Van 2 t/m 6 oktober was de Week van de Toegankelijkheid. Overal in het land vonden activiteiten plaats om de toegankelijkheid te verbeteren, ook in Arnhem. Zo hadden we een deurbellen-actie voor ondernemers, en vond de presentatie plaats van het handboek voor een toegankelijke openbare ruimte.
Deurbellen-actie voor ondernemers: toegankelijkheid loont!
Wij organiseerden in samenwerking met Platform Binnenstad Arnhem en de gemeente Arnhem een actie om bij ondernemers aandacht te vestigen op het belang van toegankelijkheid. Daarvoor gingen onze vrijwilligers op dinsdag 3 oktober bij ondernemers in de binnenstad langs om een folder uit te delen met tips over toegankelijk ondernemen (de tips zijn ook te vinden op de website van de gemeente Arnhem).
Aansluitend installeerde onze voorzitter Marjolein van den Broek, samen met Maurits van de Geijn, wethouder Inclusie, en Veronique Gallé, voorzitter van ondernemersvereniging City Centrum Arnhem, deurbellen bij restaurant Momento en boekhandel het Colofon. RTV Connect was erbij en maakte er een videoverslag van.
Dit waren de eerste twee bellen. Er zijn meer ondernemers die zich gemeld hebben voor een gratis deurbel. Deze deurbellen-actie laat zien hoe je met een simpele aanpassing de toegankelijkheid van je onderneming kunt vergroten.
Toegankelijkheidsfonds voor ondernemers
Wij pleiten al jaren voor een toegankelijkheidsfonds voor ondernemers (zie bijvoorbeeld onze inspraak in 2019). Wij zijn er daarom blij mee dat zo’n fonds inmiddels in de gemeentelijke begroting is opgenomen (zie pagina 30).
De vele positieve gesprekken die we hadden met ondernemers tijdens het uitdelen van de folders, bevestigden voor ons hoe belangrijk het is om actief te werken aan bewustwording over toegankelijk ondernemen. Met wat positieve stimulans zijn veel ondernemers wel degelijk geïnteresseerd in toegankelijkheid.
Presentatie Arnhems handboek toegankelijke openbare ruimte en toegankelijke looproutes
Op donderdag 5 oktober werd het handboek gepresenteerd waarin de gemeente heeft vastgelegd aan welke richtlijnen de openbare ruimte moet voldoen. De Gelderlander was aanwezig en maakte er een verslag, met een video van.
Toen in maart 2019 de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid werd vastgesteld door de gemeenteraad, stond hierin de afspraak dat er een handboek voor de openbare ruimte moest komen. De afgelopen jaren is hieraan gewerkt en op 5 oktober werd dit officieel gepresenteerd door Bob Roelofs, wethouder Openbare ruimte, en Maurits van de Geijn, wethouder Inclusie, in het bijzijn van onze voorzitter Marjolein van der Broek.
In het handboek zijn afspraken opgenomen over hoe de gemeente voortaan straten gaat inrichten. Bij elk nieuw plan moeten deze afspraken worden toegepast. Een voorbeeld van een onderwerp waar afspraken over zijn gemaakt, zijn bijvoorbeeld hoe op- en afritjes van stoepen worden aangelegd. Deze zijn nu soms nog te steil en hobbelig. In het handboek staat dat er voortaan bij op- en afritjes geen goot wordt gemaakt, waardoor je zonder extra hobbels kunt oversteken.
Wij vinden het heel belangrijk dat er nu duidelijke afspraken zijn over welke richtlijnen er zijn om de openbare ruimte in te richten. Natuurlijk moet in de praktijk blijken hoe dit voor inwoners werkt.
Toegankelijke looproutes
Naast afspraken die voor de hele stad gelden, zijn er ook routes aangewezen waar extra strenge eisen voor gelden. Dit worden de toegankelijke looproutes. Een eerste stukje van zo’n route is de Graslaan in Malburgen. De afspraken over de toegankelijke routes gaan over de stoepen. Die moeten extra breed zijn, namelijk 6 stoeptegels, dus 1.80m breed. Verder komt daar bij elke oversteek routegeleiding te liggen voor mensen met een visuele beperking.
Deze toegankelijke routes komen langs plekken met belangrijke voorzieningen, zoals winkels en buurthuizen, maar ook langs plekken waar veel mensen met een beperking wonen. Als Apcg hebben we meegedacht over waar de routes moeten komen. Hierover hebben we met veel mensen uit onze achterban contact gehad. De gemeente is van plan om in de komende 4 jaar alle routes aan te leggen. Voordat ze aan de slag gaan, zullen wij met ervaringsdeskundigen die er in de buurt wonen, de route schouwen. Zo kan het zijn dat deze toch nog wat anders komt te lopen, omdat dat in de praktijk handig blijkt te zijn.
Veilig oversteken en toegankelijke speelplekken, parken en recreatiegebieden
Nog niet alle belangrijke onderwerpen zijn in het handboek opgenomen. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld in gesprek met de gemeente over richtlijnen voor speelplekken. Veilig oversteken en toegankelijkheid van parken en recreatiegebieden zijn voorbeelden van onderwerpen waarvan wij het heel belangrijk vinden dat er afspraken gemaakt gaan worden.
De gemeente ziet het handboek daarom als startpunt. De komende jaren zal het handboek steeds verder worden doorontwikkeld en uitgebreid met nieuwe onderwerpen.