Inclusiecast – Toegankelijke festivals, hoe verliep State of Fashion en Hoogte80? En de toekomst?
Inclusiecast Arnhem aflevering 9 staat online! Het wordt steeds zonniger weer, er komt een mooie festivalzomer aan! Twee festivals in Arnhem, waarvan Hoogte80 al achter de rug is en State of Fashion nog loopt. Hoe toegankelijk waren/zijn deze festivals, we praten erover met Harold Oddens (Hoogte80) en Marko Meijer (SBSTOF). Ook kijken we vooruit, want een festival kan altijd meer inclusief.
De Inclusiecast Arnhem verschijnt elke laatste woensdag van de maand vanaf 12.00 uur op de populaire podcast-platforms, waaronder Spotify, Google Podcast en Apple Podcast. Hij is ook te beluisteren via podcast Inclusiecast Arnhem (apcg.nl). Lees hier het transcript.
Inspraak Apcg in de Raad
Het Apcg volgt de vergaderingen van de Raad en geeft advies bij relevante onderwerpen. Soms is dat schriftelijk, soms spreken we in, of nemen we deel aan een rondetafelgesprek.
In mei stond het vervolg van Afvalkoers 2022-2026 “Arnhem Schoner” (punt 2.LF) op de politieke agenda van de nieuwe Raad. Het Apcg heeft het probleem van de toegankelijkheid van de GFE-containers opnieuw onder de aandacht gebracht. De wethouder heeft vervolgens een memo naar de Raad gestuurd met informatie over de GFE-containers die op de markt zijn, waar wij op hebben gereageerd.
Inmiddels is er een pilot gestart op de Stadswaardenlaan. De gemeente heeft een container aangeschaft die minder hoog is, de komende tijd wordt deze door bewoners van het Abe Lenstrahof getest op de toegankelijkheid. De container wordt op een aantal plaatsen na elkaar getest.
In juni hebben we schriftelijk gereageerd op het Fietsparkeerplan Binnenstad. Belangrijk bij het fietsparkeren is dat er ook overzichtelijke en veilige looproutes worden ingericht.
Vrijwilligers toetsen de toegankelijkheid in Arnhem
Wil je je inzetten voor een toegankelijk Arnhem? Ga je er graag op uit? Zit je bijvoorbeeld in een rolstoel of ben je slechtziend? Het Apcg is op zoek naar nieuwe mensen die hun eigen ervaring willen inzetten voor het toetsen van de toegankelijkheid van gebouwen, openbare ruimte en festivals. Vind je dit ook belangrijk en ben je overdag beschikbaar, neem dan contact op via e-mail: info@apcg.nl of 026-3894488. Voor je aan de slag gaat, volg je een training. Het Apcg zorgt voor een onkostenvergoeding. Voor meer informatie over het Apcg en toegankelijkheid zie www.apcg.nl.
Lees meer
Evenementen en festivals
Het is weer (vaak) mooi weer en er zijn allerlei dingen te doen in Arnhem. Iedereen zou daar plezier moeten kunnen beleven. Met de gemeente en organisatoren van evenementen zijn wij in gesprek over hoe Arnhemse evenementen toegankelijker en inclusiever kunnen worden.
Bezoek jij dit voorjaar of deze zomer een evenement in Arnhem, dan zijn wij heel benieuwd naar je ervaringen. Hoe toegankelijk was het evenement voor jou en had je het gevoel welkom te zijn? Mail je ervaring naar info@apcg.nl.
Toiletten
Het is voor iedereen belangrijk om naar het toilet te kunnen. Maar als je blaas- of buikproblemen heb, is het extra belangrijk dat er altijd een toilet in de buurt is.
Via de app Hoge Nood kun je snel vinden waar het dichtstbijzijnde toilet is. Nu zijn er allerlei wijken in Arnhem waar nog maar weinig toiletten in de Hoge Nood app te vinden zijn. Terwijl er wel bijvoorbeeld supermarkten of gezondheidscentra zijn met een toilet.
Wij zoeken mensen die met ons willen zorgen dat er overal in Arnhem genoeg toiletten te vinden zijn. Wil jij hierbij meehelpen, stuur dan een email naar info@apcg.nl.
Terrassen
Het is zomer en op mooie dagen zitten de terrassen in het centrum weer vol. Het kan heerlijk zijn om op een terras te zitten. Maar terrassen kunnen ook een obstakel vormen op (drukke) routes.
Wij zijn hierover in gesprek met de gemeente. Om een vergunning te kunnen krijgen moet er in elk geval een pad van 1.5m vrij blijven. En natuurlijk mogen terrassen niet op geleidelijnen staan. De gemeente wil het graag weten als terrassen routes blokkeren.Daarom is de vraag om via Fixi een melding te doen als je op jouw route een terras tegenkomt wat het pad blokkeert. Fixi is een app, maar ook een website. Via Fixi kun je ook andere klachten over de openbare ruimte melden. Via Fixi houdt de gemeente bij hoeveel klachten er over terrassen zijn en waar. Als er een melding in Fixi komt, gaat handhaving langs.
Natuurlijk horen wij ook graag als er klachten zijn en wat jullie ervaring is met de klachtafhandeling via Fixi.
Lees meer
Maartje (13) staat dagelijks voor de defecte lift van station Arnhem-Zuid: ‘Rolstoel is te zwaar om mee te nemen’
Treinreizigers die slecht ter been zijn, moeten al maanden halsbrekende toeren uithalen om van het perron van station Arnhem-Zuid op de begane grond te komen. De lift is al bijna vier maanden buiten gebruik. Ook in Dieren en Elst haperen stationsliften regelmatig.
Lees meer
‘Discriminerend beleid’ voor mensen met beperking moet anders, zegt belangenbehartiger
De zorg voor mensen met een beperking moet drastisch anders worden geregeld. Dat stelt Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte.
Lees meer
Lees ook: 6 jaar VN-verdrag Handicap: nog veel te winnen
In de media: uitzichtloosheid in de Participatiewet
Na twee jaar stilstand vanwege corona en een demissionair kabinet kwam er gisteren eindelijk beweging in de Participatiewet. Ons manifest waarin we de minister oproepen de bestaanszekerheid van mensen met een beperking te verbeteren, was geland bij de Tweede Kamerleden. En de aandacht die we hebben gekregen voor dit onderwerp in de media, had indruk gemaakt. Een overzicht.
Lees meer
Zorgboerderij het Tokhok maakt het verschil
Aan de rand van Arnhem, in een oude kwekerij aan de Beukenlaan, is zorgboerderij Het Tokhok te vinden. Met zes deelnemers ging eigenaar en zorgboerin Esther van Kemp acht jaar geleden van start, nu zijn het er 26: “Als je in een rolstoel zit, wordt vaak veel voor je besloten. Hier niet. Mensen hebben bij ons zelf de regie.”
Lees meer
Een toegankelijk toilet en andere noodzakelijke maatregelen voor het OV
Maak een toegankelijk toilet in iedere trein verplicht. Daar roept de Toiletalliantie, waar Ieder(in) onderdeel van is, samen met Treinen Met Toiletten/Pleeback en de Coalitie voor Inclusie de politiek toe op. Onlangs boden zij samen een petitie aan de Kamer.
Lees meer
Een platform vóór en dóór mensen met een beperking
“De meest inclusieve stad is de meest gelukkige stad”. Marjolein van den Broek zet zich, als voorzitter van het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (APCG), vol enthousiasme en passie in voor medebewoners van de gemeente Arnhem die, net als zij, een beperking of chronische ziekte hebben. Met haar stichting zet ze zich in voor de volwaardige participatie van mensen met een fysieke, zintuiglijke en/of (licht) verstandelijke beperking, mensen met een chronische ziekte of mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dat ze zelf blind is en moeder van twee kinderen, houdt haar daarin zeker niet tegen. Ze licht met plezier toe hoe zij en haar collega’s deze volwaardige participatie binnen Arnhem willen bereiken.
Lees meer
Kijk hier het webinar ‘Wajong en Ondernemen’ terug
Op 8 juni organiseerde WieWatWajong het webinar ‘Wajong en Ondernemen’. Dit webinar was bedoeld voor iedereen met een Wajong-uitkering die zelfstandig wil ondernemen of al ondernemer is. In het webinar kwamen allerlei onderwerpen aan bod die belangrijk zijn om te weten als je zelf aan de slag gaat naast je Wajong-uitkering. Neeltje Huvenaars deelde haar kennis rondom het starten met een bedrijf, de voorzieningen waar je recht op hebt en hoe het zit met je financiën.
Lees meer
Wat kan ik doen met de problemen bij Valys?
Valys ondervindt momenteel vervoersproblemen door een landelijk tekort aan taxichauffeurs. Helaas zorgt dit er bij veel gebruikers voor dat zij beperkt worden in hun vrijheid. Het meldpunt van Ieder(in) ontvangt hierover veel teleurgestelde reacties van de gebruikers van Valys. Hieronder lees je wat er precies aan de hand is en welke actie je kan ondernemen.
Lees meer
Blog van Marjolein
Op een donderdagmorgen had ik een afspraak. Van te voren had ik aan degene met wie ik de afspraak had gevraagd of hij mij en mijn geleidehond Igor bij de bushalte wilde ophalen. Terwijl Igor en ik uit de bus stapten hoorde ik een vrolijke stem Goede morgen Majesteit zeggen.
Lees meer
Agenda
12 juli, Arnhem Oogcafé, Arnhem
3 september, Rheden Uniek in Rheden, sportdag voor mensen met een beperking