RTV Connect: Hoe is het om als kind met beperking in Arnhem te wonen? Zijn er genoeg plekken om te spelen, is alle hulp die je nodig hebt beschikbaar? Volgens artikel 7 uit het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking heb je daar wel recht op. Aan de telefoon heb ik Caroline de Swart, moeder van de zevenjarige Signe. Goedemiddag.
Caroline: Goedemiddag.
RTV Connect: Vertel, hoe is het voor jullie om in Arnhem te wonen? Hoe is het in Arnhem geregeld?
Caroline: Natuurlijk is het mooi om in Arnhem te wonen. Wij hebben nog nooit ergens anders gewoond. En sinds mijn dochter geboren is, komen we steeds meer in een andere wereld terecht. En soms zijn dingen goed geregeld, en andere dingen minder goed.
RTV Connect: Ja, misschien moet je even uitleggen, op welke manier heeft Signe last van een beperking?
Caroline: Signe heeft een heel zeldzame spierziekte. Zij zit een rolstoel, kan ook niet lopen. En is voor de dagelijkse bezigheden altijd afhankelijk van een rolstoel.
RTV Connect: Oké, en op welke vlakken is het dan lastiger?
Caroline: Nou, spelen is een goed voorbeeld. Signe kan niet in een standaard speeltuin niets. Dat weet ze ook. Langzamerhand komt ze er steeds meer achter dat als ze ergens heen gaat, dat ze eigenlijk al zegt: nou, mama, ik zal hier wel niets kunnen. Of een uitje naar de dierentuin, dat je ergens lastiger bij kan, of dat je lastiger mee naar school kan, of dat je lastig bij vriendjes of vriendinnetjes naar binnen kan. Dat soort dingen eigenlijk.
RTV Connect: Dat lijkt me af en toe best lastig.
Caroline: Ja, ja, is het ook, voor haar zeker, maar ook als ouders, omdat je ziet dat je kind af en toe echt dingen mist.
RTV Connect: Ja. Hoe gaan jullie daarmee om?
Caroline: Nou, de meeste dingen proberen we gewoon, en die doen we gewoon. En dan sjouwen we haar door de binnenspeeltuin, of gaan we toch naar… We hebben laatst met Bijzonder Arnhem een obstacle run georganiseerd voor mensen met een beperking, zodat ze toch mee kan doen en toch stoere dingen kan doen, en we crossen gewoon met de rolstoel door het bos. Dus heel veel dingen proberen we gewoon, en tegelijkertijd kunnen er dingen gewoon niet.
RTV Connect: Nee. Nee. In samenwerking met APCG en Bijzonder in Arnhem – je noemde ze net al – hebben we iedere week een stelling. En deze week is die als volgt. Stel je voor: je kind heeft een lichamelijke beperking. Kan ze bij jullie in de buurtspeeltuin spelen? Is dat:
- nee, maar dat hoeft toch niet? Er zijn speciale speeltuinen waar ze kan spelen met kinderen die ook een beperking hebben;
- niet zelfstandig, maar ik vind het geen probleem om mijn kind in de speeltuin te helpen. Of:
- de speeltuin is geschikt voor alle kinderen, en als ouders letten we erop dat iedereen mee mag doen.
Je vertelde het net misschien al een beetje. Maar hoe zou jij deze vraag beantwoorden?
Caroline: Ja, dan zou ik gaan voor (b). Er is hier in de buurt geen plek waar mijn dochter kan spelen. We wonen aan de rand van Klarendal. We hebben de Leuke Linde in de buurt, daar is één rolstoel-wip, die eigenlijk al heel bijzonder is, maar verder kan ze er niets omdat er heel veel zand ligt, behalve rondrijden. En we helpen haar wel, maar ze heeft steeds meer de leeftijd dat ze zelfstandig wil gaan spelen, en dan houdt het op. Dan kan ze daar dus verder niets.
RTV Connect: Nee. Ik kan me voorstellen dat ze ook niet altijd geholpen wil worden, inderdaad.
Caroline: Nee, nee, zeker niet, ze komt op een leeftijd dat je echt zelf dingen wil gaan doen, je wil zelf met je vriendinnetjes en je vriendjes wat leuks gaan doen, en dan wordt het heel lastig. Nou moet ik wel zeggen dat de Leuke Linde wel heel erg geïnteresseerd is om de steeltuin leuker te maken, en inclusiever, dus dat is wel heel mooi. En tegelijkertijd gaan we ook wel eens naar Dieren, naar de Dierense Speeltuinvereniging, daar is een super mooie aangepaste steeltuin waar juist alle kinderen samen spelen, dus niet specifiek kinderen met een beperking, maar alle kinderen samen, maar waar wel een aantal steeltoestellen zo zijn aangepast dat ze daar heel fijn kan spelen.
RTV Connect: Nou gaan we in maart naar de gemeenteraadsverkiezingen. We mogen weer naar de stembus. Kan de Arnhemse politiek hier iets in betekenen?
Caroline: Jazeker, wat mij betreft is echt, zodra er iets vervangen wordt in een speeltuin, dat er simpelweg wordt gekeken: he, is het ook te vervangen door iets dat leuk is voor alle kinderen. Of er wordt iets nieuws aangelegd, laten we dat vanaf het begin af aan meenemen. Het is vaak heel duur om dingen aan te passen, zeker als je zoekt naar aangepast speeltuin of aangepast meubilair, is het allemaal superduur. Je hebt ook, en dat zien we steeds vaker, hele simpele oplossingen, om toch alle kinderen mee te kunnen laten doen. Laten we dan bij de renovaties op nieuwbouw meenemen, zodat het voor alle kinderen leuk is. Want juist onze groep kinderen gaan vaak met een taxi naar het speciaal onderwijs waar kinderen van heinde en verre komen. Die komen laat thuis, zijn moe, hebben nog therapie. Die zien weinig kinderen in de buurt. En als dan ook nog de speeltuin in de buurt niet toegankelijk is, dan is het contact in de buurt ook minimaal.
RTV Connect: Terwijl die opties er wel zijn, of steeds meer zijn, misschien wel.
Caroline: Ja, zeker weten!
RTV Connect: We gaan er natuurlijk vanuit dat alle dames en heren politici luisteren. Vrijdag is in ieder geval Matthijs Loor in de uitzending, dan gaan we het hier zeker over hebben. Bedankt voor nu in ieder geval.
Caroline: Ja, graag gedaan!
RTV Connect: Top. Deze stelling staat straks natuurlijk ook bij ons op de website. Ik ben benieuwd hoe jij de stelling zou beantwoorden. Je kijkt straks op www.rtv-arnhem.nl . Dit is Jimmy van Boudewijn de Groot.
Transcriptie : Tuijnman Professional Services http://velotype.nl/