27 februari 2018
Wethouder Ritsema zegde op 27 november 2017 toe te inventariseren welke maatregelen ter bevordering van toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een ander werkend lichaam al genomen zijn. Tot op heden heeft de Raad nog geen uitkomsten gezien van de inventarisatie.
Verslaggever Maarten Venhovens vroeg aan PvdA raadslid Erik Grevink en wethouder Geert Ritsema hoe het nu verder gaat.
Maarten Venhovens:
Erik, ik hoorde dat je een nogal flinke reactie had op het College richting toegankelijkheid van gebouwen.
Erik Grevink:
Ja, Arnhem staat op dit moment 71e als het gaat om toegankelijke steden in Nederland. Wel 22 procent van de mensen in Arnhem hebben op een of andere manier een iets anders werkend lichaam. Wij vinden gewoon dat Arnhem nummer 1 op dat lijstje moet staan.
Wij hebben daar in november geprobeerd een motie voor in te dienen. Dat is niet gelukt. Toen heeft de wethouder een toezegging gedaan dat hij een inventarisatie zou maken van alles wat wij al doen om onze gebouwen toegankelijk te maken. Dat zijn onze gemeentelijke gebouwen, maar ook, wat kunnen we doen richting projectontwikkelaars van particuliere gebouwen.
Die toezegging is hij niet nagekomen. Nou is er inmiddels wel een raadsbrief en heeft de wethouder nu gelukkig wel toegezegd dat die Arnhemse norm er gaat komen. Wat ons betreft moet hij er gewoon komen en dat begint met bij de inventarisatie aan te geven waar het nou wringt. Want wij horen dat ondernemers wel heel graag willen, maar dat het soms weer tegenstrijdige regelgeving is waarom ze niet kunnen, dus ze lopen tegen een muur op. Die willen wij onderzocht hebben. Nu in april krijgen wij een inventarisatie, dan weten we ook tegen welke problemen we aanlopen en dan kunnen we daar ook oplossingen voor verzorgen. Uiteindelijk voor ons allen, want ook een ondernemer wil graag dat zijn pand voor iedereen toegankelijk is.
Maarten Venhovens (tegen wethouder Geert Ritsema):
De PvdA heeft een tijdje geleden een motie ingediend en daar heeft u een antwoord op gegeven
Geert Ritsema:
Het antwoord komt erop neer dat het College vindt dat gebouwen toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Dat alle Arnhemmers mee moeten kunnen doen. Ook degenen die een lichamelijke of geestelijke beperking hebben.
Maarten Venhovens:
En u heeft die gesprekken al gevoerd, bijvoorbeeld met de organisatie die voor gehandicapten opkomt (het Apcg), hier in Arnhem?
Geert Ritsema:
Op dit specifieke thema heb ik persoonlijk nog geen contact gehad, maar ambtelijk is er al wel een heel traject geweest.
Maarten Venhovens:
Nu zijn er best veel ondernemers hier in Arnhem die graag hun pand toegankelijk willen maken, maar die bijvoorbeeld het budget niet hebben of dat door regelgeving niet kunnen. Op welke manier zou de gemeente deze ondernemers eventueel kunnen ondersteunen?
Geert Ritsema:
We willen ook wel eens eerst van die ondernemers horen wat zij zelf voor ideeën hebben en op basis daarvan kijken wat we daar als gemeente aan kunnen doen en wat we daaraan kunnen bijdragen en toevoegen. En datzelfde geldt voor ontwikkelaars, ontwerpers, aannemers, mensen die bouwen. Je moet al die partijen bij elkaar brengen en van al die ervaring en kennis gebruik maken om tot een goede oplossing te komen.
Maarten Venhovens:
Wanneer kunnen wij het resultaat van het onderzoek verwachten?
Geert Ritsema:
Nou, het College heeft binnen 2 maanden een inventarisatie toegezegd, dan weten we dus wat de problemen en knelpunten zijn. En dan willen we voor het eind van het jaar komen tot wat dan heet de Arnhemse norm voor toegankelijkheid van gebouwen, waar je dus een soort regels krijgt waardoor mensen met een fysieke of geestelijke beperking volop kunnen meedoen in de Arnhemse samenleving.