Iedereen moet zelf kunnen stemmen. Maar voor mensen met een beperking is dat niet altijd vanzelfsprekend. Burgemeester Marcouch beloofde dat bij de gemeenteraadsverkiezing op 14, 15 en 16 maart alle stembureaus toegankelijk zullen zijn. Als dat nodig is, met tijdelijke aanpassingen. Er zijn twee stembureaus die niet toegankelijk gemaakt kunnen worden. Daar worden tenten neergezet die dienst doen als stembureau.
Om de toegankelijkheid verder te vergroten is gekeken of er gehandicaptenparkeerplaatsen in de buurt van stembureaus zijn. Waar dat niet het geval is, wordt door de gemeente een tijdelijke parkeerplaats ingericht die geschikt is voor mensen met een beperking.
Alleen als je een lichamelijke of visuele beperking hebt, waardoor je niet zelf het vakje kunt inkleuren, mag je hulp krijgen. Je mag assistentie meenemen naar het stembureau of een stembureaulid vragen te helpen. Dit staat ook op de brief bij het stembiljet. De stembureauleden weten hier ook van. Dit leren ze tijdens de training die zij voor de verkiezingen krijgen.
Stemmen met een visuele beperking
In elk stembureau is een loep aanwezig. Daar kun je om vragen bij de leden van het stembureau.
Daarnaast is er op twee locaties een stemmal aanwezig. Op 14, 15 en 16 maart kan van 7.30 tot 21.00u met de stemmal gestemd worden:
In Arnhem Noord in het Stadhuis, Koningstraat 38
In Arnhem Zuid in Sporthal de Laar West, Brabantweg 115
Op die locaties is ook een stemlijst in braille en een kandidatenlijst in grootletterdruk aanwezig.
Stemtaxi
Zijn deze locaties onvoldoende bekend voor je? We kunnen ons voorstellen dat dat een extra barrière kan zijn. Daarom hebben we er bij de gemeente op aangedrongen vervoer te organiseren.
De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met Automaatje. Als je gebruik wilt maken van een stemtaxi kun je een rit boeken via: 026-3846690 of automaatje@swoa.nl. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur telefonisch bereikbaar. Op woensdag 16 maart zijn ze tot 15.00 uur telefonisch bereikbaar.
Je hoeft geen lid te zijn van Automaatje om gebruik te kunnen maken van de Stemtaxi. Het is fijn als je op tijd een afspraak maakt.
Oefenen met de stemmal
Wil je eerst een keer oefenen met de stemmal? Dat kan.
Vanaf 28 februari is er een proefstembureau in het Stadhuis. Het handigste is om daarvoor een afspraak te maken. Dat kan per mail of telefoon. Het Bureau Verkiezingen is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur via het telefoonnummer 0800-1809 en per e-mail via verkiezingen@arnhem.nl.
Tip: hier kun je alvast een Youtube-filmpje bekijken met uitleg over stemmen met de stemmal.
Nog een kijktip: vorig jaar, tijdens de landelijke verkiezing, had Arnhem voor het eerst een stembureau met stemmal, en heeft onze voorzitter, Marjolein van den Broek, dankzij de stemmal, voor het eerst zelfstandig kunnen stemmen. RTV Connect was erbij.
Wat het betekent om voor het eerst zelf je stem te kunnen uitbrengen, vertelt Marjolein in haar blog Stemmen met gevoel: “Toen ik nog slechtziend was heb ik een keer geprobeerd zelfstandig te stemmen. Met een loep. Ik kroop zowat in het stembiljet. Ik deed heel erg mijn best. Ondanks de loep bleven voor mij de letters te klein en het stembiljet te onoverzichtelijk en moest ik toch weer mijn man vragen om voor mij te stemmen.“
Stemmen met een verstandelijke beperking
Ook als je een verstandelijke beperking hebt, is het belangrijk je stem te laten horen. Waarom? Dat vertellen deze ervaringsdeskundigen van het LFB in deze video.
Wil je weten hoe stemmen werkt, op deze website legt Steffie uit hoe stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat.
Er is ook een verkiezingskrant met uitleg over de gemeenteraadsverkiezingen.
En op de website van Prodemos wordt uitgelegd hoe je je kunt voorbereiden op de verkiezingen.
Oefenen met stemmen in het proefstembureau
Wil je graag eerst een keer oefenen met stemmen? Bijvoorbeeld omdat je het stembiljet met al die namen en vakjes moeilijk vindt? Of omdat je het moeilijk of spannend vindt?
Ook dan kun je een afspraak maken bij het proefstembureau. Daar kun je oefenen met stemmen voordat de echte verkiezingen er zijn. In het oefen-stembureau kun je ook hulp krijgen in het stemhokje. Zodat je tijdens de verkiezingen zonder hulp, zelf kunt gaan stemmen. Want bij de verkiezingen kun je geen hulp krijgen in het stemhokje. Dan moet je het zonder hulp kunnen doen. Het Bureau Verkiezingen is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur via het telefoonnummer 0800-1809 en per e-mail via verkiezingen@arnhem.nl.
Online in gesprek met politieke partijen
Vind jij de programma’s van de politieke partijen moeilijk te lezen? Twijfel jij op welke partij je wil stemmen? Is het voor jou niet duidelijk wat de verschillen zijn tussen de partijen?
Op zaterdag 5 maart van 15.00 tot 16.30u kun je digitaal met twee verschillende partijen in gesprek. Het gesprek begint in een grote groep met een uitleg over wat de gemeenteraad doet en waarover zij beslissingen nemen.
Daarna worden de deelnemers in groepjes verdeeld.
Als je je hiervoor wil aanmelden, stuur dan een email naar griffie@arnhem.nl en geef aan welke twee partijen je wil spreken. Dan krijg je een link naar het gesprek in MS-Teams. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Arnhem.
Om te bepalen welke partijen bij jou passen kun je het Kieskompas met Steffie gebruiken.
Begrijpelijke taal in de politiek
Wij hebben aandacht gevraagd voor begrijpelijke taal op weg naar de verkiezingen. Sommige mensen hebben moeite met lezen of het begrijpen van moeilijke woorden en lange zinnen, bijvoorbeeld doordat ze een verstandelijke beperking hebben. In het filmpje Begrijpelijke verkiezingen komen een aantal van hen aan het woord.
Begrijpelijke taal is belangrijk om debatten, interviews en verkiezingsprogramma’s te kunnen volgen. Behalve verkiezingsprogramma’s begrijpelijk op schrijven, is het ook aan te raden om het in een video uit te leggen (ondertitelt en met gebarentolk).
Wij riepen alle Arnhemse partijen op om hun standpunten in begrijpelijke taal met de kiezer te delen en deelden een aantal praktische tips en adviezen. We kregen daar een aantal mooie reacties op vanuit de Arnhemse politiek.
Ook na de verkiezingen blijft het gebruiken van begrijpelijke taal natuurlijk belangrijk!
Stemmen in Nederlandse gebarentaal
Vorig jaar bij de tweede kamer verkiezingen kon je in Utrecht voor het eerst stemmen in een gebarentalige stembureau. Wij hebben er bij de gemeente op aangedrongen dit jaar ook werk te maken van een gebarentalig stembureau.
De gemeente is hiermee aan de slag, zodra hier nieuws over bekend is, zullen wij dit via onze website en sociale media delen.
Terugblik vraagstellingen VN-verdrag Handicap
De afgelopen periode zijn de meeste politieke partijen bevraagd over inclusie voor inwoners met een beperking of chronische ziekte. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen brachten wij in samenwerking met Bijzonder in Arnhem en RTV Connect wekelijks een artikel uit het VN-verdrag Handicap onder de aandacht. In dit VN-verdrag zijn de rechten van mensen met een beperking vastgelegd. Wat is er nodig voor Arnhemmers met een beperking of chronische ziekte om net zo goed mee te kunnen doen in de stad als andere Arnhemmers?
Elke week stond er een ander artikel uit het verdrag centraal en poneerden wij de ‘Vraagstelling van de week’. Op maandag werd een inwoner door RTV Connect geïnterviewd over diens ervaringen rondom het thema dat centraal stond. Op vrijdag reageerde een politieke partij.
In week 5 hoorden we bijvoorbeeld het verhaal van Nikki die een verstandelijke beperking heeft: “Ik wil wel stemmen en dat is een belangrijk recht. Dus het moet gewoon gemakkelijker voor ons en in begrijpelijke taal.”
Benieuwd naar alle radio-interviews? Je vindt ze hier op de pagina Verkiezingen.