RTV Connect: Dat was Donna Summer met State of Independence. We begonnen deze week met het verhaal van Tim Kroesbergen. Hij zit in een rolstoel, en had veel tijd nodig voordat hij een geschikte woonruimte vond in Arnhem. Op zijn woonruimte heeft hij, net als ieder ander, wel recht volgens het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart werkt RTV Arnhem samen met het Arnhem Platform Chronisch zieken en Gehandicapten en Bijzonder in Arnhem. Iedere week lichten we één onderwerp uit het VN-verdrag uit, en bekijken we op vrijdag met een Arnhemse politicus hoe dat onderwerp in Arnhem verbeterd zou kunnen worden. Deze week doe ik dat met Lea Manders van Arnhem Centraal. Goedemiddag!
Lea: Goedemiddag!
RTV Connect: Hoe is het in Arnhem gesteld met de mogelijkheden voor mensen met een beperking?
Lea: Nou, ik denk dat we sowieso kunnen zeggen dat we op dit moment enorm in Arnhem en in heel Nederland in een wooncrisis zitten. En dat zal ongetwijfeld ook heel erg doorwerken voor mensen met een beperking.
RTV Connect: Ja. Die hebben natuurlijk nog wat extra dingen waar ze rekening mee moeten houden.
Lea: Ja precies. Het is gelukkig wel zo dat Entree een aantal woningen heeft die aangepast zijn, en waar men ook altijd probeert om die woningen door te geven aan de mensen die het op deze manier nodig hebben. Maar dat er een probleem is: ja.
RTV Connect: Is Arnhem überhaupt, als we over het algemeen kijken, een fijne plek voor mensen met een beperking om te wonen?
Lea: Nou, het heest me altijd verbaasd dat Het Dorp – dat is helemaal aan het transformeren natuurlijk – dat dat op een nogal heuvelachtig gebied lag, en dat dat voor mensen een behoorlijke hobbel is, letterlijk en figuurlijk. Dus, ja, vooral als je in Arnhem-Noord woont denk ik dat er behoorlijk wat uitdagingen zijn. En vroeger was men ook helemaal niet ingesteld op mensen met een beperking. Dus, ja, ik weet er alles van, ik heb een vader in een rolstoel gehad, ik heb nu een oude moeder die met een rollator loopt, ik heb zelf ook eens een voet gebroken en een tijdje in een rolstoel moeten zitten, en dat was wel een hele heisa en een heel gedoe.
RTV Connect: Ja. Op straat hebben we een vraag gesteld, dat doen we iedere week, een stelling, in samenwerking met APCG en Bijzonder in Arnhem. En deze week was die vraag als volgt. Stel je voor: door een ongeluk kun je niet meer lopen, en maak je voortaan gebruik van een rolstoel. Waar zou je willen wonen?
- in een instelling, daar is alles voor me geregeld;
- waar ik nu woon, of in ieder geval in de buurt, hier wonen ook mijn familie en vrienden; of:
- dat maakt me niet, als ik maar goede zorg krijg.
Wat zou voor u het antwoord op die vraag zijn?
Lea: Kijk, ik denk het eerste antwoord voor iedereen is (b), je wil op je eigen plek blijven. Maar ik heb met mijn eigen ouders ook gezien dat dat niet altijd verstandig is, en dat dat ook niet altijd kan, ook al willen ze dat. Bijvoorbeeld, mijn moeder is wat dementerend, en die wilde natuurlijk gewoon blijven wonen, zelfstandig, op haar flatje. Maar dat liep echt totaal uit de hand. Uiteindelijk brak ze haar heup, en nu zit ze heel veilig en een particulier woonhuis met dementerenden, en ze is daar eigenlijk heel erg happy. Dus ik heb ook gezien dat om die drempel over te komen – bepaalde doelgroepen, dan heb ik het vooral over ouderen, dat is natuurlijk een heel andere doelgroep – dat je toch echt begeleiding, en zorg of verhuiscoach bijvoorbeeld voor nodig hebt, anders durf jen die drempel niet over. Als het gaat over jongere mensen heb je weer een heel ander verhaal. Ik denk dat je die mensen ook echt moet faciliteren om zoveel mogelijk in hun sociale omgeving te kunnen blijven, bij de mensen die ze kennen, want die sociale contacten zijn ontzettend belangrijk. Want de eenzaamheid is erg groot als je niet de deur uit kan, als je niet op een gemakkelijke manier je geliefde kunt bereiken.
RTV Connect: Ja. Nou komen in maart de gemeenteraadsverkiezingen eraan. Wat zou u in Arnhem willen veranderen voor mensen met een beperking?
Lea: Nou, wij hebben in ieder geval gisteren, zelfs al voor de gemeenteraadsverkiezingen, een motie ingediend, samen met de PvdA en de ChristenUnie, om speeltuinen inclusief te gaan maken. Dat is een heel belangrijk issue, dat ook kinderen met een beperking kunnen spelen in hun omgeving. En wat voor ons als Arnhem Centraal ook heel belangrijk is, dat wij zo veel mogelijk groen in de buurt willen hebben, waar mensen veilig kunnen wandelen, met een rolstoel kunnen rijden. In mijn eigen buurt, Rijkerswoerd, is het zo dat de paden waar het leuk is om te lopen, die zijn of heel ontoegankelijk, of het is een soort combipad met fietsen – dat is natuurlijk steeds sneller tegenwoordig, met elektrische fietsen – waardoor het ook onveilig is om daar je luchtje te gaan scheppen. Dus die aandacht voor de directe leefomgeving vinden wij heel belangrijk. En als je nieuw gaat bouwen moet je er eigenlijk ook voor zorgen dat het heel makkelijk wordt voor de toekomst om ze leeftijdsbestendig te laten zijn of dat ze makkelijk aan te passen zijn, zodat alle nieuwe woningen die we bouwen ook echt heel makkelijk inclusief te bouwen en te maken zijn.
RTV Connect: Dat lijkt me een heel mooi streven, voor de komende vier jaar in elk geval.
Lea: Ja, daar gaan we ons hard voor maken.
RTV Connect: Heel veel succes met de gemeenteraadsverkiezingen. En we gaan elkaar vast nog spreken tegen die tijd.
Transcriptie : Tuijnman Professional Services http://velotype.nl/