier de Kassa uitzending: Nederland is nog altijd niet toegankelijk genoeg voor mensen met een beperking
Afscheidsinterview met Illya Soffer, directeur van Ieder(in): ‘Onze missie blijft de mooiste die er is’

Na elf bewogen jaren neemt Illya Soffer afscheid als directeur van Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. In dit interview blikt ze terug op de mijlpalen, de taaiste dossiers en de lessen die ze heeft geleerd. Ze spreekt openhartig over haar persoonlijke drijfveren als moeder, de impact van media en de eenzaamheid die bij leiderschap hoort. ‘Mensen verbinden is mijn natuurtalent, maar eigenlijk ben ik een lonely cowboy.’
Lees verder over: Afscheidsinterview met Illya Soffer, directeur van Ieder(in)
Nieuwe duidelijke website over de Wet zorg en dwang

Heb je vragen over onvrijwillige zorg? Op informatiepuntwzd.nl vind je informatie over de Wet zorg en dwang. De nieuwe website is gemaakt voor mensen die met onvrijwillige zorg te maken krijgen en hun naasten.
Kijk op Informatiepuntwzd.nl meer over de Wet zorg en dwang
Artsen woest dat mensen met chronische pijn hun behandeling verliezen
De kans is groot dat 33.000 mensen met chronische pijn in 2025 geen vergoeding meer krijgen voor hun behandelingen. Zorginstituut Nederland trekt in twijfel of de speciale revalidatie voor mensen met chronische pijn wel werkt. Dit tot woede van de Vereniging van Revalidatieartsen.
Lees verder op de website van het AD: Artsen woest dat mensen met chronische pijn hun behandeling verliezen
TV-tip: film ‘Wheelie’ geeft positieve kijk op leven in een rolstoel
Klik hier voor de trailer van de film “Wheelie”
Een leven in een rolstoel kan ondanks de beperkingen nog heel mooi zijn. Dat is de boodschap die regisseur Isis Cabolet met de tragikomische telefilm Wheelie wil vertellen. Het verhaal van deze film baseerde zij op haar broertje Nandir, die door een scooterongeluk in Thailand een dwarslaesie opliep.
Lees verder op UniekSporten.nl: Film ‘Wheelie’ geeft positieve kijk op leven in een rolstoel
Vrijheid dankzij het pgb
Nicole heeft 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig. Om haar zorg te regelen heeft zij een persoonsgebonden budget (pgb). Voordat Nicole een pgb had, woonde ze 10 jaar in een zorginstelling. Dat was als leven in een gevangenis, vertelt ze. Het pgb heeft haar de regie over haar leven teruggegeven. Het betekent voor haar vrijheid, zo kan zij haar eigen leven leiden.
Klik hier voor het filmpje: Nicole Tromp over het persoonsgebonden budget (pgb)
Doe-het-zelf-campagne seksualiteit en intimiteit bij een beperking

Intimiteit en seksualiteit zijn basisbehoeften van ieder mens. Toch wordt dit onderwerp vaak over het hoofd gezien of als taboe ervaren wanneer het gaat om mensen met een beperking. Ouders, naasten en zorgverleners voelen zich soms ongemakkelijk of weten niet hoe ze dit gesprek moeten beginnen. Hierdoor blijft een belangrijk aspect van welzijn vaak onbesproken. Daarom heeft het ministerie van VWS deze ‘Doe het zelf’-campagne ontwikkeld voor alle organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking.
Lees verder over: Doe-het-zelf-campagne seksualiteit en intimiteit bij een beperking
Blog van Marjolein
Mijn favoriete snuifseizoen is begonnen. De lente. Mijn neus zat verstopt. Dus echt snuiven lukte niet. Net als zo veel mensen had ik twee keer de griep. Of de boemeranggriep zoals iemand zei. Ik vang nooit wat. Als ik dan een keer iets vang is het de boemeranggriep. Het begon er mee dat mijn oren dicht zaten. Niet echt bevordelijk voor mijn oriëntatie. Ik was met Igor aan het wandelen. De trein reed langs, maar wel op een heel vreemde plek. Verbaasd vroeg ik me af wat die trein daar nou deed. Die rijdt daar anders nooit.
Lees hier de blog van Marjolein verder
Agenda
3 april, Veenendaal
De Aanslag met Komt ’t Zien
4 en 11 april, Beuningen
Kennismaken met blindenvoetbal
13 april, Nijmegen
Elisabeth met Komt ’t Zien
13 april, Utrecht
Hamlet met tolk NGT en schrijftolk
Leuk voor de meivakantie:
5 april, 3 mei, en 7 juni. Aanvang om 11:00 uur, Scheveningen
Binnen Handbereik – Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking in museum Beelden aan Zee in Scheveningen bij de tentoonstelling Ana Oosting – Breaking Waves