Schouw van het Provinciehuis
Op 21 mei hebben onder leiding van het APCG diverse ervaringsdeskundigen het Provinciehuis van Provincie Gelderland bezocht.
Zie video voor een verslag van de schouw
Meetup toegankelijkheid: samen werken aan festivals voor iedereen
Gemeente Arnhem is samen met Ruimtekoers Festival en APCG (Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten) op zoek naar dé manier om festivals toegankelijk te maken voor iedereen. Want hoe toegankelijk is een festival als je in een rolstoel zit? Of als je blind of doof bent? Zijn onze Arnhemse evenementen ingericht op mensen met een beperking?
Lees meer
Lees ook: Eet de lievelingsgerechten uit Malburgen: Welkom bij restaurant A Place To Eat
Overgangsregeling Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers verlengd
De overgangsregeling om te voldoen aan de vernieuwde Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR) is met een jaar verlengd tot 1 juli 2020. Ieder(in) is blij met deze verlenging.
Lees meer
Songfestival in gebarentaal: zo ziet Duncans lied eruit
De gebarentolken en signdancers op het songfestival waren een groot succes. Tijdens het Songfestival vertaalt Mirjam Stolk de liedjes in gebarentaal. Deze video laat zien hoe het nummer van Duncan er in gebarentaal uitziet.
Zie ook video: In deze video zie je hoe de voorbereiding in zijn werk gaat.
Doven en slechthorenden vergeten groep op de werkvloer
Door het historisch lage werkloosheidspercentage hebben Nederlandse werkgevers moeite om voldoende mensen te vinden. Met name binnen de ICT zorgt dit voor problemen. In hun zoektocht naar personeel zien werkgevers echter een belangrijke groep over het hoofd: dove en slechthorende jongeren.
Lees meer
Eindelijk voldoende toiletten in centrum Amsterdam en Utrecht
De gemeenteraden van Amsterdam en Utrecht hebben onlangs unaniem besloten dat er om de 500 meter een toilet moet komen in hun binnensteden en op andere drukke plekken in de stad.
Lees meer
‘Vakantieparken mogen gehandicapten en mindervaliden geen duurdere huisjes aansmeren’
Gehandicapten, die door vakantieparken worden gedwongen een groter huis te boeken dan ze zouden willen, hoeven daarmee niet akkoord te gaan. Ook hoeven ze niet voor meer personen te betalen, alleen omdat een groter huis wel rolstoelvriendelijk is.
Lees meer
Ervaringsdeskundigen voor minister De Jonge
Twee ervaringsdeskundigen trekken vanaf vandaag een jaar lang op met minister Hugo de Jonge (VWS). Onder de noemer ‘kennercadeau’ gaan Sietse Penterman en Lisa Hinderks met de minister in gesprek over hun leven met een beperking. En over wat er voor hen nodig is om mee te kunnen doen. Het doel van deze samenwerking: meer aandacht voor de leefwereld van mensen met een beperking.
Lees meer
RDW komt met maatregel tegen fraude met parkeerkaarten voor gehandicapten
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) begint in de zomer met een experiment om misbruik van invalidenparkeerkaarten tegen te gaan. De kentekens van auto’s van gehandicapten worden gekoppeld aan hun parkeerkaarten. Nu bestaat die koppeling nog niet en wordt er in toenemende mate met de kaarten gefraudeerd.
Lees meer
Lees ook: GPK-app digitaliseert parkeren met een GPK
Zorgaanvragers verdwalen op zoek naar goede informatie
Het regelen van langdurige zorg lukt niet zonder goede informatie over het aanbod en keuzemogelijkheden. Sommige zorgaanbieders of instellingen doen hun best om goede voorlichting te geven. Desondanks raken mensen verstrikt in een ingewikkelde zoektocht. De informatie is te vaak onvindbaar en onbegrijpelijk.
Lees meer
Resultaten banenafspraak op papier mooier dan in werkelijkheid
De cijfers uit de vierde kwartaalrapportage van het UWV laten zien dat de doelstelling van de banenafspraak voor 2018 ruimschoots wordt gehaald. Dit klinkt als goed nieuws, maar de cijfers laten ook zien dat de banenafspraak slechts een klein deel van de mensen met een beperking helpt. Er zijn meer mensen met een beperking dan de groep die binnen de banenafspraak valt. Zelfs als de banenafspraak in 2026 wordt behaald, dreigt een grote groep mensen met een beperking langs de kant te blijven staan.
Lees meer
Medicijnen krijgen tweede bijsluiter met icoontjes
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) start een proef met een dubbele bijsluiter. Op de tweede bijsluiter kan de patiënt door middel van simpele taal en icoontjes de belangrijkste informatie in één oogopslag zien.
Lees meer
Lees ook: Zo gaat de nieuwe bijsluiter ‘voor dummies’ eruit zien: simpel met symbolen
Geta zat alweer vast in de trein met haar scootmobiel
Noodgedwongen langer in de trein omdat er niemand is om je bij je aankomststation uit de trein te helpen. Het gebeurt Geta Schnellen en haar vriend Sebastian Lamers, beiden afhankelijk van een scootmobiel, steeds vaker.
Lees meer
Blog: Zitten is ongezond, maar wat als je in een rolstoel zit?
Jiske Griffioen: “De tips om meer te bewegen zijn voor ons rolstoelgebruikers bijna allemaal onbruikbaar. Sta elke 20 minuten op. Dat gaat dus niet! Er staat slechts één tip in, waar wij wat mee kunnen. En dat is: “Beweeg meer tijdens het zitten.” Af en toe verschuiven op je stoel en regelmatig veranderen van houding. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar is dus zeker een aanrader. Alle kleine beetjes helpen”.
Lees meer
188 meldingen bij Meldpunt Onbeperkt Stemmen
Het College voor de Rechten van de Mens ontving 188 meldingen na de verkiezingen in maart. Het meldpunt Onbeperkt Stemmen van het College voor de Rechten van de Mens is ook voor de Europese verkiezingen geopend. Hoe is het met de toegankelijkheid van een stemlokaal en is het stemformulier goed te gebruiken? Deel je ervaring via het meldpunt.U kunt nog een melding doen.
Lees meer
Blog van Marjolein
Somber en stralend
Gelukkig heb ik er niet vaak last van. Maar pas geleden had ik een baaldag. Dit was er dan ook wel een met een hoofdletter B. Ik lag op bed somber te wezen en baalde stevig van het donker. Na een poosje was ik hier wel weer klaar mee. Ik pakte mijn iPhone met zwoele stem. Ook wel bekend als mijn multifunctionele minnaar. Ik ging op zoek naar nieuwtjes waar ik blij van werd. Mijn mobiele minnaar deelde mee dat de zanger van de Snollebollekes een rode jas met een gele stropdas draagt. Kijk, dat is nou nieuws waar ik wat aan heb. Dit heb ik nooit geweten. Het verbaasde me dat ik blij kon worden van de outfit van de Snollebollekes. Het is eigenlijk heel logisch. Ik zie al vier jaar niets anders dan zwart en heb dus een chronisch gebrek aan kleur.
Lees meer
Agenda
15 juni: Rolstoelwandeling door Sonsbeekpark in Arnhem
De wandeling is bedoeld voor iedereen met een rolstoel, scootmobiel of een rollator. Ook mensen met een visuele beperking kunnen zich aanmelden. De boswachter zal vertellen over de natuur in Sonsbeekpark. Er wordt ook gekeken of er nog obstakels zijn op de route. De wandeling duurt anderhalf uur.
15 juni: Arnhem Maak kennis met de bowlingsport voor auditief beperkten
25 juni: Oogcafé Arnhem
Het Oogcafé Arnhem is opgezet voor alle inwoners uit Arnhem e.o. met een oogaandoening. Partners, begeleiders en blindengeleidehonden zijn uiteraard ook van harte welkom.
7 juli: Tilburg Festival voor blinden en slechtzienden (en mensen met blinddoek)
Beelden van Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen
Speciaal voor blinden en slechtzienden worden er rondleidingen georganiseerd op 5 juni, 3 juli, 7 augustus, 4 september en 2 oktober van 15.00 tot 16.30 uur. Tijdens deze rondleidingen mogen bepaalde beelden bij uitzondering worden aangeraakt!
Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt afmelden, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl