De Wmo heeft tot doel dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo.
Update richtlijnen AVAN-pas
Op woensdag 9 mei stond het vervolg van het agenderingsverzoek AVAN-pas op de politieke agenda (punt 11.WG voor alle stukken). Raadsleden stelden vragen aan de wethouder naar aanleiding van signalen van inwoners en het advies van het Apcg, over de nieuwe richtlijnen voor het gebruik van de AVAN-pas. De regels houden in dat de kortingpas wordt ingetrokken als je deze niet minimaal 12 x per jaar nodig hebt en dat je geen ritten meer kunt boeken met de scootmobiel voor een afstand minder dan 5 km. Uit het rondetafelgesprek van 21 april bleek dat niet iedereen 5 km met de scootmobiel heen en terug kan overbruggen. De maatregel kan dan gevolgen hebben voor de participatie en/of de gezondheid. Maar ook dat niet iedereen maatwerk ervaart bij het toepassen van de minimaal 12 x richtlijn. Het Apcg is tevreden dat de wethouder nu heeft toegezegd dat er toch maatwerk mogelijk wordt gemaakt voor inwoners met een scootmobiel en het toepassen van beide richtlijnen begin 2022 te evalueren. Bent u benieuwd naar het debat van de raadsleden over het AVAN-vervoer dan kunt u dit hier terugkijken (2.Walburgis vanaf 2 u 42). Als u problemen ervaart met 1 van beide richtlijnen of vindt dat er onvoldoende maatwerk is toegepast, dan horen wij het graag ten behoeve van de evaluatie.
Beleidsregels Wmo 2020
De gemeente Arnhem heeft beleidsregels opgesteld voor de Wmo. De wijkcoaches kunnen hiervan afwijken (maatwerk), ten gunste van de inwoner. De coaches krijgen instructies hoe ze de regels en maatwerk goed kunnen toepassen. De Raad heeft de aangepaste verordening Wmo vastgesteld. Van belang is dat inwoners bij een verandering in de toewijzing tijdig op de hoogte zijn en hierop kunnen inspelen. Daarom is in de verordening opgenomen (artikel 2.1.3), dat de beschikking minimaal 3 weken voor afloop van de lopende ondersteuning bekend moet zijn bij de inwoner.
Het Apcg heeft input gegeven aan de adviesraad Wmo voor hun advies over de beleidsregels. Het advies en de reactie hierop van de gemeente vind je hier. Daarnaast heeft het Apcg ook nog separaat een ongevraagd advies gestuurd aan de wethouder over de richtlijnen van vervoer. Ondanks het feit dat het VN-verdrag Handicap nog niet is geïmplementeerd, hebben we benadrukt om hier rekening mee te houden; met name dat inwoners zelfstandig, naar keuze en betaalbaar gebruik kunnen maken van het vervoer. Wij vinden het van belang dat de gemeente goede voorwaarden hiervoor schept, zodat inwoners zo min mogelijk belemmeringen ervaren, want dat kan leiden tot minder participatie.
Volgens de beleidsregels krijg je pas toegang tot de kortingpas als je minimaal 12 x per jaar een vervoersprobleem ervaart (structurele vervoersbehoefte). Dat betekent dat er een gat in de vervoersketen komt tussen OV en Wmo. Wij vinden dat inwoners zelfstandig moeten kunnen reizen en dat AVAN als vangnet beschikbaar moet zijn als je soms geen gebruik kunt maken van het OV, sociaal netwerk of eigen auto. Bijvoorbeeld als je geleidehond tijdelijk niet kan werken. De gemeente verwijst o.a. naar AutoMaatje als oplossing. Wij vinden Automaatje een goede aanvulling op AVAN, maar niet geschikt als voorliggende voorziening. Je kunt hier alleen gebruik van maken als je je rit van tevoren kunt plannen, of je afspraak kunt verschuiven, en de beschikbaarheid van chauffeurs is niet gegarandeerd. De regels dat je niet meer kunt reizen met AVAN met korting binnen 500 meter of met een scootmobiel binnen 5 km kunnen, afhankelijk van de gezondheid, aandoening of beperking, problemen voor inwoners opleveren. Hier zou maatwerk mogelijk moeten zijn. Bijvoorbeeld als je slecht ter been bent, of een te slechte conditie hebt voor een rit van 5 km. Je kunt wel gebruik maken van AVAN zonder korting (OV-variant), maar die ritprijs is 3 x zo hoog (met korting 0,17 ct pk/zonder korting 0,50 ct pk). Dit leidt dan weer tot een stapeling van kosten. Met een scootmobiel kun je alleen met een Wmo-pas reizen met AVAN.
Oplossingen moeten altijd passend, bruikbaar of betaalbaar zijn. Indien dit niet het geval is zal de gemeente maatwerk moeten leveren. Je kunt gratis een beroep doen op de onafhankelijke clientondersteuning van MEE of Zorgbelang Inclusief.
Sociale wijkteams
Vanaf 2015 zijn in Arnhem wijkteams actief die bestaan uit ervaren coaches van verschillende zorg-, welzijns- en hulpverleningsorganisaties. Ook de cliëntondersteuning van MEE maakt onderdeel uit van de wijkteams. De wijkteams ondersteunen en adviseren bijvoorbeeld over zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen. Hoe de wijkteams werken, leest u in bijgaande flyer.
Als u een hulpvraag heeft kunt u zich melden bij het wijkteam in uw eigen wijk. Het wijkteam kijkt samen met u welke zorg en ondersteuning nodig is en hoe dit het beste georganiseerd kan worden. Het wijkteam zorgt ook voor kortdurende ondersteuning. In hoofdstuk 3 van de beleidsregels staat het stappenplan voor de aanvraag van een maatwerkvoorziening omschreven. U kunt de wijkteams bereiken via het algemene nummer 088-2260000 of www.wijkteamsarnhem.nl.
Ervaringen van inwoners
De cliëntervaringsonderzoeken van 2019 (gepubliceerd januari 2021) vindt u hier.
Jaarrapportages 2019 Zorgbelang Inclusief onafhankelijke clientondersteuning Sociaal Domein.
Het gesprek
Nadat u uw hulpvraag hebt gemeld bij het wijkteam kunt u ter ondersteuning van het onderzoek en advies van het wijkteam een persoonlijk plan indienen. Het wijkteam moet het persoonlijk plan betrekken bij het onderzoek naar uw ondersteuningsbehoefte. In het persoonlijk plan kunt u omschrijven welke ondersteuning u nodig heeft en wenst om zelfredzaam te zijn en te kunnen participeren. Hierdoor is het wijkteam direct bekend met de wijze waarop u zelf vorm wilt geven aan uw zorg en ondersteuning en houdt u zelf de regie. U kunt het invullen van het persoonlijk plan ook gebruiken om u voor te bereiden op het gesprek. U kunt ook het “mijn plan, ons plan” gebruiken van het wijkteam. Wij adviseren u om altijd iemand uit te nodigen om aanwezig te zijn bij het gesprek ter ondersteuning, bijvoorbeeld een familielid, mantelzorger of een begeleider. Ook kunt u een beroep doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner. Die kan u helpen u voor te bereiden en ook bijstaan tijdens het gesprek. In Arnhem kunt u hiervoor terecht bij Adviespunt Zorgbelang, tel 026 384 28 26 of mail naar sociaaldomein@adviespuntzorgbelang; en bij MEE Gelderse Poort, tel 088-6330000 of mail naar clientondersteuning@meegeldersepoort.nl.
Positie van de inwoner
Het kan zijn dat u niet tevreden bent over het gesprek, uw coach, of de oplossing die het wijkteam biedt voor uw hulpvraag. Dan heeft u een aantal mogelijkheden om dit op te lossen. Als u niet tevreden bent over het gesprek, kunt u om nog een gesprek vragen. Als u niet tevreden bent over uw coach van het wijkteam, kunt u om een andere coach vragen. Als u zich niet goed bejegend of behandeld voelt door een medewerker van het wijkteam kunt u hierover in gesprek met de teamleider of een klacht indienen. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan u ondersteunen bij het formuleren of bespreken van uw klacht. Als u het niet eens bent met het advies van het wijkteam (bijvoorbeeld als u geen maatwerkvoorziening wordt toegekend, terwijl u hier wel behoefte aan heeft), dan kunt u hiertegen bezwaar maken, en zelfs in beroep gaan. Hiervoor heeft u een officiële afwijzing (= beschikking) van het College nodig. Volgens de werkwijze van het wijkteam krijgt u deze beschikking automatisch, anders kunt u uw wijkcoach er ook om vragen. In de beschikking staat duidelijk vermeld welke maatwerkvoorziening u toegekend krijgt en voor welke termijn. Uw privacy is belangrijk. De coaches moeten toestemming vragen om uw gegevens op te slaan en te delen.
Overgangsrecht
Voor beschermd wonen geldt nog een overgangsrecht tot eind 2020, tenzij de indicatie eerder afloopt. Als de aanbieder samen met de cliënt constateert dat na afloop van de indicatie nog steeds zorg nodig is, geven zij dit door aan de gemeente. Dan volgt een afspraak met het eigen wijkteam, die samen met de cliënt kijkt welke zorg en ondersteuning er nodig is.
Eigen bijdrage
Voor hulp bij huishouden, maatwerkvoorzieningen of hulpmiddelen (uitgezonderd rolstoelen) moet u een eigen bijdrage betalen. Vanaf 2020 betaalt u een eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van €19 per maand. Meer informatie vindt u op de site van het CAK.
De gemeente Arnhem compenseert de eigen bijdrage Wmo voor mensen met een inkomen tot 120 % (en mensen met hoge zorgkosten tot 130%) via de collectieve zorgverzekeringen van de gemeente of de bijzondere bijstand. Meer informatie over de voorwaarden vindt u op onze site bij inkomen en op de site van de gemeente.
Adviesraad Wmo
Sinds januari 2017 heeft Arnhem ook een Adviesraad Wmo. Meer informatie daarover vindt u op www.adviesraadarnhem.nl.