Gebarenpiet en prikkelarme zones: dit is de Sintintocht van de toekomst
Inmiddels heeft de Sintintocht al plaatsgevonden. Zaterdag 12 november kwam Sinterklaas in Arnhem aan, dit jaar echt een feest voor alle kinderen. Op de kade konden tientallen gezinnen met een gezinslid met een beperking samen de intocht beleven. Voor het eerst dit jaar met een gebarenpiet en een prikkelarme zone langs de route. Als Apcg hebben we samen met Newpack Inclusion Creators meegedacht met de organisatie van de intocht. Dat zullen we ook komend jaar weer doen, dus we zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen. Was je bij de intocht en heb je ideeën voor hoe het volgend jaar nog toegankelijker kan, mail dan naar info@apcg.nl.
Personeelstekort bij Avan: streep door last-minute ritten in vroege ochtend en late avond
Vervoersbedrijf Avan stopt met het mogelijk maken van last minute boekingen – tot één uur voor vertrek – in de vroege ochtend en late avond. Het is een volgende versobering in de dienstverlening van het bedrijf, verantwoordelijk voor het rittenvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen.
Het Apcg maakt zich zorgen over wat dit betekent voor de flexibiliteit en spontaniteit van afspraken en bij calamiteiten. Heeft dit vervelende gevolgen voor u, laat het ons weten!
Zie ook: Aanpassing in de ritreserveringstijden van Avan
Inspraak Apcg in de Raad
Het Apcg volgt de vergaderingen van de Raad en geeft advies bij relevante onderwerpen. Soms is dat schriftelijk, soms spreken we in, of nemen we deel aan een rondetafelgesprek.
In november hebben we deelgenomen aan het rondetafelgesprek over het lokale vuurwerkverbod. Consumentenvuurwerk levert overlast op voor een deel van de Arnhemse inwoners, ook voor veel mensen met een beperking. Op zoek naar een alternatief zijn inclusie en toegankelijkheid belangrijke randvoorwaarden. Een centrale vuurwerkshow zal nooit een vervanging kunnen zijn voor alle Arnhemmers. De jaarwisseling is bij uitstek een moment om elkaar in de eigen buurt en wijk op een laagdrempelige manier te ontmoeten. We zullen daarom met elkaar op zoek moeten naar alternatieven om van de jaarwisseling een feest te maken dat verbindend is voor iedereen. Om ons standpunt verder te verduidelijken hebben we nog een schriftelijke bijdrage gestuurd aan de Raad.
In november hebben we een schriftelijke bijdrage gestuurd aan de Raad over de problemen die deelscooters, die overal achtergelaten mogen worden, kunnen opleveren voor de toegankelijkheid van de stad. De gemeente wilde dit in Arnhem met een pilot uitproberen. De Raad heeft het voorstel afgewezen.
Lees ook: Een ramp voor rollers: de deelscooter
Precies 60 jaar geleden schreef Mies Bouwman tv-geschiedenis met ‘Open Het Dorp’: ‘Nederland keek ademloos’
Dit weekend 26, 27 november was het precies 60 jaar geleden dat Mies Bouwman de TV inzamelingsactie presenteerde.
“Open het Dorp” was een grote liefdadigheidsactie om zelfstandig wonen voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Als we daar nu op terugblikken, vinden velen het onvoorstelbaar dat zo’n fundamenteel mensenrecht via liefdadigheid tot stand moest komen. Toch zijn er ook hedentendage nog voorbeelden te geven waarin mensen een beroep moeten doen op liefdadigheid of gunsten, zoals bijvoorbeeld crowdfunding voor vervoersmiddelen of als het gaat om toegang tot de arbeidsmarkt.
In het onderzoek naar de geschiedenis is tot nu toe weinig aandacht voor mensen met een beperking geweest. Daarom zijn we blij met het onderzoek dat nu gestart is naar de ontwikkeling van het Dorp en hoe dat invloed heeft gehad op de positie van mensen met een beperking in Nederland.
Voor het grote publiek zal daarnaast vanaf maart 2023 een tentoonstelling te zien zijn in het Nederlands Openlucht Museum. Diverse Arnhemmers komen daarbij aan het woord.
Oproep!
Onderzoekers Paul van Trigt, Eline Pollaert en Floris Plak, laten weten dat zij graag met meer mensen in contact komen voor hun onderzoek.
Dus iedereen die op en rondom het Dorp woont of gewoond heeft, of werkt of gewerkt heeft en daarover ervaringen wil delen, kan hier contact met hen opnemen.
Video: Ik ben (g)een mantelzorger – MVT Arnhem
MVT Arnhem heeft 3 video’s gemaakt over mantelzorg. Wanneer ben je eigenlijk mantelzorger? En waarom is het belangrijk te weten of je een mantelzorger bent?
Zie video
Kamer wil sneller oplossingen voor ontoegankelijkheid ov
De Tweede Kamer vindt dat het kabinet meer moet doen om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Op dit moment is het ov nog minder toegankelijk dan gewoonlijk door personeelstekorten, onder meer bij de NS. “Het is een bende bij de NS”, zei PvdA-Kamerlid De Hoop. Dat meldt NOS.
Lees meer
1 op de 5 kinderen met handicap heeft geen vriendjes, Hüsseyin (14) weet hoe dat is
Samen gezellig verstoppertje spelen, frietjes eten op een kinderfeestje of uitgenodigd zijn voor een logeerpartijtje. Voor kinderen met een handicap is dit niet vanzelfsprekend. Een op de vijf heeft namelijk geen vriendjes. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind. “De grootste handicap is niet de handicap zelf, maar het niet hebben van vriendjes.”
Lees meer
Kamer wil nationale strategie voor mensen met een beperking, tegen achterstelling en uitsluiting
Het kabinet moet een meerjarige nationale strategie opstellen om de achterstelling en uitsluiting van mensen met een beperking op te heffen en gelijke deelname aan de samenleving voor hen mogelijk te maken. In de Tweede Kamer is dinsdag hierover een belangrijke motie aangenomen, met steun van vrijwel alle politieke partijen. Dit is een mooi succes. De motie was ingediend door Lucille Werner (CDA), met steun van Mo Mohandis (PvdA) en Lisa Westerveld (GroenLinks).
Lees meer
Wegwijzer helpt bij keuze zorgverzekering voor 2023
De laatste maanden van het jaar is er de mogelijkheid om te kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dat te doen aan de hand van goede informatie, vooral als je verwacht dat je te maken krijgt met (hogere) zorgkosten. Ook kun je checken of je nog bij de goede zorgverzekeraar zit. Onderstaande kieshulpen kunnen helpen bij een keuze maken, zo meldt Ieder(in).
Lees meer
Arnhem heeft ook een collectieve verzekering voor chronisch zieken en mensen met een beperking.
Pride Photo op het Gele Rijdersplein in Arnhem geopend – Arnhemse Koerier
Wethouder inclusie Maurits van de Geijn, Ricardo Brouwer (COC Midden Gelderland), Bram Wientjes (InDifferent) en Hein-Jan Keijzer (Stichting Pride Photo Award) openden vrijdag 25 november de tentoonstelling Pride Photo Award 2022 op het Gele Rijdersplein in Arnhem.
Als Apcg waren we bij de opening van de Pride Fototentoonstelling ‘Celebrating the Unseen’, omdat we het belangrijk vinden dat er aandacht is voor dit onderwerp. Een van de foto’s is van de Amerikaanse fotograaf Robert Coombs, die zelf een dwarslaesie heeft en aandacht vraagt voor mensen met beperking en LHBTIQIA+ identiteit. Het is belangrijk om jezelf en hoe jij je voelt te kunnen herkennen in de mensen die op TV komen, in reclames, in boeken en ook in tentoonstellingen. Dat vond ook onze belangenbehartiger Frits: “Ik ben blij met de tentoonstelling, omdat het iets laat zien wat vaak onzichtbaar blijft”.
Lees meer
Heb je een handicap en wil je graag sporten of bewegen?
Uniek Sporten helpt je bij het zoeken naar een sportaanbieder bij jou in de buurt. Daarnaast bieden ze verschillende diensten aan zoals de Uitleen en Crowdfunding!
Zie video
Blog van Marjolein
Op een rustige zonnige middag was ik met Igor aan het wandelen. Er reed een auto langs. Uit de autoradio klonk het nummer Kleine jongen van Andre Hazes. Spontaan begon ik mee te zingen. De auto reed verder en ik gooide al mijn emoties even lekker in het nummer. Ineens hoorde ik iemand lachend zeggen: Mooi hoor. Ik had diegene niet aan zien komen en door het zingen ook niet aan horen komen. Snel bedankte ik de man en liep met een rood hoofd verder. Op zich wel fijn dat ik op sommige momenten weer zo ontspannen buiten kan lopen dat ik zelfs begin te zingen. Natuurlijk wel op bekende plekken waar ik me vertrouwd voel.
Lees verder