Op donderdag 26 januari 2023 organiseerde Cultuur Academy, in samenwerking met het Apcg en de gemeente Arnhem, een bijeenkomst voor evenementenorganisatoren over het thema toegankelijkheid. Vincent Bijlo ging met ervaringsdeskundigen, evenementenorganisatoren en met wethouder Maurits van der Geijn in gesprek over inclusie en toegankelijkheid.
De bijeenkomst was het langverwachte vervolg van een eerdere bijeenkomst in de zomer van 2019. Een aantal organisatoren van evenementen zijn vanaf die tijd met de gemeente en het Apcg aan de slag gegaan met toegankelijkheid. Doel van 26 januari was om andere organisatoren op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen en om ze te inspireren zelf ook met toegankelijkheid bezig te gaan.
Het eerste deel van de bijeenkomst bestond uit twee panelrondes en een gesprek met wethouder Inclusie Maurits van der Geijn en de ambtenaar Cultuur. Bij organisatoren komen er een hoop vragen op als het gaat om toegankelijkheid: Wat er nodig is om te zorgen dat iedereen plezier kan beleven aan een evenement? Welke stappen zijn er te zetten?
Onder leiding van gespreksleider Vincent Bijlo deelde een panel van ervaringsdeskundigen hun ervaringen met de aanwezigen. Welke hindernissen ervaren zij? Wat hebben zij nodig om te kunnen genieten van een evenement?
De fysieke toegankelijkheid van de locatie is belangrijk natuurlijk, maar er werd ook aandacht gevraagd voor de communicatie vooraf, die minstens zo belangrijk is. Ook werd er gesproken over het belang van audiodescriptie of de inzet van een tolk Nederlandse Gebarentaal waarmee je je programma toegankelijk kunt maken
In een tweede panelgesprek ging Vincent Bijlo in gesprek met enkele evenementenorganisators die de afgelopen jaren met toegankelijkheid aan de slag zijn gegaan; welke ervaringen hebben zij opgedaan? Welke tips kunnen zij hun collega’s geven?
Wethouder inclusie Maurits van der Geijn sprak over het belang dat de gemeente Arnhem hecht aan inclusieve Arnhemse evenementen. Hij vertelde welke stappen er in Arnhem al zijn gezet, en wat de gemeente nog meer wil bereiken. Het uiteindelijke doel is dat alle festivals en evenementen toegankelijk worden. Om dat te bevorderen zal de gemeente geleidelijk aan voorwaarden gaan stellen over toegankelijkheid van evenementen bij het geven van subsidies en vergunningen
Na de gesprekken op het podium, gingen de bezoekers in groepjes met elkaar in gesprek. Aan elke tafel zat een ervaringsdeskundige, één van de evenementenorganisatoren uit het panelgesprek, en een gemeenteambtenaar, aan wie de bezoekers hun vragen konden stellen.
Als Apcg kijken we terug op een geslaagde bijeenkomst. Het belang van toegankelijkheid en inclusie werd breed gedeeld en de sfeer was positief. Na afloop ontving het Apcg van meerdere organisatoren bericht dat zij met toegankelijkheid aan de slag willen.
Het Apcg kijkt graag mee met organisatoren die hun evenement toegankelijker en inclusiever willen maken. Daarnaast blijft het Apcg met de gemeente in gesprek welke voorwaarden er moeten komen voor het afgeven van vergunningen en subsidies. Zo proberen we aan beide kanten te bevorderen dat er serieus werk wordt gemaakt van toegankelijke en inclusieve evenementen in Arnhem.