Beste raadsleden en fractievolgers,
Fijn dat u dit onderwerp geagendeerd heeft. Wij vinden het belangrijk dat hier echt werk van gemaakt wordt, want onderwijs kunnen volgen is een mensenrecht!
Met onze reactie willen nog eens de aandacht vestigen op het feit dat “thuiszitters” kinderen zijn die worden uitgesloten door het onderwijssysteem. Dit begint voor een deel al voor de basisschool en houdt niet op na de middelbare school.
De leeftijdsgroep die in het plan wordt beschreven van 4 t/m 18 jaar hangt samen met leerplicht. Maar wij zouden graag zien dat het recht om je te ontwikkelen centraal wordt gesteld. Dat begint al voor 4 jaar en is ook van toepassing voor vervolgonderwijs. We zien dat kinderen vanwege een beperking geen of moeilijk toegang krijgen tot de kinderopvang of peuterspeelzaal en dat na de middelbare school mee kunnen komen op MBO, HBO of universiteit ontzettend lastig kan zijn.
Sinds de wet passend onderwijs is het aantal kinderen dat uitvalt op zogenaamd “regulier” onderwijs alleen maar toegenomen. Er zijn meer kinderen die naar “speciaal” onderwijs moeten en meer kinderen die helemaal niet meer naar school gaan. Deze ontwikkeling laat zien dat het hier gaat om een probleem in het systeem.
Wij vinden het belangrijk dat in beeld wordt gebracht hoeveel kinderen worden uitgesloten van onderwijs vanwege een beperking. Redenen hiervoor zijn heel divers weten we. Kinderen vallen soms uit op “regulier” onderwijs maar krijgen geen toegang tot “speciaal” onderwijs of toegang tot leerlingenvervoer.
Door beter in beeld te brengen wat oorzaken van uitval zijn, kunnen ook betere oplossingen worden gezocht.
Uitsluiting van onderwijs is een groot probleem voor de kinderen (en gezinnen) die hiermee te maken krijgen. Dus een oplossing voor deze mensen is belangrijk. Maar zoals benoemd is het ook echt een probleem van het onderwijssysteem zoals we dat nu kennen.
Dat wil zeggen dat een structurele oplossing zit in het veranderen van het systeem. We hebben bij de behandeling van het Integraal Huisvestingsplan voor onderwijs al benadrukt dat de omslag naar inclusief onderwijs gemaakt moet worden. Het ministerie van onderwijs heeft aangegeven dat dit in 2035 gerealiseerd moet zijn. Dat wil zeggen dat het onderwijs in Arnhem heel hard aan de slag zal moeten. Daarom is ook noodzakelijk dat de transitie naar inclusief onderwijs in de Maatschappelijke Educatieve Agenda Arnhem wordt opgenomen.
Onderwijs is een mensenrecht en daar mag niemand van worden uitgesloten.
Vriendelijke groet,
Marjolein van den Broek
Voorzitter Apcg
Bianca Hierck
Bijzonder in Arnhem
19 februari 2025
Klik hier voor de uitzending.
Om 37.22min is de inspraak van Bijzonder in Arnhem te horen.
Het Plan van aanpak Thuiszitters en alle bijbehorende stukken en reacties zijn te vinden via deze website van de gemeenteraad.