Interview van Tim Kroesbergen met Marjolein van den Broek
PREVIEW
Marjolein van den Broek: Maar ook vooral dat kinderen met een beperking gewoon in hun eigen omgeving met hun vriendjes en vriendinnetjes en broertjes en zusjes buiten kunnen spelen. Dus niet naar een aparte plek, of bijvoorbeeld alleen maar bij een speciale school. Het is natuurlijk belangrijk dat het gewoon overal kan.
Tim Kroesbergen: Welkom bij Inclusiecast Arnhem, de podcast van het Apcg, het Arnhems Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten, waarin we het gaan hebben over toegankelijkheid en inclusie.
Met deze podcast willen we jullie kennis verbreden over waar mensen met een beperking in Arnhem zoal mee te maken hebben. Dit is ook waarvoor het Apcg zich inzet. Maandelijks zal er een aflevering online komen, die je op de bekende podcastplekken kunt terugvinden
In deze aflevering is Marjolein van den Broek te gast. Zij is vanaf vorig jaar de nieuwe voorzitter van het Apcg en volgt daarmee Dick Cochius op.
Marjolein, welkom. Zou je jezelf even willen voorstellen?
Marjolein van den Broek: Dankjewel. Ik ben Marjolein van den Broek en sinds 1 oktober vorig jaar ben ik voorzitter van het Apcg.
Ik was al jaren als vrijwilliger betrokken bij het Apcg. Ik vind het een hele fijne organisatie met fijne mensen en ik sta helemaal achter wat we doen. Daarom heb ik gesolliciteerd als voorzitter en ben ik aangenomen. Dat vind ik echt superfijn.
Tim Kroesbergen: Ja, gefeliciteerd met die stap. Ik ken je al langer en je hebt echt een Apcg hart als ik het zo mag zeggen.
Dan gaan we door naar de plannen voor dit jaar. Je hebt natuurlijk dingen die het Apcg doet waar we het over kunnen hebben en dingen die gedreven zijn door de politiek. De gemeente die dingen beslist en wil doen. Kun je wat meer vertellen over wat de plannen zijn voor dit jaar?
Marjolein van den Broek: We hebben heel erg veel plannen. We zijn als Apcg een belangenorganisatie van Arnhemmers met een beperking en chronische ziekte. Wij vinden dat iedereen met en zonder beperking en chronische ziekte een volwaardig, gelijkwaardig en actief leven moet kunnen leiden. Er is nog heel erg veel werk te doen. We zijn hierin ook wel afhankelijk van wat de gemeente doet.
Bijvoorbeeld als het goed is wordt deze maand de Arnhemse inclusie-agenda gepresenteerd, de gemeente heeft in de stad bij Arnhemmers signalen opgehaald over inclusie en toegankelijkheid. We zijn heel benieuwd hoe ze dit uiteindelijk gaan uitvoeren, welke plannen ze hierop gaan maken en daar zullen we ook heel scherp op zijn.
Tim Kroesbergen: De inclusie-agenda, daar is het Apcg veel mee bezig geweest.
Marjolein van den Broek: Ja, als Apcg zijn we ook bij de bijeenkomsten geweest. De bijeenkomst over wonen hebben we mede georganiseerd. Nu ligt er een Arnhemse inclusie-agenda. Dat zien we eigenlijk vooral als een begin en we zijn heel erg benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt en wat de gemeente hier allemaal mee gaat doen.
Tim Kroesbergen: In die agenda worden allemaal verschillende facetten van inclusie besproken, van wonen tot werk en inkomen, tot welzijn en zorg, hij is heel breed.
Marjolein van den Broek: Ja, zeker. Je hebt ook nog onderwijs. Hij is heel breed, maar er zijn ook heel veel dingen die aangepakt moeten worden natuurlijk. Eigenlijk is die zelfs niet breed genoeg want je hebt natuurlijk ook vervoer en nog veel meer belangrijke onderwerpen. Maar je moet natuurlijk ergens beginnen.
Tim Kroesbergen: Iets anders dat dit jaar speelt dat zijn de gemeenteraadsverkiezingen, waar RTV Connect en het Apcg al best veel aandacht aan hebben besteed. Kun je iets daarover vertellen?
Marjolein van den Broek: We hebben een hele mooie samenwerking daarin met RTV Connect en Bijzonder in Arnhem. Elke week staat er een thema centraal uit het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Op maandag komt een ervaringsdeskundige hierover aan het woord, op woensdag worden inwoners uit de stad gevraagd hoe zij hierover denken en op vrijdag is er een Arnhemse politicus aan het woord. Dat is echt een heel mooi project waar ik heel erg trots op ben.
We vinden het heel erg belangrijk dat iedereen aan die informatie moet kunnen komen op wie ze willen stemmen, op welke partij, dat ze dat zelf kunnen bepalen en dat de informatie toegankelijk is.
Zo zal er bijvoorbeeld ook een oefenstemlokaal zijn voor mensen die het moeilijk vinden om te stemmen of dat misschien nog nooit hebben gedaan en dat willen uitproberen.
In Arnhem zijn er ook twee stemmallen aanwezig. Die zorgen ervoor dat blinde en slechtziende mensen ook zelfstandig kunnen stemmen. Ik ben zelf ook volledig blind, ik heb dat vorig jaar voor het eerst zelfstandig kunnen doen. Dan krijg je te horen via een soundbox, zo noemen ze dat, wie op welke plek staat, welke partij waar staat en dan kun je via de stemmal, daar gaat je stembiljet in, voelen waar de partij van jouw keuze staat en ook waar de kandidaat is.
Er zullen er twee komen te liggen, een op het stadhuis en een in Sporthal De Laar West. Wanneer dat oefenstemlokaal er is, dan is er dus ook een mogelijkheid om met de stemmal te oefenen. Dat is ook vooral voor mensen die moeite hebben met zo’n groot stembiljet, hoe zit dat nou in elkaar, dat je gewoon de tijd hebt om dat rustig uit te proberen.
We willen ook heel graag meedoen met de gemeente die een ontmoetingsbijeenkomst gaat organiseren. Daar kunnen inwoners van Arnhems met politieke partijen kennis maken. Alleen is het even door corona afwachten of dat fysiek of offline wordt.
Verder is het ook heel erg belangrijk dat stembureaus toegankelijk zijn. Ik heb het net al over de stemmal gehad, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit dat je dan ook echt het stembureau in kan. En meer van dit soort dingetjes natuurlijk, dat echt iedereen zelfstandig moet kunnen stemmen. Nu wordt er nog heel erg veel gewerkt met tijdelijke oplossingen zodat stembureaus toegankelijk zijn. Wat we natuurlijk heel graag willen is dat het altijd toegankelijk is, dus niet alleen maar tijdens de verkiezingen, maar om dat ook structureel zo te houden.
Tim Kroesbergen: Ja, want even voor het beeld voor de luisteraar: die stemlokalen zijn gevestigd in allerhande openbare gelegenheden zoals bibliotheken en scholen en allerhande plekken die inderdaad gewoon op dagelijkse basis toegankelijk moeten zijn. En dat dat ook is waar het Apcg zich hard voor maakt. Dus ik snap dat helemaal Marjolein.
Marjolein van den Broek: Ja, dat is heel erg belangrijk.
Tim Kroesbergen: En als we dan even een bruggetje maken van de gemeentepolitiek naar de eigen agenda van het Apcg zelf. Waar wil het Apcg zelf dit jaar de focus op leggen?
Marjolein van den Broek: Nou, er zijn meerdere punten. Wat heel erg belangrijk is, is natuurlijk de toegankelijkheid. Dus we gaan echt meerdere gebouwen van de gemeente schouwen. Ook openbare ruimtes. We hopen dit jaar ook echt weer met festivals aan de gang te kunnen, dat die toegankelijk worden zodat iedereen daar naar toe kan. In samenwerking met Bijzonder in Arnhem, dat is een platform van ouders van kinderen met een beperking, zijn we ook bezig om speeltuinen inclusiever te maken, zodat alle kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Dus dat is ook echt een heel belangrijk punt. Dat zijn heel erg belangrijke dingen als het gaat om toegankelijkheid.
We hebben hier natuurlijk ervaringsdeskundigen voor nodig. Zij zijn echt onze ogen en oren in de wijk en met hun signalen kunnen wij natuurlijk weer aangeven wat er nodig is en beïnvloeden wat er nodig is. Uiteindelijk is het dan aan de gemeente, die moet daar de keuzes maken om problemen op te lossen.
Wij kunnen het aangeven en opletten wat er gebeurt. Maar de gemeente bepaalt uiteindelijk. En wij hebben hier dus echt ervaringsdeskundigen voor nodig. Dus heb je signalen meld het bij ons dan kunnen wij hier weer wat mee en hoe meer hoe beter.
Tim Kroesbergen: Om het voorbeeld van die speeltuinen even aan te halen. Dat is natuurlijk een perfecte plek om kinderen al van jongs af te confronteren met mensen met een beperking of beter ze gewoon vanaf het begin samen te laten spelen en te laten opgroeien in een wereld met een grote diversiteit van mensen waardoor inclusie alleen maar beter zal gaan.
Marjolein van den Broek: Zeker, dat is heel erg belangrijk natuurlijk. Maar ook vooral dat kinderen met een beperking gewoon in hun eigen omgeving met hun vriendjes en vriendinnetjes en broertjes en zusjes buiten kunnen spelen. Dus niet naar een aparte plek, of bijvoorbeeld alleen maar bij een speciale school. Het is natuurlijk belangrijk dat het gewoon overal kan. Eigenlijk is het daar op voortbordurend natuurlijk ook heel erg belangrijk dat kinderen eigenlijk allemaal ook naar dezelfde school kunnen. Dat zou natuurlijk het allerbeste wezen. Dat is gewoon met dit soort dingen helaas wel een weg van de lange adem en daarom vind ik het extra mooi als we ook echt concreet dingen kunnen bereiken zodat mensen ook resultaten kunnen zien. En we gaan natuurlijk ook verder met de lange adem, haha.
Tim Kroesbergen: Iets anders waar het Apcg mee verder gaat – je had het al over scholen – is die scholenvoorlichting waarschijnlijk.
Marjolein van den Broek: Ja, we doen hele mooie beeldvormingsactiviteiten. Deze podcast is daar een heel mooi voorbeeld van. Die vind ik echt zo ontzettend geweldig dat wij die hebben. En de scholenvoorlichting ook. Helaas kunnen we door corona nog steeds niet fysiek naar scholen toe. Dat willen we heel erg graag. Zodra het veilig kan willen we als eerste groep 8-ers gaan bezoeken zodat die het hopelijk nog mee kunnen pakken. Daarna zijn natuurlijk ook weer andere groepen aan de beurt zodra het kan.
Wat we doen in de voorlichting: we gaan het meeste naar basisscholen, groep 6, 7, 8, soms ook naar een middelbare school of het MBO. Ons eigenlijke doel is dat kinderen even kennismaken met leven met een beperking. Hoe is dat? Ja, we stellen ons voor. Kinderen mogen even ervaren hoe het is met een blinddoek te lopen en met een blindenstok te lopen, in een rolstoel te rijden, hulpmiddelen uit te proberen.
Kinderen mogen ons alles vragen wat ze altijd al hebben willen weten. Want ja, als je iemand in een supermarkt bijvoorbeeld in een rolstoel ziet of iemand die blind is of zo, dan ga je daar natuurlijk niet zo makkelijk op af. Je weet ook niet of iemand dat wil. Maar ja, nu zijn we voor de klas en hebben ze echt de kans om ons alles te vragen. Dat is echt zo ontwapenend wat voor vragen kinderen vaak hebben. We krijgen zoveel mooie reacties. Je merkt wel aan mijn verhaal dat wij wel heel graag weer beginnen, maar het moet natuurlijk wel veilig kunnen.
Tim Kroesbergen: Ja. Is er verder nog iets wat je als voorzitter – kijkend op dit jaar wat nu te beginnen staat – wil delen?
Marjolein van den Broek: Nou we zijn dus echt met heel veel dingen bezig. Er zal ook nog heel veel gaan komen. We moeten toch altijd inspelen ook op wat er gebeurt, dus wat we nu nog niet weten. Ik hoop natuurlijk dat we – maar dat geldt denk ik voor iedereen – snel weer fysiek met iedereen samen kunnen gaan werken. Dus minder online en weer meer fysiek, dat is iets wat ik heel graag wil. En ja, ik vind onze organisatie echt heel erg fijn en we gaan gewoon voor een mooi jaar 2022 met mooie dingen die staan te gebeuren.
Tim Kroesbergen: Precies. Laten we dat inderdaad gaan doen en dat sluit mooi aan op de volgende aflevering die zal zijn met wethouder Martien Louwers. Ik zou jou, Marjolein, willen vragen om die aflevering samen met mij te presenteren. Vind je dat leuk om te doen?
Marjolein van den Broek: Heel leuk, dat doe ik heel graag.
Tim Kroesbergen: Dat vind ik echt heel fijn om te horen Marjolein.
En dan wil ik de luisteraars oproepen om een abonnement te nemen op deze podcast wanneer ze dat nog niet hebben gedaan. En vooral de volgende aflevering weer te luisteren.
Tot dan.