RTV Connect: Je bent vergeten dat je vanavond een verjaardag hebt, en moet nog even snel een cadeautje halen, of je wil überhaupt naar die verjaardag toe. Voor de meeste mensen geen probleem, maar als je niet of niet goed kunt zien is dat net wat ingewikkelder. Volgens het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking heeft iedereen het recht om mobiel te zijn en zich dus te kunnen verplaatsen. Aan de telefoon heb ik Marjolein van den Broek. Goedemiddag.
Marjolein: Goedemiddag!
RTV Connect: Vertel, is dat voor jou mogelijk?
Marjolein: Nou, het is voor mij wel mogelijk om te verplaatsen. Ik zie dus helemaal niks. Ik heb een blindengeleidehond. En als het kan, als ik naar een nieuwe locatie moet, dan moet ik de route heel goed leren. Bestaande routes ook. Spontaan ergens heen? Ik heb altijd wel voorbereiding nodig.
RTV Connect: En hoe gaat dat in zijn werk, een route leren. Is dat een kwestie van een aantal keer die route doen?
Marjolein: Jazeker, echt een aantal keer. Nou, vaak eigenlijk.
RTV Connect: Oké, dus daar gaat aardig wat tijd overheen.
Marjolein: Ja, voordat ik een nieuwe route ken, daar gaat veel tijd overheen, zeker.
RTV Connect: En zo’n voorbeeld als ik net noemde, je moet nog snel even de stad in om een cadeautje te halen. Hoe zou je dat aanpakken?
Marjolein: Dan zou ik in principe wel met de bus gaan, maar echt een winkel vinden dat blijft lastig. Als ik echt naar een plek moet als even snel een cadeautje halen, dat vind ik wel een lastig voorbeeld. Maar als ik van mijn werk, bijvoorbeeld, op gesprek moet komen bij een adres waar ik nog nooit ben geweest, dan pak ik toch liever de regiotaxi, omdat het me veel te veel energie en tijd kost om die route te kunnen leren. Ga ik naar een bekende plek, dan pak ik het liefste toch de bus, want dan kan ik zelf bepalen, is het makkelijk: ik stap nu in de bus en daar stap ik er weer uit.
RTV Connect: Is dat in Arnhem goed geregeld?
Marjolein: Nou, op zich is het in Arnhem goed geregeld. Maar voor mij is de regiotaxi toch heel erg belangrijk, want het kan altijd een keer zijn dat ik naar een onbekende plek moet, of het kan zijn dat er sneeuw ligt, of zoals nu met de bladeren, dan kan ik de stoep minder goed voelen, of in de avonduren, ik zie dus helemaal niks. Dus voor mij maakt het niet uit of het donker is of niet, alleen ik ben wel kwetsbaarder, want andere mensen zien mij ook minder goed. Dan maak ik gebruik van de regiotaxi.
RTV Connect: Dat kan ik me voorstellen. Nou hebben wij in samenwerking met het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten en Bijzonder in Arnhem iedere week een stelling. Deze week is hij als volgt. Stel je voor: je bent blind, en daardoor kun je niet even op de fiets stappen of met de auto ergens heenrijden. Hoe zou je willen reizen?
- ik vind het belangrijk om zo min mogelijk van anderen afhankelijk te zijn, dus ik reis het liefst met de bus of trein, en als dat tijdelijk niet kan maak ik gebruik van aanvullend vervoer;
- ik snap dat ik niet zelfstandig kan reizen, dus ik hoop dat ik een vrijwilliger kan vinden die met me meegaat. Of:
- ik heb een partner dus die kan me overal naartoe brengen.
Wat zou voor jou het antwoord zijn?
Marjolein: Nou, voor mij is het echt het eerste antwoord natuurlijk. Daardoor ben je ook zo zelfstandig mogelijk. En ik heb wel een partner, maar die heeft ook een eigen leven en is mijn partner, dus niet mijn chauffeur. En een vrijwilliger, dat is ook lastig om er een te vinden, en je moet net altijd kunnen en je moet altijd maar willen. Dus ik ga zeker voor antwoord (1).
RTV Connect: Dat kan ik me goed voorstellen. Nou zijn in maart gemeenteraadsverkiezingen. Welke vraag of opdracht zou je mee willen geven aan de Arnhemse politiek?
Marjolein: Nou, ik vind dus dat Avan, de regiotaxi moet mensen zelfstandiger en mobieler maken. En er zijn nu heel veel regeltjes wat eigenlijk mensen alleen maar beperkt. Zo is het bijvoorbeeld zo, ik moet twaalf ritten per jaar boeken, want anders raak ik mijn pasje kwijt. Nou, ik geef dus aan, waar ik met de bus kan, wil ik met de bus reizen, maar als dat niet lukt heb ik de regiotaxi nodig. Dan wil ik niet ermee bezig zijn om te tellen hoe vaak ik hem dit jaar heb gebruikt. Maar ik weet ook van mensen die zitten juist met het probleem met het maximaal aantal kilometers, en kunnen omdat ze door de kilometers heen zijn niet meer gaan sporten, niet meer dat cadeautje halen, niet meer naar een dokter of naar een fysiotherapeut. Ja, dat moeten we niet willen. En je hebt ook nog zo dat als je een taxirit wil boeken, dat je dan minder dan drie uur van tevoren, dan moet je extra geld betalen. Het is bizar dat je mensen op kosten gaat jagen. Als ik met de bus wil hoef ik ook niet extra geld te betalen als ik ineens denk: ik wil nu weg. Ja, iedereen moet gewoon volwaardig en gelijkwaardig mee kunnen doen. Dat is mijn vraag: haal alle regeltjes weg, en zorg dat de regiotaxi echt goed aanvullend vervoer is waarbij iedereen mee kan doen zonder beperkingen, en daar gebruik van kan maken.
RTV Connect: Dat lijkt me een duidelijke boodschap aan de Arnhemse politiek. Bedankt voor je verhaal.
Marjolein: Graag gedaan!
Transcriptie : Tuijnman Professional Services http://velotype.nl/