RTV Connect: We begonnen deze week het verhaal van Anouk Meelhuysen. Haar kinderen Stan en Hugo zitten op een school voor speciaal onderwijs, waardoor ze regelmatig aansluiting missen met kinderen uit de buurt, omdat ze met een busje van en naar school gebracht worden. Ook Anouk als moeder heeft daardoor weinig contact met andere ouders. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart, werkt RTV Arnhem samen met het Arnhem Platform Chronisch zieken en Gehandicapten en Bijzonder in Arnhem. Iedere week lichten we één onderwerp uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking uit, en bekijken we op vrijdag met een Arnhemse politicus hoe dat onderwerp in Arnhem verbeterd zou kunnen worden. En deze week doe ik dat met Giovanni Visser van de Partij van de Arbeid. Goedemiddag!
Giovanni: Hai!
RTV Connect: Hoe is het in Arnhem gesteld met de mogelijkheden voor mensen met een beperking?
Giovanni: Over het onderwijs of in het algemeen?
RTV Connect: Laten we beginnen met het algemeen.
Giovanni: Ik denk in Arnhem leggen we de focus erop te zorgen dat we een inclusieve stad kunnen zijn, dat iedereen dus mee kan doen, ook als je een beperking doet. Een belangrijk initiatief dat we een aantal jaren geleden hebben genomen was de Arnhemse standaard voor toegankelijkheid, waarbij we zeiden: nou, als gemeente moeten we zelf regels stellen bij de gebouwen die we verbouwen of nieuw bouwen, zodat mensen met een beperking er ook gewoon goed naar binnen kunnen. Dat is dan heel belangrijk. We hebben in het verleden wel eens gezien dat een nieuw gebouw werd gemaakt, en dan ging iemand een toilet in en dan bleek dat gewoon te klein zijn. Daar stappen te behalen, en daar hebben we die stap ook gezet de afgelopen jaren.
RTV Connect: Dat is in ieder geval fijn. En als we specifiek kijken naar onderwijs. Er zijn natuurlijk specifieke scholen voor speciaal onderwijs. Is dat in Arnhem goed geregeld op het moment, denk je?
Giovanni: Er is altijd onderwijs beschikbaar, iedereen krijgt onderwijs dat bij hem of haar past, ook als je een beperking hebt. Mevrouw Meelhuysen gaf aan, het is er, iedereen kan in het speciaal onderwijs worden opgenomen, maar andersom is dat nog niet helemaal het geval. Het is niet helemaal mogelijk om ook in het reguliere onderwijs te blijven als je een beperking hebt. Dat is iets waar we nog iets te winnen hebben.
RTV Connect: Dan vraag je ook wel heel wat aan het reguliere onderwijs?
Giovanni: Ja.
RTV Connect: Dat lijkt me voor hen ook lastig.
Giovanni: Ja, dat is echt iets waarbij ik denk: als gemeente is ondersteuning daarbij heel nodig. Dat kan op heel veel manieren. Op de eerste plaats natuurlijk met de gebouwen. We bouwen best veel nieuw, we verbouwen veel scholen. En ik denk dat het daarbij vanzelfsprekend moet zijn dat je zorgt dat die gebouwen inclusief zijn, dat iedereen naar binnen kan, dat die gebouwen heel bruikbaar zijn om aan te sluiten op de behoefte van kinderen. Ik denk ook specifiek aan de combinatie tussen zorg en onderwijs. Het zou heel belangrijk zijn als de zorg in hetzelfde gebouw kan zitten als onderwijs, dat zou ook het reguliere onderwijs kunnen helpen om te zorgen dat kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben juist in het gewone schoolgebouw kunnen blijven, bij hun vrienden en vriendinnen, maar tegelijkertijd ook uit datzelfde gebouw de hulp krijgen die ze nodig hebben.
RTV Connect: Ja. Op straat stelden we afgelopen week de volgende vraag. Stel je voor: een van je kinderen is autistisch. Naar welke school zou je willen dat hij of zij gaat? Is dat:
- een speciale school voor kinderen met een beperking, zodat er veel kennis is over en aandacht voor de beperking van mijn kind?
- een speciale school voor kinderen met een beperking, ik ben bang dat mijn kind anders gepest wordt door kinderen zonder beperking. Of:
- een school in de buurt waar kinderen uit de buurt en broertjes en zusjes ook naartoe gaan. Die school is zo ingericht dat alle kinderen er goed onderwijs kunnen krijgen.
Je hebt het net al misschien een beetje verteld, maar wat zou jouw antwoord zijn?
Giovanni: Ja, voor mij is dat toch overduidelijk (c). Ik vind het heel belangrijk dat je naar dezelfde school kan als ieder ander. Dat is inclusie. Je moet het samen doen, en iedereen hoort erbij. Dat betekent ook dat we alles op alles zetten, om te zorgen dat je, hm, met al je krachten en beperkingen gewoon mee kan doen.
RTV Connect: En is dat dan ook waar jullie de komende vier jaar flink op in zouden willen zetten in Arnhem?
Giovanni: Ja, ongetwijfeld. Dat doen wij al door te zeggen: nieuwe schoolgebouwen en schoolgebouwen die we aanpassen, daar moet inclusie heel vanzelfsprekend zijn. Maar ook door bijvoorbeeld die samenwerking te versterken tussen zorg en onderwijs. Want als je zorg in hetzelfde schoolgebouw hebt, dan kan je dat reguliere onderwijs ook echt ondersteunen om te zorgen dat het echt makkelijker wordt om iedere leerling in de klas te houden. Het is echt beter, als je ineens toch naar speciaal onderwijs moet omdat je vastloopt, dan is dat een grote verandering. Je raakt je vrienden en vriendinnen uit, en wat Anouk Meelhuysen ook weet, je hebt weinig contact met andere ouders. Dat vraagt heel veel van een gezin. En daarom is het beter als je gewoon mee kan doen, net als de rest.
RTV Connect: Ja, dat lijkt mij een mooi streven voor de komende vier jaar. In ieder geval heel veel succes in de aanloop naar de verkiezingen, en we gaan elkaar voor die tijd vast nog een keer spreken.
Transcriptie : Tuijnman Professional Services http://velotype.nl/