‘Er is me een oor aangenaaid’, Dick krijgt lintje bij bushalte
Wij feliciteren van harte onze voorzitter Dick Cochius die maandag geridderd is in de Orde van Oranje-Nassau. Dick maakt zich al jarenlang hard voor gelijkwaardigheid en een inclusieve samenleving. Niet alleen voor het Apcg maar ook op veel andere plekken. Dik verdiend dus!
Lees meer
Fred en de Zonnebloemauto
In deze aflevering van het Apcg in gesprek met Arnhemmers over toegankelijkheid spreekt Tim met Fred, die een groot hart heeft voor mobiliteit. Zo werkte hij onder andere als chauffeur voor taxibedrijf NOOT en is hij inmiddels vrijwillig chauffeur van de de zonnebloemauto. Wat deze auto zo bijzonder maakt in het bredere aanbod van vervoersmogelijkheden? Dat hoor je hier.
Lees meer
Beleid Avan-pas
Woensdagavond 21 april heeft een rondetafelgesprek plaatsgevonden met de Raad (agenderingsverzoek AVAN-pas). Het gesprek van de Raad met de wethouder volgt nog. Het Apcg is tegen de kaasschaafmaatregelen en vindt ook dat meer rekening moet worden gehouden met inwoners met een beperking of chronische ziekte met een wisselende belastbaarheid, mindere handfunctie of slechte conditie. Niet iedereen kan (altijd) 5 kilometer overbruggen met de scootmobiel. Dit kan gevolgen hebben voor de participatie of de gezondheid. Oplossingen moeten altijd passend, bruikbaar of betaalbaar zijn. Indien dit niet het geval is zal de gemeente maatwerk moeten leveren.
Zie ook video: Mindervaliden ontevreden over beleid Avan-pas
Jaarverslag en monitor Discriminatiezaken 2020
In 2020 ontving het College voor de Rechten van de Mens het hoogste aantal verzoeken om een oordeel sinds de oprichting. Mensen klopten vaker dan voorheen aan met vragen, meldingen en verzoeken om een oordeel over discriminatie op grond van ras. Ook hadden burgers veel vragen over corona en mensenrechten en blijven de rechten van mensen met een beperking een belangrijk onderwerp.
Lees meer
In de Media: Illya Soffer bij Radar (AVROTROS) over willekeur in de Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen die hulp nodig hebben, langer zelfstandig thuis te laten wonen. Naast ouderen vallen ook veel mensen met een levenslange beperking onder de wet. Dat er in de Wmo veel misgaat, blijkt ook in consumentenprogramma Radar (AVROTROS). In de uitzending van 19 april aandacht voor de strijd die burgers moeten leveren om in hun gemeente de zorg en ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben.
Lees meer
Denk Anders Debat 2021: “Iedereen heeft behoefte aan een droom of perspectief”
Waar loop je tegen aan op het gebied van stage, studeren of werken met een beperking? In het Denk Anders Debat van dit jaar vertelden jongvolwassenen over de drempels waar zij tegen aanlopen bij het studeren en vinden van een stageplek of werk. Zij gingen in gesprek met verschillende professionals, die samen met de jongvolwassenen zochten naar constructieve oplossingen.
Lees meer
En lees ook: Nieuw kabinet moet vol gaan voor inclusieve arbeidsmarkt
Doe mee aan onderzoek toegankelijk wonen!
Samen met de Woonbond doet Ieder(in) een onderzoek naar toegankelijk wonen. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst, die wordt uitgezet onder het panel van de Woonbond en het panel van Ieder(in). Ook de achterban van Ieder(in) is welkom om de vragenlijst in te vullen (t/m 3 mei).
Lees meer
Doe mee aan een onderzoek over Corona!
Dit onderzoek gaat over de invloed van de coronamaatregelen. Dit onderzoek is bedoeld voor mensen die moeilijk lerend zijn en voor mensen die niet goed kunnen lezen, schrijven of rekenen. Of voor mensen die door een andere reden moeite hebben met het begrijpen van taal. Het kan nog t/m 10 mei.
Lees meer
Wil je meer uitleg over het onderzoek? Kijk dan dit filmpje.
Enquête over de hittestress voor de APCG
Hallo, Mijn naam is Mirjam Uil, vierdejaars student Ruimtelijke Ordening en Planologie. Ik doe mijn afstudeerstage bij de gemeente Arnhem. Ik doe een opdracht over het koele netwerk, specifiek gaat het over het vergroenen en daarmee verkoelen van de binnenstad. Ik heb deze enquête gemaakt om te kijken wat jullie specifieke wensen zijn op dit gebied. Je kunt ook aangeven welke belemmeringen vergroening kan geven op het gebied van toegankelijkheid in brede zin. Het doel van de enquête is dat ik een duidelijker beeld krijg van wat mensen in en met de binnenstad van Arnhem willen. Dus alvast heel hartelijk dank dat je mijn enquête wil invullen. Het invullen zal maximaal 5 minuten duren
Enquête
Blog van Marjolein
Pas hoorde ik het woord tandempiloot. Misschien is het een heel bekend woord, maar ik kende het niet en de autocorrectie ook niet. Zelf noem ik dit een bestuurder van een tandem. Tandempiloot vind ik veel leuker. Het klinkt ook veel avontuurlijker en mijn man is dus al jaren mijn tandempiloot. Dat heeft wel iets spannends en we hebben samen al veel mooie reizen gemaakt.
Lees meer
Jaarverslag Apcg 2020
Vacatures
Voorzitter Apcg
Heb je ideeën over de positie van mensen met een beperking of chronische ziekte?
Houd je van onderhandelen en geef je niet snel op? Ben je enthousiast om met anderen samen te werken aan een toegankelijk en inclusief Arnhem?
Dan is de functie van voorzitter misschien iets voor jou! Het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) is op zoek naar een pro-actieve en bevlogen belangenbehartiger, met relevante kennis en netwerk, voor ongeveer 8 uur per week.
Zie voor meer informatie: www.apcg.nl/vacatures.
Penningmeester
Zie vacature (pdf)
Agenda
Vanaf 9 mei:
Mari staat op: nieuwe EO-serie over leven met beperking
In de vierdelige EO-serie Mari staat op reist filmmaker Mari Sanders in zijn rolstoel door ons eigen land. Hij neemt de kijker mee in zijn persoonlijke zoektocht naar acceptatie in de wereld van de ‘normale’ mensen.Tijdens zijn reis onderzoekt Mari hoe het is om in Nederland te leven met een beperking. Hij is daarin kwetsbaar, maar laat ook zijn humoristische kant zien. Mari staat op is vanaf zondag 9 mei om 20.25 uur te zien bij de EO op NPO 2.
3 juli:
Last Man Standing@home I 3 juli 2021 I 12.00 – 15.00 uur | Doe mee!
Last Man Standing@home is een uniek evenement waarbij je – tegelijk met honderden anderen – 3 uur lang op een verhoging gaat stáán. Het doel is zoveel mogelijk geld ophalen om psychische problemen bij jongeren te voorkomen en hen die er last van hebben te ondersteunen. Dat is nú harder nodig dan ooit!