Over APCG | ANBI | Organisatie | Publicaties | Vrijwilligers | Vacatures | Contact
Het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) behartigt de collectieve belangen van mensen met een beperking: mensen met een fysieke, zintuiglijke en (licht) verstandelijke beperking, chronisch zieken en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het Apcg voert overleg met gemeente, wijkteams, ondernemers en diverse organisaties. Wij zetten ons in het beleid en de uitvoering zodanig te beïnvloeden dat er optimaal rekening wordt gehouden met de belangen van onze achterban.
Ontstaan
Het Apcg is onder de naam Gehandicaptenraad Arnhem ontstaan uit de landelijke Gehandicapten Raad (nu Ieder(in)), die begin jaren tachtig centraal in Utrecht was gevestigd. In de ontwikkelingsfase werd de CG-raad gedecentraliseerd en was de oprichting van de Stichting Gehandicaptenraad Arnhem op 26 april 1984 een feit.
Sindsdien behartigen we de collectieve belangen van mensen met een beperking. Dit waren aanvankelijk mensen met een fysieke en zintuiglijke beperking; later zijn daar de chronisch zieken bijgekomen. Dit was reden om op 10 december 2008 de naam te wijzigen in het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten, afgekort Apcg. Vanaf 2012 is de doelgroep nog verder uitgebreid met mensen met een verstandelijke beperking en psychische kwetsbaarheid.
Missie
Het Apcg zet zich in voor de gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking en een inclusief Arnhem. Zij wil de deelname aan de samenleving bevorderen, levenslang en levensbreed.
Wij werken hieraan door:
- Obstakels in de fysieke en sociale omgeving weg te nemen
- Het bevorderen van gelijke rechten en kansen op deelname aan de samenleving
- Het opheffen van de achterstandspositie van mensen met een beperking als het gaat om inkomen, arbeid, beeldvorming, wonen, toegankelijkheid, voorzieningen en informatie
Taken
- Collectieve belangenbehartiging
- Informeren en adviseren
- Verbinden, netwerken en coördineren
- Publiciteit en voorlichting