Op dinsdag 13 juni heeft het APCG in samenwerking met Decathlon Arnhem en Uniek Sporten regio Arnhem een schouw gedaan in de Rijnhal. Het doel van de schouw was om kritisch te kijken naar de toegankelijkheid van deze vestiging van Decathlon voor mensen met een beperking. Zij willen hun slogan ‘Sport for all, all for sport’ namelijk echt waarmaken, aldus Petra Mulder van Decathlon. Het initiatief van deze schouw kwam dus van Decathlon zelf en zij zijn hiermee de eerste winkel die zelf deze vraag bij het APCG heeft neergelegd. Een mooie primeur dus!
Het APCG heeft voor het schouwen ervaringsdeskundigen in huis. Voor deze schouw waren Marjolein van den Broek (visuele beperking) en Piet den Duijf (rolstoelgebruiker) samen met Anne Stomph aanwezig namens het APCG. Tijdens de schouw werden zij rondgeleid door Petra Mulder en Dennis Amati van Decathlon.
Bereikbaarheid
Voordat er werd begonnen met schouwen was er een voorgesprek om nader kennis te maken. Hierin bleek dat het APCG ook al de bereikbaarheid, parkeerplaats en entree hadden onderworpen aan een test. Rolstoelgebruikers kunnen Decathlon bereiken met het OV, maar dat de dichtstbijzijnde halte is nog niet bruikbaar voor mensen in een rolstoel. Men moet nu nog reizen op bushalte De Grote Koppel. Met eigen- of taxivervoer is de bereikbaarheid geen probleem. Er zijn namelijk voldoende gehandicaptenparkeerplaatsen en de parkeerplaats is ruim opgezet.
Rijnhal
In de winkel werd een uitgebreide ronde gelopen en kregen Petra en Dennis veel tips, maar zeker ook complimenten van het APCG. Zo is de entree drempelvrij, zijn de gangen breed en staan er voldoende bankjes om even te kunnen zitten. Ook is er een rolstoelpaskamer aanwezig in de winkel.
Daarnaast waren er goede tips, zoals: voorkom uitstekende delen van de schappen, houd gangpaden vrij van testmateriaal en rommel en is een markering voor slechtzienden bij de trap wenselijk.
‘De Decathlon is een winkel waar ik graag met mijn kinderen kom, het is ontzettend leuk dat alles uitgeprobeerd kan worden. Daarmee is het wel extra belangrijk dat dingen ook goed opgeruimd worden, zodat de gangpaden vrij blijven.’
Er is een invalidentoilet aanwezig in de winkel en hier zullen wat aanpassingen gedaan moeten worden om deze optimaal te kunnen laten functioneren. Verder wordt er nu gebruik gemaakt van een bureaustoel als mensen slecht ter been zijn. Decathlon is bezig met leenrolstoelen of zelfs een sportrolstoel om ook op dit punt de toegankelijkheid te vergroten.
De kassa’s hebben een brede doorgang en Decathlon biedt goede service om haar klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Aan het zelf scannen zitten wat verbeterpunten, maar Dennis gaf ook aan dat er in principe altijd personeel beschikbaar is om mensen te begeleiden en ondersteunen waar wenselijk. Ook als het gaat om het winkelen zelf. Zo wilt Decathlon iedereen een optimale winkelervaring bieden.
‘De pinapparaten zijn vanuit een rolstoel goed te bereiken, ook al zijn ze niet verplaatsbaarbeweegbaar. Het touchscreen dat nodig is bij het zelf scannen is niet of moeilijk bereikbaar vanuit een rolstoel en ook niet voor iedereen bruikbaar. Daarom is het fijn dat je ook aan een gewone kassa kunt betalen.’
Website
De website was vooraf al door ervaringsdeskundige Marjolein uitgeprobeerd en haar eerste indruk was positief. Afgesproken is dat de site nog uitgebreider bekeken zal worden, om toegankelijkheid voor alle verschillende beperkingen te toetsen. Het APCG kon alvast enkele tips geven, zoals het vermelden van de juiste bushalte op de website, vermelden van rustige momenten in de winkel en het vermelden van de service die Decathlon kan bieden aan mensen met een beperking.
Vervolg
Kortom, Decathlon is op de goede weg en laat echt zien open te staan voor mensen met een beperking. Op moment van schrijven zijn inmiddels een aantal tips van het APCG uitgevoerd, zodat iedereen in de nabije toekomst met een prettig gevoel kan gaan winkelen bij Decathlon. Hier zal Decathlon de komende tijd verder haar best voor gaan doen. Heeft u tips, meld deze dan vooral bij de klantenservice.
Bent u ook benieuwd hoe toegankelijk uw gebouw is voor mensen met een beperking? Wilt u praktische tips en eyeopeners waar u nog nooit aan gedacht heeft? Neem dan vrijblijvend contact op met het Arnhems platform chronische zieken en gehandicapten via 026-3894488 of stuur een mail naar info@apcg.nl.