RTV Connect: We begonnen deze week het verhaal van Caroline de Swart. Haar dochter zit in een rolstoel, maar ze wil wel graag met haar vriendinnen buiten spelen, en dat is niet altijd even eenvoudig. Toch zou dat volgens het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking niet zo moeilijk moeten zijn. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werkt RTV Arnhem samen met het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten en Bijzonder in Arnhem. Iedere week lichten we één onderwerp uit het VN-verdrag uit, en bekijken we op vrijdag met een politicus hoe dat onderwerp in Arnhem verbeterd zou kunnen worden. En deze week doe ik dat met Mattijs Loor van D66. Goedemiddag!
Mattijs: Goedemiddag!
RTV Connect: Hoe is het in Arnhem gesteld met de mogelijkheden voor mensen met een beperking?
Mattijs: Nou, die zijn lang nog niet altijd zo als we ze zouden willen hebben. Daar is afgelopen jaren in de politiek veel aandacht voor geweest, maar daarmee zijn niet alle knelpunten meteen opgelost. Ik denk wel dat we grote stappen zetten, met name doordat we hebben vastgesteld met elkaar dat als we willen openbare ruimtes inrichten, dat we dat echt op een inclusieve manier doen voortaan, en dat we bij herhaling aandacht gevraagd hebben om daar ook de budgetten erbij te doen die daarvoor nodig zijn. Maar het is wel een proces van jaren voordat we daar echt helemaal zijn. Maar ik denk dat de goede weg is ingezet.
RTV Connect: Nou hebben we het deze week specifiek over kinderen met een handicap. Hoe is het voor kinderen met een beperking in Arnhem?
Mattijs: Ik denk ook nog steeds lastig. En we hebben daar gisteren nog een discussie over gehad in de gemeenteraad, omdat die vraag ook voorligt, hoe zorgen we ervoor dat speelplaatsen inclusief zijn. En wat mij betreft, D66 betreft, is het uitgangspunt wel, dat als we zeggen dat de openbare ruimte inclusief moet zijn voor iedereen, ook voor Arnhemmers met een beperking, dat dat natuurlijk ook voor kinderen met een beperking geldt, en ook voor speelplaatsen geldt, en dat bijzonder is dat we zouden moeten vragen om speelplaatsen inclusief in te richten, omdat dat eigenlijk het uitgangspunt zou moeten zijn op voorhand.
RTV Connect: En is dit dan als op dit moment nieuwe speelplekken gebouwd worden, of wordt er dan ook teruggekeken naar bestaande speelplekken?
Mattijs: Wat ons betreft gaat het in ieder geval om alle situaties waar nieuw wordt uitgelegd, en alle situaties waar het gaat om onderhoud. Speelplaatsen zijn intensief gebruikte openbare ruimtes waar ook regelmatig onderhoud aan plaatsvindt, waar toestellen worden vervangen, waar plekken opnieuw worden ingericht. En dat zijn natuurlijk uitgelezen kansen om dan te zorgen dat je dat op een inclusieve manier doet. En dat gaat om kinderen die wellicht in een rolstoel zitten, maar ook om kinderen die slechtziend zijn of blind, of kinderen die een gehoorbeperking hebben, en daardoor op een andere manier in hun speelbehoefte voorzien. Laten we kijken dat we die openbare ruimte voor iedereen kunnen maken.
RTV Connect: Op straat stelden we afgelopen week de volgende vraag. Stel je voor: jouw kind heeft een lichamelijke beperking. Kan het bij jullie in de buurt speeltuin spelen. Is dat:
- nee, dat hoeft toch niet? Er zijn speciale speeltuinen waar ze kan spelen met kinderen die ook een beperking hebben;
- niet zelfstandig, maar ik vind het geen probleem om mijn kind in de speeltuin te helpen. Of:
- jazeker, de speeltuin is geschikt voor alle kinderen, en als ouders letten we erop dat iedereen mee mag doen.
Hoe zit dat bij jou in de buurt?
Mattijs: Bij mij in de buurt zijn we zeker niet zo ver dat alle speeltuinen geschikt zijn voor alle kinderen. Nou woon ik wel in een buurt waar relatief veel opnieuw is ingericht, dus er zijn zeker wel speelgelegenheden die zich daar wel voor lenen. Denk alleen al aan het feit dat wij zand gebruiken als gemeente, als ondergrond in speeltuinen.
RTV Connect: Ja, lastig voor kinderen met een rolstoel.
Mattijs: Dat is voor kinderen in een rolstoel al heel erg lastig. Het is voor andere kinderen misschien een hele veilige en prettige oplossing. En daar moet je een midden in vinden. Kun je een speeltoestel zo plaatsen dat bijvoorbeeld een kind in een rolstoel, dat wel uit de rolstoel kan, dat speeltoestel kan bereiken en gebruiken, zonder daar voor te hoeven lopen? En kun je ook speelvoorzieningen verzinnen die juist heel geschikt zijn voor kinderen in een rolstoel. Ik herinner me uit mijn eigen jeugd dat een van de kinderen bij ons in de buurt ook een rolstoel had. Wij waren daar overigens als kinderen die geen beperking hadden, ontzettend jaloers op, wand dat was een heel blits ding. Maar die speelde wel met ons mee. En kinderen zijn super creatief in hun speelgedrag, en laten we dat als gemeente wel mogelijk maken en dat een beetje op weg helpen.
RTV Connect: Er zijn al een aantal dingen voorbijgekomen. Wat zou je in Arnhem echt willen veranderen voor mensen met een beperking in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen?
Mattijs: Ik denk dat de concrete dingen wel in gang zijn gezet. Den belangrijkste stap die we nog moeten zetten, en dat heeft ook te maken met hoe we als Arnhemmers met elkaar omgaan, vooral ook zit in het accepteren dat mensen verschillend zijn. Dus wat minder de nadruk op de beperking te leggen, en wat meer de nadruk te leggen op: alle Arnhemmers zijn verschillend. Er zijn ook allerlei Arnhemmers met beperkingen of uitdagingen in het leven die je misschien niet zien, en laten we daar wat openen in staan. Daar hebben we ook met hoe we tegen elkaar aankijken nog een hele grote slag te maken.
RTV Connect: Dat lijkt me een mooi streven. Het is misschien nog ver weg, maar in ieder geval succes met de gemeenteraadsverkiezingen, en bedankt.
Transcriptie : Tuijnman Professional Services http://velotype.nl/