Onderstaande tekst is de basis van wat Marjolein van den Broek namens het APCG heeft uitgesproken. Het is geen letterlijke weergave.
Sinds het VN-verdrag Handicap er is wordt het steeds duidelijker dat mensen met een beperking en chronische ziekte worden uitgesloten. Het is tijd dat er echt iets verandert en dat de vrijblijvendheid er af gaat.
We vinden het daarom positief dat de inclusieagenda er nu is. En we zijn benieuwd wat de ambitie van Arnhem is om hier mee aan de slag te gaan.
Wat het Apcg betreft zijn een aantal van de genoemde agendapunten geen keuzes maar randvoorwaarden en zijn dus noodzakelijk om de inclusie te bereiken.
Tijdens de bijeenkomsten met de stad zagen we dat de verhalen er voor zorgen dat de kwartjes vallen en hoe belangrijk dat is. Bewustwording is een eerste stap om de agenda te kunnen uitvoeren en dat begint al bij het College. Je kunt pas inclusief beleid maken als je met een inclusieve bril kijkt. Wij pleiten er voor dat dit actief wordt opgepakt binnen de gemeente.
Als Apcg streven wij er naar dat ook alle Arnhemmers met een beperking of chronische ziekte hun eigen leven kunnen leiden. De onderzoeken laten echter zien dat er 5 jaar na het VN-verdrag Handicap nog een grote achterstand is of zelfs achteruitgang.
Het VN-verdrag Handicap gaat over mensenrechten – volwaardig en gelijkwaardig mee kunnen doen is een recht, geen gunst. We zouden niet dankbaar hoeven zijn voor zaken die vanzelfsprekend zouden moeten zijn.
Een beperking of chronische ziekte hebben of krijgen, is geen keuze, dit overkomt je. Je bent meer dan je beperking. Iedereen heeft verschillende rollen in zijn leven, bijvoorbeeld: kind, ouder, broer en zus partner, ondernemer, kunstenaar of student. Je moet kunnen zijn wie je bent, en een actief leven kunnen leiden. Ondersteuning moet daarop aansluiten. Er moet vanuit vertrouwen naar een persoon en de situatie worden gekeken.
Vaak staan de regels in de weg. En wordt er nog te weinig uitgegaan van de leefwereld. Daarom is het belangrijk om ervaringsdeskundigheid te betrekken bij beleid en praktijk (niets over ons, zonder ons). Het Apcg kan hier actief aan bijdragen, wij hebben de kennis en de mensen.
Wij verwachten dat de Arnhemse inclusie agenda een mooi begin is zodat inclusie en toegankelijkheid voor iedereen vanzelfsprekend wordt. En dat iedereen met een beperking of chronische ziekte, nu en in de toekomst, een gelijkwaardig en volwaardig leven kan leven.