Apcg
Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten.
September 2022
Gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking of chronische ziekte in Arnhem
Inhoudsopgave
Overzicht activiteiten en ureninzet
Bijlage – Overzicht samenwerking en achterban(organisaties)
Inleiding
Het Apcg zet zich in voor een inclusief en toegankelijk Arnhem. Wij streven er naar dat mensen met een beperking kunnen wonen zoals ze willen, met de juiste ondersteuning en voorzieningen dichtbij. Wij benadrukken dat met een inclusieve bril moet worden gekeken naar de inrichting van de stad en meedoen in de samenleving. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking of chronische ziekte naar wens en vermogen op gelijke voet deelnemen. Belangrijk is dat iedereen hier optimaal over kan meepraten en goed geïnformeerd is. Het VN-verdrag Handicap is daarbij ons vertrekpunt en toetssteen. In onze gesprekken en adviezen over het sociale domein stellen we eigen regie, autonomie en het eigen leven kunnen leiden centraal.
De gemeente zal in 2023 het Apcg betrekken bij de uitvoering van de Arnhemse inclusieagenda. Om een stevig geluid te kunnen laten horen, organiseren wij (extra) meedenksessies met de achterban. Een aantal speerpunten in 2022 zoals het schouwen van hoofdlooproutes, inclusief spelen, mobiliteit en communicatie lopen in 2023 door. Daarnaast willen we extra aandacht besteden aan verkeersveiligheid en willen we aanjagen dat de gemeente de informatievoorziening op diverse vlakken verbeterd.
Tenslotte zijn er in 2023 de provinciale verkiezingen. Het Apcg is betrokken in de voorbereiding voor advies om de toegankelijkheid van de stembureaus en de communicatie te verbeteren.
Werkwijze
Belangenbehartiging
Het Apcg is een collectieve belangenbehartigersorganisatie. Dit houdt in dat wij opkomen voor de collectieve belangen van onze achterban, nastreven dat hun belangen niet worden geschaad en dat eventuele knelpunten worden opgelost en het liefst voorkómen. Belangenbehartiging omvat alle terreinen van het dagelijks leven waarop mensen met een beperking belemmeringen ondervinden, en is gericht op alle organisaties in het veld, zoals gemeente, politiek, corporaties, maar ook ondernemers, leveranciers en vervoersorganisaties. In haar rol van belangenbehartiger beïnvloedt het Apcg het beleid door samenwerking en aansluiting te vinden bij deze organisaties en bestaande projecten, en op thema gezamenlijk op te trekken met achterban- en samenwerkingsorganisaties. Belangenbehartiging vindt ook plaats door via beeldvormingsactiviteiten draagvlak te creëren bij partijen en zo tot een gezamenlijke oplossing te komen, of door partijen met een gedeeld belang bij elkaar te brengen. Het Apcg speelt hierin een initiërende en verbindende rol. Het Apcg is nadrukkelijk geen individuele belangenbehartigersorganisatie.
Achterban
Het Apcg zet zich in voor inwoners uit Arnhem met een fysieke, zintuigelijke of licht verstandelijke beperking, chronische ziekte en inwoners met een psychische kwetsbaarheid of een combinatie daarvan. Deze achterban is divers en verspreid over de stad Arnhem. Het Apcg is geen vereniging met leden, maar voelt zich evenwel aangesproken al deze Arnhemmers in hun diversiteit te vertegenwoordigen. Nadrukkelijk moet worden vermeld dat hiertoe ook de mantelzorgers (tevens ervaringsdeskundigen) gerekend moeten worden. Zij spelen vaak een cruciale rol bij de zelfredzaamheid van een inwoner. Het Apcg richt zich niet op Jeugdzorg, maar we hebben wel aandacht voor kindspecifieke zaken bij hulpmiddelen, woonaanpassingen en toegankelijkheid.
Hoe gaat het Apcg dat doen?
Het ophalen van signalen is een kernactiviteit van het Apcg. Het Apcg heeft een netwerk van inwoners, vertegenwoordigers van cliëntenraden en leden van patiëntenorganisaties en belangenverenigingen (zie bijlage). Het ophalen van signalen vindt plaats via ons meldpunt, panelraadplegingen, meedenksessies en social media. Met behulp van de signalen kunnen we vervolgens in gesprek gaan met organisaties om verbeteringen te bewerkstelligen.
Vrijwilligers die ook wijkambassadeur zijn gaan actief de wijk in en sluiten aan bij inloop, wijktafels en bewonersavonden en vergroten zo de bekendheid en zichtbaarheid van het Apcg. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met organisaties in de wijk, zoals Rijnstad, Vitale Verbindingen, Ervaar MEE etc. Inwoners uit ons netwerk zijn ook onze ogen en oren in de wijk. Waar mogelijk betrekken we deze wijkvrijwiiligers bij activiteiten met team leefomgeving of sociale wijkteams.
Daarnaast hebben we regelmatig contact met of trekken we samen op met organisaties uit ons netwerk, zoals belangenorganisatie Bijzonder in Arnhem.
Het Apcg zal knelpunten onder de aandacht brengen van de genoemde organisaties op een wijze die het meeste effect sorteert in het bereiken van het gewenste resultaat. Wij hebben hiertoe een groot scala aan instrumenten ter beschikking, zoals adviezen, schouwen, bewustwordingstrainingen, gesprekken met betrokken organisaties en ervaringsdeskundigen, (social) media, etc. Investeren in een goed relatienetwerk is van belang, regelmatig overleg en korte lijntjes met de partners kunnen erg effectief zijn.
Advies
Op basis van de verordening participatie geeft het Apcg advies aan de gemeente op de terreinen participatie, voorzieningen en hulpmiddelen, mobiliteit, wonen, toegankelijkheid en inclusie. Het Apcg heeft geen formele adviesrol richting college, maar wordt over beleid geconsulteerd door adviesraden of direct door de gemeente. Het Apcg en de adviesraden hebben hun eigen rol en werkwijze. Daarnaast is in de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid de rol van het Apcg als adviseur geborgd tijdens elke fase van het proces voor ontwikkeling van een nieuw publiek gebouw of openbare ruimte. Het Apcg geeft advies vanuit de leefwereld, op basis van ervaringen in de praktijk. Ook beschikken we over jarenlange opgebouwde kennis en expertise en hebben we contact over ontwikkelingen met de landelijke organisaties.
Bureau van het Apcg
Het Apcg is een vrijwilligersorganisatie. De activiteiten worden door de vrijwilligers uitgevoerd, ondersteund door beroepskrachten van het Apcg. Onze activiteiten bestaan uit reguliere activiteiten (zie overzicht activiteiten en uren), speerpunten en het anticiperen op de actualiteit.
Om de werkzaamheden uit te voeren is professionele agogische en secretariële ondersteuning noodzakelijk. De beroepskrachten zullen inzetten op de volgende (hoofd)taken:
- Verzamelen, inventariseren en analyseren van knelpunten bij de achterban;
- Deze door te geleiden/in te brengen bij de gesprekspartners van het Apcg tezamen met de wijkambassadeurs (al dan niet voorzien van een advies);
- Goede contacten te onderhouden met al onze gesprekspartners (opbouw netwerk);
- Het netwerk van wijkambassadeurs op te bouwen, te onderhouden en hen te ondersteunen; o Het organiseren van beeldvormingsactiviteiten (voorlichting, bewustwordingssessies);
- PR en communicatie (website, nieuwsbrief, (social) media);
- Gespreks- en overlegpartner van gemeente en andere organisaties over inclusief beleid en bijvoorbeeld het VN-verdrag;
- Bevorderen van toegankelijkheid van openbare gebouwen, winkels, evenementen en horeca;
- Het uitvoeren van het vrijwilligersbeleid van het Apcg.
Speerpunten voor 2023
Binnen onze reguliere werkzaamheden willen we in 2023 extra aandacht besteden aan:
- Sociaal domein
- Aandacht voor mobiliteit in het algemeen en specifieke acties OV
- Aandacht voor algemene en collectieve voorzieningen in de wijk
- Toegankelijkheid
- Verkeersveiligheid
- Inclusief ontwerpen voorbeelden
- Meepraten en meedoen
- Aanjagen dat er betere informatievoorziening komt voor de achterban
- Expertise inbrengen dat inwoners met een beperking volwaardig mee kunnen praten over ontwikkelingen in de stad en in de wijk (participatie)
- Beeldvorming
- Week van de toegankelijkheid
Projecten
Voor deze projecten vragen wij aanvullende subsidie aan:
- AST: toetsen toegankelijkheid projecten openbare ruimte, schouwen hoofdlooproutes, nieuwe en bestaande gebouwen en festivals
Overzicht activiteiten en ureninzet
Producten:
Sociaal domein
Doel
Wonen en leven in Arnhem
Het verbeteren van de toegang tot zorg en ondersteuning, mobiliteit, participatie en wonen
Inzet
- Kennis en signalen inbrengen over leven (wonen, vervoer) in Arnhem met een beperking of chronische ziekte bij de relevante partijen
- Betrokken bij uitvoeringsplan Arnhemse inclusieagenda 
- Bevorderen (deelname aan) laagdrempelige voorzieningen in de wijk tbv zelfredzaamheid (LVB)
- Contact met sociale wijkteams
Uren
9
Toegankelijk Arnhem
Doel
Toegankelijke stad
Het verbeteren van de toegankelijkheid van gebouwen, openbare ruimte en evenementen en inclusief beleid
Inzet
- Betrokken bij verdere ontwikkeling en evaluatie van AST
- Toetsen toegankelijkheid gebouwen, openbare ruimte, evenementen en informatie
- Bijdragen aan voorbereiding Omgevingswet
- Expertise toegankelijkheid tbv TLO’s
- Contact met ondernemers(platform)
Uren
6
Doel
Toegankelijke en inclusieve wijk
Het verbeteren van de toegankelijkheid en leefbaarheid in de wijken
Inzet
- Contact met teams Leefomgeving
- Betrokkenheid bevorderen van inwoners met een beperking bij de wijkplannen
- Bevorderen toegankelijkheid in de wijk (afval, gebruik openbare ruimte)
Uren
4
Apcg als expertisecentrum
Doel
Participatie van de achterban
Het betrekken van de achterban bij het beïnvloeden van de praktijk
Inzet
- Meldpunt: informatie en signalen
- Participatie doelgroep GGz en LVB
- Bekendheid en zichtbaarheid in de wijken vergroten bij achterban
- Contacten onderhouden met netwerkorganisaties in de wijk
- Aansluiten bij wijkinitiatieven met ervaringsdeskundigen
Meedoen in de samenleving
Inzet
- Meldpunt: informatie en signalen
- Participatie doelgroep GGz en LVB o Bekendheid en zichtbaarheid in de wijken vergroten bij achterban
- Contacten onderhouden met netwerkorganisaties in de wijk
- Aansluiten bij wijkinitiatieven met ervaringsdeskundigen
Uren
5
Doel
Meedoen in de samenleving
Het bevorderen van de sociale inclusie en meedoen in de samenleving
Inzet
- Provinciale Verkiezingen 2023
- Bevorderen toegankelijke communicatie en informatie
- Stimuleren gelijkwaardige deelname aan vrijetijdsactiviteiten
- Inzet van ervaringskennis voor externe partijen
Uren
4
Vrijwilligersbeleid
Doel
Werving en scholing
Inzet
- Ondersteunen van vrijwilligers
- Coördinatie van ambassadeurs en vrijwilligers in de wijken
Uren
4
Publiciteit en beeldvorming
Doel
Beeldvorming, PR
Inzet
- Nieuwsbrief, (social) media, website
- Week van toegankelijkheid, overig
Uren
Tesamen met scholenvoorlichting: 7
Doel
Scholenvoorlichting
Inzet
Ongeveer 30 voorlichtingen per jaar
Uren
Tesamen met beeldvorming en PR: 7
Bedrijfsvoering
Organisatie en bedrijfsvoering
Planning en control Interne communicatie Financiële administratie Persoonlijke ontwikkeling medewerkers
Uren
46
Totaal agogische uren per week
Secretariaat
Secretariële werkzaamheden
Uren
10
Bijlage – Samenwerking en Achterban (organisaties)
- Vrijwilligers Apcg (45)
- Klankbordgroepleden Apcg (50)
- Reumapatiëntenvereniging Arnhem (RPVA)
- Nederlandse Vereniging Autisme (NVA)
- Bijzonder in Arnhem
- Siza
- Alzheimer Nederland
- Hersenletsel.nl
- Epilepsievereniging
- Longfonds
- PAL (polyartrose lotgenoten)
- Nierpatiëntenvereniging
- Multiple Sclerose vereniging
- Spierziekten Nederland
- Diabetesvereniging
- Hartstichting
- Stichting Pijn-Hoop
- Oogvereniging Nederland
- Stichting Hoormij)
- Cliëntenraden Ribw, Pro persona, Iriszorg, Woonzorgnet
- Meldpunt mantelzorg en vrijwillige thuiszorg Arnhem
- Ervaar MEE
- Vitale Verbindingen
- Straatzaken
- Adviesraden Arnhem (Jeugd & Wmo en Werk & Inkomen)
- Mee Gelderse Poort
- Zorgbelang Inclusief
- Stichting Rijnstad
- Kunstmetmekaar