Inclusiecast Arnhem – Aflevering 10 – Toegankelijk Sporten
Inclusiecast Arnhem aflevering 10 staat online! Sport, bewegen, meedoen, het zijn belangrijke termen wanneer we praten over inclusie en zelf lekker in je vel zitten. Uniek Sporten is een organisatie die zich inzet voor het zo toegankelijk mogelijk maken van sporten en sportlocaties. In deze uitzending spreekt Tim met Silvia Bos, coördinator Aangepast Sporten regio Arnhem e.o. en met Lito Anker, die paralympiër is. Als geen ander weet hij wat sporten voor goeds kan doen en dat deelt hij graag. Als gastspreker maar ook in deze podcast. Leer meer over toegankelijk sporten in Arnhem en wat sport positief kan bijdragen aan je leven door te luisteren.
De Inclusiecast Arnhem verschijnt elke laatste woensdag van de maand vanaf 12.00 uur op de populaire podcast-platforms, waaronder Spotify, Google Podcast en Apple Podcast. Hij is ook te beluisteren via podcast Inclusiecast Arnhem (apcg.nl).
Inspraak Apcg in de Raad
Het Apcg volgt de vergaderingen van de Raad en geeft advies bij relevante onderwerpen. Soms is dat schriftelijk, soms spreken we in, of nemen we deel aan een rondetafelgesprek.
In september hebben we schriftelijk gereageerd op het raadsvoorstel “Lokale spoedmaatregelen en aanpak crisis bestaanszekerheid”. Hierin vragen wij aandacht voor de compensatie van onvermijdbare energiekosten (punt 4.1. op de agenda) voor mensen met een beperking en chronische ziekte. De besluitvorming was op 28 september. De Raad heeft besloten dat voor nu alleen de lage inkomens worden gecompenseerd. Volgens wethouder Lauriks volgen er nog maatregelen voor andere groepen en kan iedereen die in de problemen komt zich bij de gemeente melden voor maatwerkoplossingen. Het Apcg zal hier aandacht voor blijven vragen.
Harry is afhankelijk van energievretende hulpmiddelen: “Ik kán niet zuinig doen”
Vanwege zijn chronische ziekte heeft Harry veel elektrische hulpmiddelen en moet hij zijn huis goed warm houden. Hij heeft een redelijk inkomen, maar zijn energieverbruik is veel hoger dan het energieplafond dat het kabinet instelt. Echt zuiniger met energie kan hij niet doen. Dus dreigt voor Harry alsnog een gepeperde energierekening.
Zie video
Lees ook:
Gehandicapten betalen zich blauw aan energie: 900 euro extra per maand – Omroep Gelderland (gld.nl)
Ieder(in): ‘Geef mensen met beperking hogere compensatie voor energierekening’
Week van de toegankelijkheid
Voorstellingen, stadswandelingen, rondleidingen, ervaringsparcours, prijsuitreikingen en workshops: van 3 t/m 8 oktober wordt overal in het land aandacht gevraagd voor toegankelijkheid. Met vrolijke en serieuze activiteiten. Online of op locatie. Thema dit jaar is sociale toegankelijkheid, want toegankelijkheid is meer dan het weghalen van fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en open ontvangen: gewoon welkom.
Wat is er te doen in Arnhem?
5 oktober 14 – 15 uur:
Huis Zypendaal organiseert een rondleiding voor mensen met een visuele beperking
8 oktober 10 – 12.30 uur:
Landgoed Mariëndaal organiseert een rolstoelexcursie
Wat doet het Apcg?
Maandag 3 oktober: film vertoning en gesprek Inclusieve samenleving en eigen regie
Samen met de gemeente Arnhem en Bijzonder in Arnhem organiseren we een bijeenkomst over eigen regie als basis voor een inclusieve samenleving. We beginnen met een vertoning van de documentaire Crip Camp, over de geschiedenis van de Amerikaanse burgerrechten beweging door mensen met een beperking. Deze film laat op een indrukkende manier zien hoe belangrijk gelijke rechten zijn. Aansluitend hebben we een gesprek over het belang van eigen regie.
Leidraad is het boek ‘Eigen regie als basis’. Nancy van den Heuvel, die ook heeft meegewerkt aan het boek, legt uit wat eigen regie nu eigenlijk is. Ervaringsdeskundigen nemen de aanwezigen vervolgens mee in hoe het voelt als eigen regie je wordt ontnomen. Want je merkt pas hoe belangrijk eigen regie is, wanneer je het verliest.
Deze bijeenkomst is bedoeld voor ambtenaren die werken in het sociaal domein en de managers van de wijkteams. Wij roepen hen allemaal op om te komen en mee te doen aan dit belangrijke gesprek! Informatie over locatie en aanmelden staat op de website van de gemeente Arnhem.
Dinsdag 4 oktober: bijeenkomst Spelen voor iedereen.
Samen met de gemeente Arnhem en Bijzonder in Arnhem organiseren we een middag over het belang van inclusieve speelactiviteiten voor kinderen. Er is een gezamenlijk deel over waarom het belangrijk is dat alle kinderen samen kunnen spelen en hoe dat nu gaat in Arnhem. Gevolgd door verschillende interessante workshops over hoe je hier mee aan de slag kunt. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Mari Sanders en sluit af met een netwerkborrel. Wij roepen alle organisaties (bestuurders en medewerkers) die in Arnhem activiteiten voor kinderen organiseren op om zich aan te melden voor deze bijeenkomst. Informatie over locatie en aanmelden staat op de website van de gemeente Arnhem.
Werk vinden lastig voor mensen met lichamelijke beperking: ‘Je staat 1-0 achter’
In Nederland heeft een op de tien mensen een matige of ernstige lichamelijke beperking. Ook al zijn ze net zo gekwalificeerd als iemand zonder beperking, voor hen blijkt het vaak moeilijk om aan werk op niveau te komen. Wat moet er veranderen om hun zoektocht naar een baan makkelijker te maken?
Lees meer
“Door de Thuis-app haal ik meer uit mijn rolstoel”
Met Uniek Sporten Thuis wordt sporten en bewegen op je eigen tempo pas echt laagdrempelig. Deze gratis app zorgt namelijk dat je met een beperking vanuit huis in beweging kunt komen. Mariëlle Timmermans ontdekte als fanatieke gebruiker al het gemak van de app en vooral dat het ook leuk is om te doen. “Ik daag mezelf graag uit en daar helpt zo’n app ook bij.”
Lees meer
Terugkijktip: met broze botten barricades breken
In de documentaire Met broze botten barricades breken vertelt Jan Troost aan de hand van historische beelden over zijn niet aflatende missie voor inclusie. Hij schopte het tot voorman van álle gehandicapten en chronisch zieken in Nederland.
Zie video
Te weinig aandacht voor mensen met beperking in plannen tegen discriminatie
Maandag 20 september heeft de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) zijn Nationaal Programma gepresenteerd. Ieder(in) vindt het erg teleurstellend dat hierin te weinig ambitie wordt getoond op het gebied van discriminatie van mensen met een beperking. Zeker omdat dit volgens Ieder(in) dé kans was om eindelijk echt werk te maken van het tegengaan van de structurele discriminatie die mensen met een beperking ondervinden.
Lees meer
Problemen met wc en ov: helft gehandicapten kan niet meedoen
De helft van de Gelderlanders met een lichamelijke beperking voelt zich zelden geaccepteerd door de maatschappij en mist het gevoel echt mee te kunnen doen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. En van de ruim 200 gehandicapte Gelderlanders die reageerden zegt veertig procent regelmatig niet mee te kunnen doen, omdat er iets niet is aangepast.
Lees meer
Oproep: Doe mee met het onderzoek naar hulpmiddelen
Het ministerie van VWS en de VNG laten onderzoek doen naar hoe het gaat met het aanvragen, verstrekken en onderhoud van hulpmiddelen. Omdat Ieder(in) het belangrijk vindt dat hierin zoveel mogelijk ervaringen worden meegenomen, vragen we jou ook mee te doen en de vragenlijst in te vullen. Dit kan tot 7 oktober.
Lees meer
Blog van Marjolein
In juni waren mijn man en ik 20 jaar getrouwd. Op onze trouwdag werd er glasvezel aangelegd in onze straat. De stoepen lagen open en er lagen planken om overheen te lopen. Ik had mijn collega aan de telefoon en zei dat ik blij was dat ik die dag geen afspraken had. Voor mij was het anders een grote survivaltocht geworden. Die avond gingen mijn man en ik uit eten en ik hoopte maar dat we dan weer gewoon konden lopen.
Lees verder