Een belangrijke mijlpaal:
het Apcg bestaat 40 jaar!
In april bestaan wij 40 jaar: op 26 april 1984 werd ons platform opgericht (toen nog onder de naam Stichting Gehandicaptenraad Arnhem).
Ons veertigjarig bestaan willen we graag gaan vieren.
En we gaan stil staan bij wat er al is bereikt, wat we nog willen bereiken, en wat daar voor nodig is.
Hoe we dat gaan doen, daar hopen we binnenkort meer over te kunnen vertellen!
Toegankelijkheidsfonds voor ondernemers
Arnhem heeft nu een toegankelijkheidsfonds voor ondernemers!
Arnhemse ondernemers die hun winkel of horecagelegenheid toegankelijker willen maken voor mensen met een beperking, kunnen bij de gemeente Arnhem aankloppen voor een financiële bijdrage.
Al een aantal jaren vroegen we bij de gemeente om een toegankelijkheidsfonds: tijdens onze inspraak bij de bespreking van de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid in maart 2019 riepen wij al op om zo’n fonds te maken. Nu is het fonds er dus. Vanaf afgelopen maandag 26 februari konden ondernemers een aanvraag indienen bij ons. De eerste aanvragen zijn al binnen!
We zijn er blij mee dat Arnhem nu een toegankelijkheidsfonds heeft, en de eerste aanvragen van ondernemers laten zien dat er ook behoefte aan is.
Samen met de ondernemers werken we zo aan een toegankelijk en inclusief Arnhem!
Lees hier het persbericht van de gemeente Arnhem over het toegankelijkheidsfonds voor ondernemers
Lees hier bij de gemeente Arnhem meer over het toegankelijkheidsfonds
Apcg in de raad
Onze inspraak op de onderwijshuisvestingsplannen van Arnhem
Afgelopen woensdag 21 februari sprak de gemeenteraad Arnhem verder over het plan voor onderwijshuisvesting. Daarin staan afspraken hoe scholen gebouwd, verbouwd en opgeknapt moeten worden.
Heel belangrijk dus om te zorgen dat scholen voortaan zo zijn, dat kinderen met en zonder beperking samen naar school kunnen.
Wij spraken op 31 januari in de gemeenteraad over wat wij van het plan van de gemeente vinden. Wij hopen natuurlijk dat de gemeenteraad onze opmerkingen meeneemt in de verdere bespreking van het onderwerp!
Onze reactie kun je lezen op onze website.
Het plan van de gemeente (en onze reactie) kun je hier vinden.
Het is het eerste onderwerp van de avond.
Tip: terugkijken online sessies Week van Inclusief Onderwijs
Afgelopen maandag 26 februari ging de Week van Inclusief Onderwijs van start, een week waarin aandacht werd besteedt aan activiteiten waarmee gestreefd wordt naar inclusief onderwijs. De week bestond uit drie online sessies, die online terug te kijken zijn.
Lees verder op de website van Ieder(in)
Onze inspraak op het ouderenbeleid
De gemeente Arnhem werkt aan beleid voor ouderen. Aangezien ook mensen met een beperking/ chronische ziekte ouder worden, praten wij hierbij mee. Als er beleid gemaakt wordt, moet dit over alle ouderen gaan, dus ook over ouderen met een beperking.
Tegelijkertijd geldt dat niet iedereen met een beperking ook oud is. Dat klinkt heel logisch, toch vinden we het belangrijk om dit te benadrukken.
In de politiek en beleid worden mensen met een beperking en ouderen namelijk vaak op één hoop gegooid, terwijl het verschillende groepen zijn.
Kinderen met een beperking, of mensen met een beperking die een (jong) gezin hebben, hebben natuurlijk heel andere behoeften dan ouderen. Daarom delen we graag de oproep van Dick Cochius. Via Ieder(in) riep onze oud-voorzitter Dick Cochius politici op om ermee te stoppen om mensen met een beperking in één adem te noemen met ouderenzorg. “Als je een levensbrede en levenslange beperking hebt, dan heb je een totaal andere vraag en behoefte. Zorg dat wij mee kunnen doen, door goede zorg, ondersteuning en voorzieningen te garanderen!”
De eerste 6 kinderambassadeurs hebben zich aangemeld! Wie volgt nog meer?
Als Apcg zetten wij ons ervoor in dat iedereen in Arnhem mee kan doen.
Het mag niet uitmaken dat je een beperking en/of chronische ziekte hebt.
De eerste zes kinderen hebben zich inmiddels al aangemeld. Binnenkort starten we met de eerste activiteit.
Er is nog plek, dus ben of weet jij een kinderambassadeur?
Neem dan contact met ons op, we vertellen je graag meer.
Op onze website vind je alvast meer informatie.
VACATURES
Vacature bestuurder – penningmeester (vrijwillig)
In verband met het vertrek van de huidige penningmeester, is het Apcg op zoek naar een nieuwe kandidaat voor deze functie.
Lees verder op onze website
Vacature: vrijwillige chauffeur gezocht voor scholenvoorlichting
Het Apcg geeft al jarenlang voorlichting op basisscholen in Arnhem over leven met een beperking. Het scholenvoorlichtingsteam bestaat uit negen ervaringsdeskundige voorlichters en enkele chauffeurs. Voor versterking van het team zijn we op zoek naar een chauffeur. De chauffeur is tevens assistent tijdens de voorlichtingen.
Lees verder op onze website
Overig:
Doorbraak: demissionair kabinet keurt strategie voor mensen met beperking goed
Het demissionaire kabinet heeft groen licht gegeven voor de meerjarige nationale strategie voor mensen met een beperking en hun naasten. Dit betekent een belangrijke stap richting een toegankelijke en inclusieve samenleving. Al jaren pleit Ieder(in) voor een omvangrijke, brede en structurele aanpak tegen de fundamentele achterstelling en uitsluiting van mensen met een beperking. Dat het kabinet nu deze ambitie uitspreekt is een mijlpaal.
Lees verder op Ieder(in)
Marilyn A-Kum: ‘De vraag is niet of discriminatie bestaat, de vraag is: wat gaan we eraan doen?’
Als eerste Nederlandse gemeente heeft Arnhem een lokaal equivalent van de Nationale Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Caspar van de Poel (Vrij Nederland) liep een dag mee met ‘ACDR’ Marilyn A-Kum: ‘En als Arnhem nog meer ballen had, dan was dit meer dan alleen een pilot. Want we wéten dat hier discriminatie is.’
Het artikel is terug te lezen via Vrij Nederland, maar is alleen te lezen voor betalende lezers. Het artikel is wel gratis te beluisteren via Spotify.
Veel meldingen over geweigerde assistentiehonden in 2023
Het weigeren van assistentiehonden in openbare ruimtes is in de meeste gevallen verboden. Toch kreeg het College voor de Rechten van de Mens het afgelopen jaar opvallend veel meldingen van mensen die niet welkom waren met hun assistentiehond. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Discriminatiezaken van het College.
Regels maken liefde voor mensen met een beperking bijna onmogelijk
Ieder(in) vroeg op Valentijnsdag aandacht voor de liefdesverhalen van mensen met een beperking. Die heel graag samen willen zijn, maar dat niet kunnen vanwege de regels.
Ook wij hebben hier eens aandacht voor gevraagd: in één van de radio-interviews voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022, vertelde Heidi haar verhaal. Zij wilde gaan samenwonen met haar huidige man. Beiden hebben een beperking. Hoe ging de gemeente Arnhem om met hun wens te willen samenwonen?
Heidi: “Dat voelde een beetje alsof wij toestemming moesten gaan vragen om te gaan samenwonen.”
Belastingaangifte 2023: zo krijg je zorgkosten en andere meerkosten terug
Had je in 2023 extra kosten door je handicap of chronische ziekte? Deze kunnen via de belasting aftrekbaar zijn.
Lees verder op Ieder(in)
Hoeveel ben jij kwijt aan zorg? Doe mee aan het zorgkostenonderzoek van Ieder(in)
Ieder(in) doet onderzoek naar wat zorgkosten van mensen met een beperking of chronische ziekte betekenen voor hun financiële en dagelijkse leven. Doe jij mee aan het zorgkostenonderzoek?
Lees verder op Ieder(in)
Raad en Parlement effenen pad voor een Europese gehandicaptenkaart en een Europese parkeerkaart voor gehandicapten
De Raad en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de “richtlijn tot vaststelling van de Europese gehandicaptenkaart en de Europese parkeerkaart voor personen met een handicap”.
De nationale autoriteiten zullen verantwoordelijk zijn voor de afgifte van fysieke en digitale Europese gehandicaptenkaarten, in een praktisch formaat. De kaarten gelden in de hele EU als bewijs van handicap of recht op specifieke diensten op basis van een handicap.
Lees verder via de Europese Raad
Ben je doof of slechthorend en houd je van theater?
Op de website Theatermettolk.nl vind je een overzicht van voorstellingen en concerten die in Nederland worden aangeboden of toegankelijk gemaakt door inzet van gebaren- en schrijftolken.
www.theatermettolk.nl
AGENDA
Golden Moves
Een toegankelijke danslessenreeks voor 60plussers die goed ter been zijn of juist wat minder mobiel
SWOA in samenwerking met Introdans
Elke dinsdag van 13 februari t/m 19 maart
Locatie De Petersborg (Vredenburg), De Gaanderij (Elderveld) en De Weldam (Presikhaaf)
Rolstoelrijvaardigheidsworkshop
Verbeter in een uurtje je rolstoelskills
Coloplast in samenwerking met het Wheelchair Skills Team
9 april: Fit for Life on Tour regio Midden
Locatie: De Hoogstraat Revalidatie, Utrecht