‘Om de 500 meter een openbaar toilet in Arnhem’
Wie in Arnhem in hoge nood verkeert, zou om de 500 meter een openbaar toilet moeten kunnen vinden. Daarbij moet het niet uitmaken of je in de binnenstad bent, bij winkelcentra of in wijken. De Raad heeft de motie op 13 november aangenomen.
Lees meer
Drie oude steden onder de loep voor een toegankelijke stoep
Wethouder Louwers en ambassadeur Marjolein tijdens de actie in april (zie ook tweet)
Sinds de regering in 2016 heeft beloofd om de het VN-verdrag Handicap uit te voeren is algemene toegankelijkheid bij wet verplicht. Toegankelijkheid is een breed begrip. Het betekent dat alles wat onder de verantwoordelijkheid van overheden valt, toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking. Dus ook de openbare weg en de stoep. Dat valt nog niet mee, zeker in oude steden is het een zaak van lange adem. Ook Arnhem is benaderd over de toegankelijkheid van de openbare ruimte, het APCG geeft een reactie.
Lees meer
Jan is blind en loopt hard: ‘Eigenlijk is het niet moeilijk, ik kan alles behalve zien’
Hardlopen. Voor veel mensen is het al een moeilijke stap om de sportschoenen überhaupt aan te trekken. En die drempel wordt misschien wel groter als je blind bent. Maar het hoeft je zeker niet te weerhouden. Dat bewijst Jan de Klerk uit Arnhem bijvoorbeeld. Hij doet morgen, met zijn buddy Johan, mee aan het NK Running Blind tijdens de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.
Lees meer
Lees ook: Ze vullen elkaar perfect aan bij de Running Blind: zij ziet voor hem, hij hoort voor haar
Cliëntervaringsonderzoeken Wmo en Jeugdwet 2018
Hier vindt u de resultaten van de clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugdwet van Arnhem van 2018.
TaalCentraal
In Nederland wonen 2,5 miljoen volwassenen die Nederlands als 1e (moeder)taal hebben (NT1) en laaggeletterd zijn. Mensen die laaggeletterdheid zijn hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vrijwilligerscentrale Arnhem ondersteunt laaggeletterde bewoners in het project TaalCentraal. Inwoners worden door een vrijwilliger ondersteund in het beter leren omgaan met deze basisvaardigheden. Zij sluiten aan bij datgene waar inwoners in het dagelijkse leven tegenaan lopen, maar voor wie een cursus of les (nog) een stap te ver is.
Lees verder
Gelderland houdt vast aan toiletloze treinen: ‘Onaanvaardbaar’
Het kan nog zeker twintig jaar duren voordat alle regionale treinen in Gelderland van een wc zijn voorzien. In bestaande treinen komen ze niet en nieuw materieel is op z’n vroegst pas in 2037 nodig. De provincie negeert daarmee het College voor de Rechten van de Mens.
Lees meer
Gehandicaptenzorg zet technologie in voor volwaardig leven
Veertig organisaties voor gehandicaptenzorg zijn eind september gestart met de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig leven. In samenwerking met Vilans en Academy Het Dorp gaan zij de komende tijd onderzoeken hoe technologie de dagelijkse zorg en ondersteuning van mensen met een beperking kan verbeteren.
Lees meer
Museum komt met programma voor blinden en doven
Dove mensen kunnen voortaan in het Elisabeth Weeshuismuseum in Culemborg in gebarentaal worden begroet en geholpen, een primeur in Gelderland.
Lees meer
Oproep: meer toegankelijkheidseisen in bouwregelgeving
Vandaag spreekt de Kamer over de bouwregelgeving. Ieder(in) roept de minister op om eindelijk een grote stap te zetten in het verbeteren van de bouwregelgeving. We willen dat er in ieder geval extra toegankelijkheidseisen worden gesteld aan nieuwbouwappartementen groter dan 70 m2.
Lees meer
Vrijblijvendheid rond VN-verdrag Handicap moet verdwijnen
Gemeenten zijn verplicht om in een zogenaamde inclusieagenda aan te geven hoe ze het VN-verdrag Handicap gaan uitvoeren. Toch gebeurt dit maar weinig. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies onder 47 gemeenten. Slechts een kwart van de onderzochte gemeenten heeft een lokale inclusieagenda. Ieder(in) ziet het door de onderzoekers geschetste beeld ook terug in de praktijk: veel gemeenten beschouwen het uitvoeren van het VN-verdrag onterecht als iets vrijblijvends. Arnhem is niet meegenomen in het onderzoek.
Lees meer
Landelijke regels moeten lange wachttijden hulpmiddelen tegengaan
Begin volgend jaar gaan partijen aan de slag met het terugdringen van de levertijd van hulpmiddelen als rolstoelen of rollators. Met landelijke regels moet er een einde komen aan de klachtenregen over deze hulpmiddelen.
Lees meer
De Participatiewet werkt niet: kabinet grijp in!
De Participatiewet heeft op meerdere vlakken de situatie voor mensen met een beperking verslechterd. Dat blijkt uit een evaluatie van de wet door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De inkomenspositie is verslechterd en bestaanszekerheid is afgenomen. En ook de kans op beschut werk (voorheen sociale werkvoorziening) is verminderd. Ieder(in) vindt dat het kabinet er nu niet langer omheen kan om ingrijpende verbetermaatregelen te nemen.
Lees meer
Gehandicapte kinderen hebben nog steeds veel te weinig speelplekken
Er moet veel meer haast gemaakt worden met de aanleg van speeltuinen die ook geschikt zijn voor gehandicapte kinderen. Die oproep doen politici en betrokkenen.”Er liggen mooie beloftes, maar met mooie praatjes heb je nog geen spelende kinderen.”
Lees meer
Zorg van gemeenten steekt slecht af bij medische zorg
Mensen met een beperking zijn doorgaans tevreden over de zorg die ze krijgen van hun huisarts, specialist of fysiotherapeut. Het aantal mensen met een beperking dat tevreden is over de ondersteuning die de gemeente biedt, is aanzienlijk lager. Dit blijkt uit onderzoek van Ieder(in) onder ruim 700 mensen met een chronische ziekte of beperking.
Lees meer
Niet schrikken, deze geldautomaten hóren te praten (en zo blinden te helpen)
Blinden en slechtzienden kunnen vanaf vandaag voor het opnemen van geld en informatie over hun banksaldo gebruik maken van pratende geldautomaten. De 870 geldautomaten van ING die bij de Albert Heijn en op Schiphol staan zijn uitgerust met een spraakfunctie.
Lees meer
Tips voor overstap naar andere zorgverzekeraar
In november versturen de zorgverzekeraars de nieuwe polis en het premiebedrag voor het komende jaar. Dat is het moment dat mensen kunnen controleren of alles nog aansluit bij hun situatie of zorgvraag. Mensen kunnen dan ook overstappen naar een andere verzekeraar. De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft op een rijtje gezet waar je op moet letten als je wilt overstappen: ‘Wilt u overstappen? Voorkom problemen bekijk onze 6 tips!’
Lees meer
Lees ook: UnitedConsumers komt met eigen aanvullende zorgverzekeringen
Tip: Voor mensen met veel zorgkosten is de Gemeentepolis wellicht een goede oplossing. Dit is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een chronische ziekte of beperking en een laag inkomen (netto maandinkomen tot 130 %). De gemeente Arnhem biedt een gemeentepolis aan via Menzis. Pakket Garant Verzorgd 3 is specifiek voor chronisch zieken en gehandicapten, zo is het bijvoorbeeld het eigen risico meeverzekerd. Ook wordt de eigen bijdrage van het CAK en geneesmiddelen vergoed en kun je via een online apotheek voor 100 euro zelfzorgmiddelen bestellen. Zie voor meer info de site van Arnhem of www.gezondverzekerd.nl.
Lees ook: Gemeentepolis in 2020 duurder
“Een beetje awkward tv” met gehandicapten
We hebben Lucile Werner (vooral bekend van Lingo), Tako Rietveld (werkte voor het Jeugdjournaal) en theatermaker Marc de Hond. Maar dat zijn ze dan wel, de gehandicapten in ons medialandschap, zegt Marit Smit in een interview met NRC. Zij mag zich nu ook in dat rijtje scharen. Smit, die een hand mist, presenteert het programma ‘Met 1 been in de finale’.
Lees meer
De scribit app is live!
Vanaf nu is scribit beschikbaar op de smartphone. Met de scribit app kunnen mensen met een visuele beperking ook op hun smartphone YouTube video’s met audiodescriptie bekijken. Waar ze maar willen. Thuis, bij vrienden of onderweg.
Lees meer
Blog van Marjolein
Griezelen en geluksmomenten
Het is pikdonker. Ik ben onderweg naar een belangrijke afspraak. Maar hoe kom ik daar? Waar ben ik nu eigenlijk? Ik kijk om me heen op zoek naar iets bekends of een aanwijzing. Maar ik zie niks. Het is aardedonker. Ik zeg tegen mijn geleidehond Harvey dat hij naast mij moet komen zitten. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik zijn riem helemaal niet vast heb. Harvey is er niet. Waar is hij? Ik hoor in de verte mensen praten. Ik wil voorzichtig met mijn stok naar die pratende mensen lopen.
Lees verder
Agenda
Dinsdag 3 december 2019 in de Jaarbeurs Utrecht
Tweede Netwerkbijeenkomst Gelijk is Gelijk
Georganiseerd in samenwerking met Ieder(in) en VNG, met financiële ondersteuning vanuit het Ministerie van VWS.
U bent van harte welkom
Deze dag is bedoeld voor iedereen die zich inzet voor de doelen van het VN-verdrag Handicap: VN Ambassadeurs, lokale adviesraden, gehandicaptenplatforms, betrokken burgers en vrijwilligers, belangenorganisaties, vertegenwoordigers van gemeenten en lokale politici.
Programma:
Webpagina
Word doc.
Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt afmelden, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl