RTV Connect: We begonnen deze week met het verhaal van de prikkelgevoelige Mariska van Dasselaar, die vertelde dat het in haar woning soms best lastig is om niet overprikkeld te laten. Toch zou dat volgens het VN-verdrag voor mensen met een beperking niet zo moeilijk mogen zijn. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart werkt RTV Arnhem samen met het Arnhem Platform Chronisch zieken en Gehandicapten en Bijzonder in Arnhem. Iedere week lichten we één onderwerp uit het VN-verdrag uit, en bekijken we op vrijdag met een Arnhemse politicus hoe dat onderwerp in Arnhem verbeterd zou kunnen worden. En deze week doe ik dat met Gerrie Elfrink van de SP. Goedemiddag.
Gerrie: Goedemiddag.
RTV Connect: Hoe is het in Arnhem gesteld met de mogelijkheden voor mensen met een beperking in het algemeen?
Gerrie: Als het gaat om het wonen, ja, ik denk: niet goed. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop we in Nederland het wonen georganiseerd hebben, dat er niet gekeken wordt naar wat is de behoefte van mensen, maar er is een soort vrije markt van gemaakt, het wonen.
RTV Connect: Ja.
Gerrie: Het lijkt er vooral om te draaien dat mensen er heel veel geld aan kunnen verdienen. Dat zijn dan beleggers bijvoorbeeld. Maar niet zozeer wat mensen nu nodig hebben aan wonen.
RTV Connect: Nee precies. En als we algemener kijken hoe mensen met een beperking het in Arnhem hebben. Is het een inclusieve stad bijvoorbeeld?
Gerrie: Nee, nee, daardoor niet. Omdat het toch, als het gaat om wonen, eigenlijk draait om geld. En je kunt wel een hele inclusieve woning krijgen die past bij jouw behoefden, maar dan moet je het helemaal zelf betalen. Dat is ontzettend duur. Dat kunnen zich maar heel weinig mensen veroorloven.
RTV Connect: En juist ook mensen die door een beperking moeilijk fulltime kunnen werken, voor hen is het nog een grotere kostenpost, dan.
Gerrie: Ja precies. En in de praktijk zie je dus dat heel veel mensen die een bijzondere woning nodig hebben omdat ze in een bijzondere situatie zitten, ook wel gewoon gezond en veilig willen wonen – ja, dat is er niet. Je ziet het ook terug, bijvoorbeeld, wat heel normaal zou zijn, dat je in een huis gezond kan wonen, dat je niet ziek wordt van een huis. Ook dat is nog steeds een probleem in Arnhem. Er zijn duizenden woningen waar mensen in moeten wonen, en die hebben hele grote vochtproblemen, daar zitten schimmels in. En schimmels kunnen mensen heel erg ziek maken. Er zijn straten waar bijna alle kinderen met een puffertje rondlopen, vanwege de luchtwegen. Die hebben allemaal een aandoening aan de luchtwegen gekregen omdat die huizen hartstikke ongezond zijn. Daar gebeurt echt onvoldoende aan. Dat heeft deels te maken met keuzes die gemaakt worden, dat de corporatie niet kiest om te renoveren. Daar voeren we als SP ook actie voor, samen met de bewoners. Het is op een aantal plekken al wel gelukt om het onder de aandacht te brengen, er zijn ook al woningen gerenoveerd als gevolg van die acties. Maar wat we ook zien is dat corporaties, die moeten jaarlijks enorme bedragen aan verhuurdersheffing betalen aan de staat. Als ze dat niet zouden hoeven te doen, zouden ze veel meer woningen kunnen renoveren, en zouden we veel eerder ervoor kunnen zorgen dat iedereen in Arnhem in een gezond huis woont.
RTV Connect: En wat zou u daar in Arnhem concreet aan willen veranderen?
Gerrie: Nou, het belangrijkste is dat de volkshuisvesting weer terugkomt, de volkshuisvesting van ons allemaal. We hebben allemaal een huis nodig. Het werkt ook niet, vrijemarktwerking op het gebied van wonen. Want in een vrije markt kun je zeggen: ik zie af van consumptie want dit bevalt me niet. Als in de supermarkt alle appels rot zijn en ze zijn heel duur, dan denk je: ik ga geen appels kopen, ik kook maar een peer. Maar die keuze heb je natuurlijk niet bij wonen. Je moet wonen, je hebt een dak boven je hoofd nodig. En zeker als er een gebrek is aan woningen, en dat hebben we nu, schaarste, dat er allemaal heel perverse situaties ontstaan, dat sommige mensen heel erg rijk worden, maar heel veel mensen eigenlijk daar de prijs voor betalen. Dat hebben we nu, en dat zie je ook terug in mensen die een aandoening hebben en die een speciaal huis nodig hebben, dat krijgen ze alleen als ze dat allemaal gaan betalen. Daar heb je heel veel geld voor nodig, en dat werkt gewoon niet. En niemand kiest voor zo’n aandoening, dat is niet iets wat je ook een ander toewenst, dat is niet iets wat iemand graag wil hebben, helemaal niet, het is al vervelend genoeg. We hebben het vroeger zo georganiseerd in Nederland dat je dan voor elkaar ging zorgen, en dan zorgen alle andere mensen dat het toch nodig was, dat je toch in een goed huis kon wonen. Die solidariteit is eigenlijk de afgelopen tientallen jaren steeds meer afgebroken, en onder tien jaar Rutte heeft dat nog een veel grotere vlucht gekregen. De rijken zijn echt rijker geworden. De rest hobbelt er een beetje achteraan, en aan de onderkant zie jen heel schrijnende situaties.
RTV Connect: Ja, en als het aan u ligt moeten we weer terug naar de oude situatie?
Gerrie: Ja, we moeten weer zorgen dat we weer met z’n allen over de volkshuisvesting gaan, en dat niet zoals nu gebeurt, de beleggers het voor het zeggen krijgen. Het was gisteravond ook weer in de Gemeenteraad. Aan de Nijmeegseweg kunnen nieuwe huizen worden gebouwd. Ik heb gezegd: er zijn mensen die hebben een sociale huurwoning nodig, die moet gebouwd worden door de corporatie, dan is het ook een sociale huurwoning. Maar er zijn andere mensen, die kunnen een koopwoning betalen, die willen heel graag kopen. Dan stelt het college toch voor dat niet te doen, maar de ruimte weg te geven aan beleggers, waardoor mensen die een koopwoning kunnen en willen kopen, die is niet te krijgen, en die mensen komen dan, omdat ze verder geen keuze hebben en toch een dak boven het hoofd nodig hebben, die komen dan in de beleggershuur terecht, terwijl ze dat helemaal niet willen, en dan betalen ze soms 1200 tot 1400 euro per maand aan huur. Dat is absurd, dat is uitbuiting.
RTV Connect: Gelukkig komen er in maart verkiezingen aan.
Gerrie: Ja. En wij zullen zeker pleiten voor een sociale volkshuisvesting. Het is op dit moment ook niet nodig om met beleggers te werken. Mensen kunnen zelf, die een baan hebben kunnen financiën krijgen van de bank om een huis te kopen, dat willen ze ook graag. Dat moet er komen. En voor mensen die dat niet willen, moeten we zorgen dat de corporaties sterker worden, en dat ze meer goede huizen gaan bouwen, en dat bestaande huizen worden opgeknapt. In de landelijke politiek, en daar zijn gemeenteraadsverkiezingen ook heel belangrijk voor, dat is ook een manier om aan de politiek in Den Haag duidelijk te maken dat het anders moet, en dat moet zeker op het gebied van de volkshuisvesting.
RTV Connect: Oké. Heel veel succes richting de verkiezingen.
Gerrie: Dank u wel.
Transcriptie : Tuijnman Professional Services http://velotype.nl/