Beste raadsleden en fractievolgers,
Vanavond spreken jullie over veiligheid in de gemeenteraad.
Wij willen daarbij graag aandacht vragen voor de plek van inwoners met een beperking in het veiligheidsbeleid van de gemeente en veiligheidsregio.
Helaas blijkt dat wanneer gesproken wordt over veiligheid voor Arnhem, dat niet (altijd) gaat over veiligheid voor Arnhemmers met een beperking. Bij brand- en ontruimingsplannen wordt er standaard vanuit gegaan dat mensen zelfstandig en lopend een locatie kunnen verlaten. Dat is een aanname die natuurlijk niet voor alle Arnhemmers geldt. Zolang de aannames en rekenmethodes bij veiligheidsplannen uitgaan van mensen zonder beperking, brengt dit mensen met een beperking in gevaar.
Wij zien deze aannames terug bij de alle ontruimingsplannen, of het nu gaat om veiligheid van evenemententerreinen, woongebouwen of winkelcentra etc.
Arnhem is niet de enige gemeente waar dit zo gaat, daarom vroeg de landelijke belangenorganisatie Ieder(in) hier kort geleden ook aandacht voor. Hun reactie naar de Tweede Kamer is via hun website terug te lezen.
Een ander belangrijk onderwerp bij veiligheid, is de communicatie rond grote calamiteiten.
Na de grote explosie in Den Haag afgelopen weekend werd duidelijk hoe het in de toegankelijkheid van crisiscommunicatie mis kan gaan.
Bij de persconferentie door de burgemeester was een tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig. Alleen verdween deze uit beeld, doordat er met de camera op de burgemeester werd ingezoomd. Hierdoor was de crisiscommunicatie niet beschikbaar voor Gebarentalige inwoners van Den Haag.
Wij zijn erg benieuwd hoe dit in Arnhem georganiseerd is. Op welke manier is toegankelijkheid van crisiscommunicatie (denk aan Nederlandse Gebarentaal, live ondertiteling en begrijpelijk taalgebruik in de uitleg) opgenomen in de protocollen bij grote calamiteiten?
En heel belangrijk, zoals het voorbeeld uit Den Haag laat zien, hoe is hierover de afstemming met lokale omroepen georganiseerd?
Arnhem is natuurlijk geen eiland, voor veiligheid werkt de gemeente samen in de veiligheidsregio. Daarom zijn wij benieuwd op welke manier veiligheid van mensen met een beperking daar wordt geborgd.
We weten dat medewerkers van hulpdiensten niet altijd even goed weten hoe om te gaan mensen met een beperking. Hoe is hiervoor aandacht in training en scholing van de hulpdiensten?
Wij geven u deze vragen graag mee voor de jaarlijkse veiligheidstafel vanavond in de gemeenteraad.
Vriendelijke groet,
Marjolein van den Broek
Voorzitter Apcg