Ontwerpstudio in Arnhem voor mensen met een beperking
Arnhemmer Joost Overbeek zet zijn huis open voor mensen met een beperking. Hij staat te popelen hen aan het werk te helpen. Zes mensen die niet bij een regulier bedrijf in de regio Arnhem aan de bak komen, krijgen langs deze weg de kans grafisch ontwerper te worden. Voor meer info en aanmelden zie www.alleburen.nl. Alleburen start in oktober!
Lees meer
Bio vakantieoord krijgt €35.850,- van golftoernooi
Het Bio Vakantieoord is enorm blij met de grote gift van het golftoernooi Ekris Sonsbeek Open 2018. Hiermee kan het Arnhemse vakantiepark voor gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind een grote wens in vervulling laten gaan: het aanleggen van een natuurlijk en zintuiglijk ‘belevingspad’ in het BioBos voor kinderen in een rolstoel.
Lees meer
Waarom mensen in een scootmobiel moeten slalommen door de Kruidvat
Het is slecht gesteld met de toegankelijkheid van de vestiging van Kruidvat in Kronenburg in Arnhem-Zuid. Wie in een scootmobiel of rolstoel zit, komt de winkel niet door.
Lees meer
‘Als je niet kunt participeren, ben je eenzaam’
Dick Cochius groeide op in Arnhem. Als vrijwilliger zet hij zich onder meer in voor het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG). Ook is hij actief bij de supportersvereniging van Vitesse.
Lees meer
‘Mensen in een rolstoel zijn niet eng’
Hoe is het om te leven met een beperking? Over die vraag praat Isis ’t Hart (35) met scholieren, als vrijwilliger voor het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG). Daarnaast heeft ze nog twee betaalde banen als receptioniste bij Presikhaaf Bedrijven en Siza.
Lees meer
Gehandicapte werknemer is verstrikt geraakt in ‘wildgroei’ aan dienstverbanden
Arbeidsgehandicapten zijn sinds het sluiten van de sociale werkplaatsen in 2015 terechtgekomen in een ‘wildgroei’ aan onzekere dienstverbanden. Dit blijkt uit onderzoek van SBCM, een fonds van gemeenten, sociaal werkbedrijven en vakbonden. Ondernemingslobby VNO-NCW en de SP pleiten voor heropening van sociale werkplaatsen.
Lees meer
Lees ook: SCP: Minder mensen aan het werk door Participatiewet
Geen lager loon gehandicapten, ‘maar problemen nog niet opgelost’
Het plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon gaat helemaal van tafel, maakte het kabinet gisteren bekend. Dat komt deels door de vele protesten tegen het voorstel, ook van gehandicapten zelf. Een van de aanjagers van de protestacties was de 21-jarige Noortje van Lith. Ze heeft cerebrale parese, een ontwikkelingsstoornis, waardoor ze in een rolstoel zit. Dit voorjaar stuurde ze een pittige brief aan premier Rutte, waarin ze zich kritisch uitsprak tegen het plan.
Lees meer
‘Geef rolstoelers sleutel naar goed toilet’
Rolstoelgebruikers en andere mindervaliden in Wijchen zouden allemaal een sleutel moeten krijgen naar een goed gehandicaptentoilet. Het is uit de tijd om bij een winkel of restaurant om een sleutel te moeten vragen voor een toilet dat soms niet eens op orde is.
Lees meer
VN-verdrag geldt ook voor recreatie: Uitkijktoren moet toegankelijker
Het Waddenbelevingspunt in Den Oever is een plek waar iedereen moet kunnen genieten van de mooie Wadden. De uitkijktoren met loopbrug werd in mei geopend. Het fraaie bouwsel blijkt niet toegankelijk genoeg voor mensen met een beperking. Lokale partijen doen met het VN-verdrag Handicap in de hand een beroep op de gemeente om het belevingspunt toegankelijk te maken.
Lees meer
Enorme verschillen tussen parkeerkosten gehandicapten
Wie als gehandicapte een parkeerkaart en -plaats nodig heeft krijgt per gemeente met sterk uiteenlopende kostenplaatjes te maken. Tussen de duurste en goedkoopste gemeente zit maar liefst 562,50 euro verschil.
Lees meer
Staatsbosbeheer voltooit bijzondere wandelroute voor blinden en slechtzienden
Staatsbosbeheer heeft samen met Dedicon een wandelroute voor blinden en slechtzienden ontwikkeld. De route ligt rond de schaapskooi te Hoog Buurlo op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn. Met het opleveren van een informatiepaneel voor mensen met een visuele beperking is de route – die in 2015 werd geopend – nu compleet. Het is de eerste route in Nederland waar met teksten en kaarten de beleving van de natuur een extra plus krijgt.
Lees meer
Houd de lijn vrij!
Na de succesvolle campagne voor meer bewustwording rondom geleidelijnen van afgelopen april hebben we besloten om in april 2019 de campagne in wel 25 gemeenten tegelijkertijd te lanceren. Deze zomer hebben we met dit ambitieuze plan meegedaan aan een wedstrijd van het ANWB Fonds. Leden konden stemmen op verschillende projecten die zij een financiële bijdrage gunnen. We zijn trots u te vertellen dat wij in de provincie Zuid-Holland de derde plaats hebben veroverd! Dat betekent dat het ANWB Fonds ons initiatief zal steunen met een bijdrage van 2.500 euro. Aan alle mensen die op ons hebben gestemd een hartelijk dank u wel! Houd onze Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws en vergeet niet: Houd de lijn vrij!
Lees meer
Gehandicapten willen ruim baan
Dick Cochius kan amper een kant op in het toilet van het stadskantoor Arnhem.
Evenementen en gebouwen in de openbare ruimte in Arnhem moeten standaard toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
Van John Bruinsma
De gemeente Arnhem moet de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor gehandicapten vastleggen in een norm, aldus het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG). Het platform doet die aanbeveling op basis van een onderzoek dat het op verzoek van het Arnhems gemeentebestuur deed naar de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mensen met een lichamelijke beperking.
Lees meer
Zie ook: Rapportage inventarisatie (pdf)
Centrale Raad van Beroep: “Niemand kan in een glazen bol kijken”
Gemeenten mogen niet zomaar van mensen verwachten dat zij rekening houden met een toekomstige hulpvraag. Uitgaan van ‘eigen kracht’, zoals bedoeld in Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), betekent niet dat mensen ver van te voren moeten nadenken over welke mogelijke hulpvraag ze ooit zouden kunnen krijgen. De Centrale Raad van Beroep deed hierover onlangs een belangrijke uitspraak.
Lees meer
Mijlpaal bij de Nachtwacht
Een belangrijk moment gisteren in het Rijksmuseum. Onder toeziend oog van 25 mystery guests van de Zonnebloem kregen directeuren van het Concertgebouw, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum daar de toegankelijkheidsplaquette van de Zonnebloem overhandigd.
Lees meer
De Nationale Sportweek wordt voor iedereen een belevenis
Yes! Het is weer zover. De Nationale Sportweek staat voor de deur. Van 15 tot en met 29 september (extra lang dit keer dus!) is dit voor iedereen –jong of ouder, met of zonder conditie- de kans om op je eigen niveau en tempo verschillende sporten uit te proberen.
Lees meer
Zie popup voor evenementen in (de buurt van) Arnhem
Lees ook: Sportdag in Arnhem voor jongeren met een beperking
Lees ook: Fonds Gehandicaptensport sluit zich aan bij Nationale Sportweek
Lees ook: Bewegen maakt jonger (en nog 10 voordelen van sporten!))
Blog van Marjolein
Magisch mooi
Laatst hoorde ik een reclame van een opticien waarin werd gezegd: Breng je ogen eens langs. Daar worden ze blij van. Ik zag mezelf al die opticien binnenlopen en mijn prothese ogen op de toonbank leggen met de woorden: Ik kom mijn ogen even langs brengen. Omdat ze daar zo blij van worden. Lijkt me hilarisch. Alleen jammer dat ik niet kan zien hoe die medewerkers dan kijken.
Lees verder
AGENDA
21 september en 12 oktober
Training over VN verdrag
Sinds 14 juli 2016 geldt in Nederland het VN verdrag voor mensen met een beperking. Met dit verdrag is inclusie niet langer een gunst maar een recht. Het doel is om de samenleving zo in te richten dat iedereen mee kan doen, omdat ieder mens evenveel waard is. Om zover te komen zal er nog veel moeten veranderen.
Daar ligt ook een belangrijke rol voor mensen met een beperking. Want, jij weet het beste wat je nodig hebt om mee te kunnen doen. Maar hoe pak je dat nu aan?
Daarover organiseren Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG) in samenwerking met Vitale Verbindingen en Ervaar Mee een training voor inwoners uit Arnhem Zuid.
Hierin krijg je uitleg over het VN verdrag en leer je meer over wat dit voor jouw leven kan betekenen. Je gaat in gesprek met anderen en oefent samen hoe je in gesprek kunt gaan over wat jij nodig hebt om mee te kunnen doen.
De training bestaat uit twee bijeenkomsten die plaats vinden in de Petersborg, Slochterenweg 40, op vrijdag 21 september en vrijdag 12 oktober van 12.30 tot 15.00 uur. De inloop is vanaf 12 uur.
Om mee te kunnen doen moet je je aanmelden. Dit kan door een email te sturen naar info@apcg.nl of per post naar APCG Weerdjesstraat 168, 6811 JH, Arnhem
Er zijn maximaal 25 plaatsen, dus wees er snel bij.
24 september
Groet en ontmoet voor jongeren met een licht verstandelijke beperking
14 oktober
Paralympische talentdag NOC*NSF op Papendal