Participatiewet
Op 1 januari 2015 werd de Participatiewet van kracht. Met deze wet wil het kabinet bereiken dat zoveel mogelijk mensen participeren op de arbeidsmarkt, dus ook mensen met een beperking. Dit betekent dat vanaf 2015 mensen met arbeidsvermogen, die voorheen zouden instromen in de Wajong en WSW, nu in aanmerking komen voor de Participatiewet. Alleen wanneer je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent, kun je in aanmerking komen voor een Wajong uitkering. Deze Wajongers vallen onder de verantwoordelijkheid van het UWV, net zoals de huidige Wajongers.
De Participatiewet moet ertoe leiden dat veel meer mensen met een arbeidshandicap aan het werk gaan in reguliere banen. Om dit te bereiken zijn er met werkgevers afspraken gemaakt over jaarlijkse baangaranties. Het is de bedoeling dat men zoveel mogelijk aan de slag gaat bij ‘gewone’ werkgevers. Landelijk is afgesproken dat het om 125.000 garantiebanen gaat.
Beschut werken
De landelijke overheid verplicht gemeentes om een bepaald aantal beschutte werkplekken te creëren. Voor Arnhem is dat aantal 55 in 2017 en 97 in 2018. Mensen kunnen zelf een indicatie (nieuw) beschut werken aanvragen bij het UWV.
Activerend werk
Vanaf 1 januari 2017 wordt ‘activerend werk’ ingezet om de kans op werk voor Arnhemmers met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten. Er wordt uitgegaan van de kracht en kwaliteiten van mensen en het werk dat daarbij past. Daarbij worden de uitgangspunten: zo passend mogelijk, zo lokaal mogelijk en zo regulier mogelijk gehanteerd.
Het beoogde resultaat is dat inwoners zich ontwikkelen naar waar mogelijk betaald werk (met ondersteuning) of vrijwilligerswerk en dat bij inwoners die aan een arrangement deelnemen de zorgbehoefte op andere onderdelen afneemt. Activerend werk is ter vervanging van de arbeidsmatige dagbesteding. Als de toewijzing voor arbeidsmatige dagbesteding afloopt kan het sociaal wijkteam een arrangement activerend werk toewijzen. Inzet van dagbesteding blijft alleen mogelijk als er sprake is van respijtzorg, behandeling, dementie of psychogeriatrie. Klik hier voor meer informatie. Het aanbod van activerend werk vind je op www.activerendwerk.nl.
Individuele studietoeslag
De individuele studietoeslag is voor mensen die door een arbeidsbeperking niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen tijdens hun studie. Deze toeslag biedt een financiële compensatie omdat het vaak moeilijk is om de studie te combineren met een bijbaan. De hoogte van de toeslag is € 135 per maand. Voor meer informatie klik hier.
Tegenprestatie
Gemeenten kunnen vanaf 2015 mensen met een bijstandsuitkering verplichten tot het doen van een tegenprestatie. Dit betekent dat een uitkeringsgerechtigde naar vermogen nuttige werkzaamheden verricht. De gemeente krijgt de ruimte om zelf beleid te ontwikkelen over het invullen van de tegenprestatie, maar is wel verplicht deze regels vast te leggen in een verordening. In Arnhem is deze tegenprestatie niet verplicht gesteld.