Dagelijks botsen blinden in Arnhem tegen obstakels op de geleidelijn
Om ondernemers en bezoekers van de binnenstad bewust te maken van de aanwezigheid van geleidelijnen voor blinden en slechtzienden deed Arnhem onlangs mee aan de landelijke actie: Houd de lijn vrij.
Lees meer
Lees ook: Blinden voeren actie om veilig te kunnen oversteken
Enquête medisch afval
Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar, inwoners van Arnhem gaan betalen voor hun restafval. Dit systeem heet Diftar (gedifferentieerde tarieven). Hoe beter je je afval kunt scheiden, hoe minder je hoeft te betalen. Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben vaak extra medisch afval. Hiervoor wordt een compensatieregeling ontwikkeld, die in mei door de Raad wordt behandeld. Het APCG heeft samen met Bijzonder in Arnhem een korte enquête opgesteld, zodat we hier goede informatie over kunnen geven. Heb je veel medisch afval en woon je in Arnhem, wil je deze enquête dan invullen? Je vindt hem hier.
Lees ook: Arnhemse in actie ‘tegen leuren met afval’ naar ondergrondse containers
Dick koopt eigen zorg in, maar door hoge tarieven wordt dat moeilijker
Mensen die hun eigen zorg inkopen, krijgen daar vaak te weinig geld voor. Dat merkt ook Dick Cochius die aan een spierziekte lijdt. Hij woont zelfstandig, maar heeft 24 uur per dag hulp nodig.
Lees meer / zie video
Lees ook: ‘Kwart krijgt te weinig pgb om zorgverlener te betalen’
Ruim kwart van kinderen en jongeren in Nederland is chronisch ziek
Voor het eerst is op basis van verzekeringsdeclaraties gemeten hoeveel kinderen en jongeren een chronische aandoening hebben.
Lees meer
Meldingen discriminatie mensen met handicap toegenomen
Het totaal aantal geregistreerde meldingen van discriminatie is vorig jaar licht gedaald. Het aantal meldingen van discriminatie vanwege een handicap is echter toegenomen. Dat blijkt uit het rapport ‘Discriminatiecijfers in 2018’, dat een overzicht geeft van de incidenten die zijn gemeld bij de politie.
Lees meer
UWV scoort onvoldoende voor beoordelen van mensen met een ziekte of arbeidsbeperking
Het UWV maakt veel fouten bij het beoordelen wat voor werk mensen met een beperking of ziekte nog kunnen doen. In interne rapporten van de uitkeringsinstantie over de afgelopen jaren staat regelmatig dat bij een op de drie dossiers er gerede aanleiding is om te twijfelen aan de uitkomst van de beoordeling.
Lees meer
Lees ook: Impuls aan banen bij overheid voor mensen met arbeidsbeperking
Maak 112 volledig toegankelijk en bereikbaar voor iedereen
In Nederland is 112 onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Maar ook mensen met een beperking moeten 112 kunnen bereiken. Daarom heeft de 112 Alliantie bestaande uit Ieder(in) en belangenorganisaties van mensen met een auditieve beperking en mensen met een spraakbeperking een position paper gemaakt waarin knelpunten en oplossingen staan.
Lees meer
Nationale Museumweek: hoe toegankelijk zijn onze musea?
Het was onlangs Nationale Museumweek en daarom organiseerden ‘onze’ ruim 400 musea in NL allerlei activiteiten voor publiek. Zijn al deze musea ook ingesteld op bezoekers met een (visuele) beperking? En waar gaat het bij ‘toegankelijkheid’ om? We vroegen het onze toegankelijkheidsexpert en ervaringsdeskundige Severine Kas (42). Bartiméus heeft de afgelopen jaren diverse grote musea geadviseerd over hun toegankelijkheid.
Lees meer
Thrillseekers op twee wielen opgelet!
Zit je in een rolstoel, houd je van de natuur en ben je wel in voor een wandeling met wat meer actie? Dan is het Avonturenpad in Goirle helemaal je ding. Leer hoe planten en dieren in het bos overleven, terwijl je zelf door uitdagende hindernissen manoeuvreert.
Lees meer
ProRail investeert fors in opknappen stations met toiletten, liften en hellingbanen
Spoorbeheerder ProRail gaat de komende tien jaar 350 tot 400 miljoen euro per jaar investeren in het opknappen en verbeteren van bestaande stations. Als gemeenten de portemonnee willen trekken, dan wil het bedrijf er daarnaast nieuwe stations bij bouwen.
Lees meer
Groot onderzoek naar reizen met beperking en aangepaste vakanties
Reizen en op vakantie gaan moet voor iedereen mogelijk zijn. Helaas, is dat soms lastig voor ongeveer 1 miljoen mensen met een beperking in Nederland. Veel reisorganisaties en accommodaties willen graag leren wat ze moeten doen om beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van mensen met een beperking en hun reisgenoten.
Lees meer
Powerchairhockey is veel meer dan sport
Sporten is voor iedereen belangrijk. En zeker voor mensen met een zware beperking. Mensen met een progressieve spierziekte, met een anderswerkend lichaam. Dick Cochius (50 jaar) kan erover meepraten. Hij heeft de progressieve spierziekte SMA. Vanaf zijn ruggenmerg gaan er geen impulsen naar de zenuwen in zijn lichaam. En toch is sport zijn leven. De sport powerchairhockey, om precies te zijn.
Lees meer
Aanvragen van Mantelzorgcompliment
De gemeente Arnhem waardeert het werk dat mantelzorgers verzetten enorm en wil hen daar graag voor bedanken. Dat gebeurt in de vorm van het Mantelzorgcompliment. Krijgt u mantelzorg? Dan kunt u vanaf 4 april tot en met 31 december 2019 digitaal een Mantelzorgcompliment aanvragen.
Lees meer
Aangepaste dieselauto’s krijgen ontheffing voor milieuzones
Het kabinet heeft een voorstel aangenomen voor de harmonisatie van gemeentelijke milieuzones. Dit is goed nieuws! Want op aandringen van Ieder(in) is hierin ook een landelijke vrijstelling opgenomen voor rolstoeltoegankelijke voertuigen en voor aangepaste dieselauto’s.
Lees meer
Geld terug over het jaar 2018
Geld terug van de Belastingdienst, het kan nog steeds. Hebt u een handicap of chronische ziekte? Maak dan gebruik van de aftrek van specifieke zorgkosten of van andere belastingvoordelen.
Lees meer
Kijktip: Rolstoel Roadmovie: hoe toegankelijk is Europa?
“In een rolstoel zitten heeft één groot voordeel, je bekijkt de wereld letterlijk en figuurlijk op een andere manier”. Aan het woord is Mari Sanders, een filmmaker die als gevolg van cerebrale parese afhankelijk is van een rolstoel. In zijn originele documentaireserie “Rolstoel Roadmovie” laat hij iedereen zien hoe toegankelijk Europa is voor de gehandicapte medemens. Voor het relaas van zijn ongewone roadtrip, stem je af NPO2. Het drieluik wordt door de EO uitgezonden op 15, 22 en 29 mei 2019, aanvangstijdstip telkens om 20.25 uur.
Lees meer
Jaarverslag Apcg
Blog van Marjolein
Coole kunst kijkers
Pas geleden was ik samen met mijn geleidehond Harvey met de trein onderweg naar Utrecht. In de trein raakte ik in gesprek met twee mannen. We hadden het over woonplaatsen. Een van de mannen vertelde dat hij was geboren en getogen in Den Haag. Enthousiast zei ik: O leuk, Den Haag. Daar komen mijn ogen vandaan. Om me heen werd het stil. Snel legde ik uit dat ik twee prothese ogen heb en dat die in Den Haag worden gemaakt. De mannen waren verbaasd omdat je het niet kan zien. Ze vonden mijn ogen heel mooi en dus heel natuurlijk.
Lees meer
Agenda
11 mei: Bunnik – Tandemtocht
4 mei en 1 juni: Scheveningen – Voel de kunstwerken van Carel Visser
6 juli: Arnhem – ZIE jij wat in muZIEk?
Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt afmelden, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl