Algemeen | Vrije tijd | Arnhemse Standaard Toegankelijkheid | Prikkelgevoeligheid
Mensen met een beperking willen net als iedereen overal naar toe kunnen en overal aan mee kunnen doen. Een bioscoop bezoeken of een voetbalwedstrijd bijwonen. Uit eten gaan of ergens in een café iets drinken. Reizen met de trein of met de bus. Zelf een paspoort aanvragen of tijdens de verkiezingen een stem uitbrengen. Mensen met een beperking krijgen hierbij echter vaak te maken met allerlei belemmeringen.
Het verbeteren van de toegankelijkheid van Arnhem is een kernactiviteit van het Apcg. Het gaat hier om de toegankelijkheid van alle openbare gebouwen en ruimten in de meest brede zin van het woord. Denk bijvoorbeeld ook aan openbare wegen en paden, parken, en evenementen. Zijn deze bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar voor iedereen? Onze ervaringsdeskundigen met verschillende beperkingen schouwen publieke locaties, horeca en winkels.
Bouwplannen
Het Apcg is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de stad. We adviseren de gemeente Arnhem in een vroeg stadium bij grootschalige projecten, de openbare ruimte en openbare gebouwen. Het Apcg becommentarieert de bouwplannen en doet de noodzakelijke schouwingen op de betreffende locatie. Uiteraard wordt zowel tijdens als na de uitvoering de situatie ter plekke bekeken om de gemaakte afspraken te controleren. Een verzoek om advies kan overigens ook van andere organisaties komen zoals bijvoorbeeld woningbouwcorporaties. In maart 2019 is de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid vastgesteld. Hierin is opgenomen dat bij bouwplannen uitgegaan moet worden van de ITS2018. Voor meer informatie zie de aparte pagina.
Inclusief werken
Het Apcg bevordert bij de gemeente en andere organisaties een inclusieve werkwijze. Dit betekent dat beleidsmakers op voorhand al rekening houden met de belangen van alle doelgroepen, waaronder dus ook onze doelgroep: mensen met een beperking. Dit voorkomt dat er achteraf (dure) corrigerende maatregelen getroffen moeten worden. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het omgekeerd afval inzamelen en Diftar.
Algemene richtlijnen en criteria
Op de website van het Projectbureau Toegankelijkheid (PBT) vindt u toegankelijkheidsrichtlijnen en normen, zoals de integrale toegankelijkheid standaard (ITS), routegeleiding etc.
Waar werken we aan in 2021?
We werken in 2021 o.a. aan toegankelijkheid van speelplekken; de toegankelijkheid van de afvalcontainers; herinrichting Rijnkade; herinrichting Blauwe Golven; de toegankelijkheid van de verkiezingen; Hoge Nood app.
Geef uw klacht of opmerking door!
Komt u in uw omgeving ontoegankelijke gebouwen, wegen of andere hindernissen tegen? Dan hebben we graag dat u contact met ons opneemt. Daarnaast is het belangrijk om de klacht ook altijd te melden bij de betrokken instantie, bijvoorbeeld de eigenaar van het gebouw of de gemeente Arnhem. Knelpunten in de openbare ruimte kunt u snel melden via de Fixi app of website. Dat geldt bijvoorbeeld ook als er een probleem is met de afvalcontainers (met vermelding van het nummer van de container), of als er een bult sneeuw ligt die uw weg blokkeert.