Niet kunnen verhuizen omdat er geen passende woning beschikbaar is. Voor mensen met een beperking is dat altijd al de realiteit geweest. Nu voelen ook mensen zonder handicap of chronische ziekte dit probleem. Sindsdien wordt er gesproken van een wooncrisis.
Door de wooncrisis moeten er de komende jaren in hoog tempo veel woningen worden gebouwd. Onze oproep aan de gemeente Arnhem: zorg dat ook inwoners met een beperking profiteren van alle acties om de wooncrisis op te lossen. Neem toegankelijkheid mee in afspraken met woningcorporaties (prestatieafspraken) en ondersteun wooninitiatieven van jongeren met een beperking en hun naasten. Wij sluiten ons aan bij de petitie die op dinsdag 1 oktober wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin roepen landelijke belangenorganisaties politici op om meer woningen voor jongeren met een beperking te bouwen.
Prestatieafspraken met wooncorporaties
De gemeente Arnhem maakt elke paar jaar afspraken met de wooncorporaties die in Arnhem de huizen bezitten en bouwen. Dit worden prestatieafspraken genoemd. Wij dringen er bij de gemeente op aan dat toegankelijkheid meegenomen wordt in die afspraken.
Er moeten voldoende woningen worden gebouwd waar mensen met een beperking kunnen wonen. Dus als je gebruik maakt van een rolstoel of ander hulpmiddel, maar ook wanneer je prikkelgevoelig bent.
En daarnaast moeten natuurlijk alle woningen die nieuwgebouwd of gerenoveerd worden, door iedereen bezoekbaar zijn. Zodat je ook wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een rolstoel op verjaardagsbezoek kunt bij familie, bij vrienden kunt gaan eten of bij klasgenootjes thuis kunt spelen.
Wonen met zorg: onvoldoende divers aanbod in Arnhem
Landelijke belangen- en jongerenorganisaties roepen dinsdag 1 oktober 2024 politici in een petitie op om meer woningen voor jongeren met een beperking te bouwen.
Het woonbeleid van de landelijke overheid is tot nu toe namelijk vooral gericht op ouderenhuisvesting.
Wij sluiten ons bij deze oproep aan, want ook in Arnhem is er te weinig woningaanbod voor jongere mensen met een beperking, zeker wanneer zij ook zorg nodig hebben. Het aanbod dat er is, is onvoldoende divers, of sluit niet voldoende aan op de verschillende behoeftes en wensen die mensen met een beperking hebben.
Voor een deel van de mensen met een lichamelijke beperking bieden de huidige woonzorg-vormen in Arnhem bijvoorbeeld geen of onvoldoende eigen regie. Juist die eigen regie over de zorg is zo belangrijk, want: “Ik kan sommige dingen niet zelf doen, maar ik weet wel heel goed wat ik nodig heb en hoe ik het wil.”
Er is in Arnhem dus behoefte aan alternatieve vormen van wonen met zorg. Een voorbeeld van zo’n alternatieve vorm is Mindset Wonen in Nijmegen-Lent. Een wooninitiatief van mensen zelf, die samen hun zorg inkopen en organiseren. Zodat ze zelf de regie over de zorg hebben en zelf kunnen bepalen wie er voor de zorg aan hun lichaam zit.
Wij vinden dat de gemeente in kaart zou moeten brengen welke behoefte er in Arnhem is.
We proberen te beïnvloeden dat de gemeente Arnhem en woningcorporaties bij het maken van woningbouwplannen ook oog hebben voor jongere mensen met een beperking.
Daarbij benadrukken we dat het belangrijk is dat de gemeente Arnhem wooninitiatieven van jongeren en hun naasten ondersteunt om te zorgen dat deze ook echt van de grond komen.
OPROEP: wil jij meedenken over nieuwe vormen van wonen en zorg in Arnhem?
Als Apcg brengen wij graag mensen met elkaar contact die mee willen denken over alternatieve vormen van wonen met zorg in Arnhem. Neem contact met ons op als je meer wil weten of mee wil denken!