RTV Connect: We gaan iets nieuws doen. Vanaf deze week spreek ik iedere maandag een ervaringsdeskundige. Deskundigen op verschillende gebieden die allemaal iets ten maken met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. En vandaag hebben we het over artikel 11, dat stelt dat iedereen zichzelf in veiligheid moet kunnen brengen in noodsituaties. En daar praat ik over met Theo Weijers. Theo, goedemiddag!
Theo: Goedemiddag!
RTV Connect: Vertel, hoe kun je in Arnhem je in veiligheid brengen in noodsituaties? Hoe is dat nu op dit moment?
Theo: Dat is op dit moment niet al te geweldig geregeld. Je moet altijd goed uitkijken in de winkels dat je zelf weet waar de uitgang is, en dat je die weer kan vinden, en je moet goed kijken dat je weet waar de nooduitgangen zijn.
RTV Connect: Oké. En hoe zou dat makkelijker gemaakt kunnen worden?
Theo: Dat zou wat makkelijker kunnen zijn met looplijnen, die dus zichtbaar zijn onder licht, waarmee jen dus kunt lopen naar de richting waar de veiligheid is.
RTV Connect: Zodat de routes wat duidelijker worden?
Theo: De routes wat duidelijker zijn. En winkels en cafés en dergelijke moeten ook zorgen dat die looproutes dan helemaal vrij zijn, dat je dus de veiligheid makkelijk kunt bereiken.
RTV Connect: En nu is dat dus niet zo goed geregeld. Leidt dat dan ook echt tot gevaarlijke situaties? Heeft u wel eens iets meegemaakt?
Theo: Ik heb een keer wel iets meegemaakt, met een brandalarm. En dan begint iedereen te rennen, en dan is het als invalide wat lastiger om mee te lopen, en dan word je dus door de mensenmassa gedwongen een bepaalde richting uit te lopen, en dan hoop je maar dat het goed komt. Je kunt niet zelf bepalen of je de goede kant op loopt, en of je de echte veiligheid bereikt.
RTV Connect: En dan zijn er ook geen mensen om u heen die u helpen bijvoorbeeld?
Theo: Soms wel. Maar als de paniek erg groot is, is dat wat minder natuurlijk.
RTV Connect: Dan zijn mensen eerst nog met zichzelf bezig, kan ik me zo voorstellen.
Theo: Ja, dan zijn ze meer met zichzelf bezig dan met andere mensen in veiligheid brengen.
RTV Connect: Nu noemde u net die looplijnen die het makkelijker zouden maken om in ieder geval de route wat duidelijker te maken. Nu komen in maart natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen eraan. Komende maanden gaan we daar ook op vooruitblikken. Wat zou de Arnhemse politiek daaraan kunnen doen? Want misschien is het wel een probleem dat winkels moeten oplossen.
Theo: De politiek zou er in ieder geval op na kunnen zien dat de maatregelen die nu al getroffen moeten worden, die men al na moet leven, dat die ook nageleefd worden. En dat er dus wat vaker controles worden gehouden bij cafés en in winkels, om te kijken of de veiligheid inderdaad voldoende gewaarborgd is. Het gebeurt nu nog regelmatig dat nooduitgangen afgezet zijn of dichtgezet zijn. En als je door een nooduitgang buiten komt in een smalle steeg of zoiets, dat er dan fietsen staan van mensen waardoor mensen nog niet weg kunnen komen.
RTV Connect: Ja, dat helpt natuurlijk ook niet, dan.
Theo: Nee.
RTV Connect: Nee, ik kan me voorstellen dat dat heel vervelend is.
Theo: Ja.
RTV Connect: Ik zei net al, we gaan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen iedere week een artikel uit het VN-verdrag uitlichten, en daarover praat ik dan op maandag bijvoorbeeld met u, met Theo. En daarna, dan hebben we een stelling waardoor jij als luisteraar ook mee kan doen. Je kan nadenken over wat een goede keuze zou zijn, of een goede oplossing zou zijn. En de stelling van deze week is als volgt. Stel je voor: je ziet heel slecht en gebruikt je taststok om je weg te bepalen. Vandaag ben je in de stad om wat boodschappen te halen. Het zijn wat praktische dingen, dus je bent alleen gegaan. En opeens gaat het brandalarm in den winkel waar je bent. Net als de andere mensen vlucht je naar buiten. Is er buiten een plek waar jij veilig naartoe kunt vluchten. Dan zijn er drie keuzes:
- dat is niet aan de orde. Als ik zo slecht ga zien ga ik niet meer zelfstandig op pad;
- dat zal wel moeten. Iedereen moet zichzelf in een noodsituatie in veiligheid kunnen brengen. Of:
- er is vast wel iemand die mij wil helpen, want ik snap ook wel dat niet alles voor mij kan worden aangepast.
Theo, wat zou voor u de keuze zijn?
Theo: Voor mij zou keuze (b) gelden. Ik wil toch proberen zo zelfstandig mogelijk te lopen. Ik heb zelf maculadegeneratie, dus ik kan heel slecht scherp zien, en ik ben afhankelijk van een taststok om mijn weg te vinden. En toch vind ik dat iedereen in noodsituaties ook zichzelf in veiligheid moet kunnen brengen.
RTV Connect: En dat dus het nodige moet worden aangepast om dat voor iedereen mogelijk te maken om zelfstandig op pad ten gaan?
Theo: Ja, klopt.
RTV Connect: Oké. Deze stelling staat straks ook op de website van RTV Arnhem, en op de Facebook-pagina van het APCG, het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten. En dan kan iedereen die stelling beantwoorden. Ik ben benieuwd wat er aan het eind van de week uitkomt.
Theo: Ben ik ook benieuwd naar.
RTV Connect: We gaan het zien. Later deze week dus meer.
Transcriptie : Tuijnman Professional Services http://velotype.nl/