RTV Connect: Door een ongeval heb je ineens een rolstoel nodig, of je maakt al jaren gebruik van een scootmobiel en die is aan vervanging toe. Dan moet je op zoek naar een nieuw hulpmiddel. Volgens artikel 26 uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking heb je recht op rehabilitatie en revalidatie. Aan de telefoon heb ik Karin. Goedemiddag!
Karin: Goedemiddag.
RTV Connect: Ook jij hebt hulpmiddelen nodig. Kun je daar iets meer over vertellen?
Karin: Ja, ik ben zelf 52 en vanaf mijn geboorte gehandicapt. Ik maak gebruik van een handbewogen rolstoel, en een scootmobiel.
RTV Connect: Oké. En hoe gaat dat in zijn werk, als je zo’n hulpmiddel zoekt in Arnhem. Waar begin je?
Karin: Ik ga meestal oriënteren, eerst. En dan ga ik een gesprek aanvragen met de gemeente, en dan hopen dat ik een hulpmiddel krijg wat ik wens.
RTV Connect: Gaat dat goed?
Karin: Soms wel, niet altijd. Ik heb op mijn handbewogen rolstoel een elektrische ondersteuning gekregen, en daarom moest ik de scootmobiel inleveren, omdat die volgens de gemeente ook elektronisch is. En dat ging dus niet goed.
RTV Connect: Nee, want zelf dacht je daar anders over?
Karin: Er zit een groot verschil tussen een elektrische ondersteuning op een rolstoel en een scootmobiel. Bijvoorbeeld de afstand. Met de rolstoel rij je ongeveer 4 kilometer, en met de scootmobiel 25 kilometer. En als ik met de rolstoel rij ben ik zelf in beweging, en met de scootmobiel druk je een knopje in. Dus dat is ook vermoeiender.
RTV Connect: Ja, ja, dat kan ik me voorstellen. In samenwerking met het Arnhem Platform Chronisch zieken en Gehandicapten en Bijzonder in Arnhem hebben we iedere wek een stelling. En deze week is die als volgt. Stel je voor: je hebt een beperking waardoor je al van jongs af aan gebruik maakt van een rolstoel. Daarnaast heb je nog andere hulpmiddelen om zelfstandig te kunnen wonen, en voor langere afstanden een scootmobiel. Nu is er iets aan je situatie veranderd, waardoor de hulpmiddelen die je helpt niet meer geschikt voor jou zijn. Wat is voor jou het belangrijkste bij de keuze voor nieuwe hulpmiddelen?
- dat de hulpmiddelen gemakkelijk in het onderhoud zijn voor de hulpmiddelenleverancier;
- dat je de hulpmiddelen krijgt die zorgen dat jij jouw leven kunt leiden, zo zelfstandig mogelijk; of
- dat de hulpmiddelen de gemeente niet te veel geld kosten.
Wat is jouw antwoord op deze vraag?
Karin: Zeer duidelijk (b), want zonder hulpmiddelen kan ik niks. Dus. Nee.
RTV Connect: Die ervoor zorgen dat je zo zelfstandig mogelijk kunt leven.
Karin: Ja, ik kan bij wijze van spreken niet eens mijn bed uit als ik mijn rolstoel niet heb.
RTV Connect: Ja. Ja. Nou kan ik mij voorstellen dat mensen die luisteren zeggen: als ik een fiets heb, maar ik wil er ook een scooter bij, dan moet ik die ook zelf betalen. Dus een eigen bijdrage daarin is niet eens zo gek. Hoe denk jij daarover?
Karin: Dat vind ik ook niet zo gek, maar dan moet het wel passend zijn. En dan moet je ook kijken: heb je dat hulpmiddel echt nodig? Ik zou het niet zo vreemd vinden.
RTV Connect: Nee precies. En in jouw geval had je dus de scootmobiel en de elektrische rolstoel echt nodig?
Karin: Ik heb uiteindelijk de scootmobiel zelf aangeschaft, met behulp van familie en vrienden.
RTV Connect: Kijk, kwam dat in ieder geval nog goed. Nou zijn in maart de gemeenteraadsverkiezingen. Welke vraag of opdracht zou jij mee willen geven aan de Arnhemse politiek?
Karin: Ik denk dat de Arnhemse politiek niet altijd bewust is van de consequenties als ze regels aanpassen of toepassen.
RTV Connect: Oké, en wat zouden ze daaraan kunnen doen?
Karin: In gesprek gaan met de mensen die het betreft.
RTV Connect: Ja.
Karin: (???)
RTV Connect: Zou je daar zelf ook een rol in willen of kunnen spelen?
Karin: Als zij dat willen wensen, dan ga ik dat zeker doen, ja.
RTV Connect: Nou kijk, hartstikke goed. Vrijdag is er weer een Arnhemse politiek aan het woord, dus dan gaan we kijken hoe zij daarover denken. Bedankt nu in ieder geval!
Karin: Graag gedaan!
Transcriptie : Tuijnman Professional Services http://velotype.nl/