Aandacht voor toegankelijkheid tijdens evenement voor festival-ondernemers
Afgelopen donderdag 18 januari was in het Rembrandt Theater de opening van het evenementen seizoen door wethouder Bob Roelofs. De Gemeente Arnhem organiseert elk jaar aan het begin van het jaar een feestelijke opening voor ondernemers. Dit jaar was er uitgebreid aandacht voor het belang van toegankelijkheid. Onze voorzitter Marjolein van den Broek werd hierover geïnterviewd door Tim Kroesbergen namens Cultuur Academy.
Toegankelijk festivaltoilet
Wij werken al een tijd samen met Cultuur Academy, Zelfregiecentrum Nijmegen en de HAN aan het ontwikkelen van een toegankelijk festival-toilet. Want op dit moment is het bezoeken van een festivaltoilet vaak een soort obstacle run wanneer je in een rolstoel is. Als er al een toilet aanwezig is.
Op 31 januari was de startbijeenkomst met de nieuwe groep studenten. De HAN schreef een artikel over het traject tot nu toe, waar ervaringsdeskundigen vanuit het Apcg hun ervaringen deelden.
Lees verder op HAN.nl: Hoe ook rolstoelgebruikers naar een event kunnen
Apcg in de raad
Onze inspraak op de woonvisie van Arnhem
Afgelopen woensdag 17 januari namen we deel aan het rondetafelgesprek in de gemeenteraad over de Woonvisie. Wij hopen dat de gemeenteraad dit meeneemt in de besluitvorming. Want toegankelijk en inclusief bouwen is een belangrijke voorwaarde voor een inclusief Arnhem.
Onze schriftelijke reactie kun je lezen op onze website in de webversie of pdf.
Onze inspraak kun je terugluisteren bij de gemeente Arnhem. Onze voorzitter Marjolein van den Broek komt binnen de eerste drie minuten aan het woord.
Programma Rozet – het delen van de publieke ruimte
Vanaf 22 februari start in Rozet een programma over het delen van de publieke ruimte. De manier waarop we de publieke ruimte inrichten en gebruiken heeft voor mensen met een beperking veel invloed op of en hoe zij mee kunnen doen. Wij gaan met Rozet verkennen hoe we hierin kunnen samenwerken.
Lees ook: Public Space – Rozet
Rozet heeft een online vragenlijst over hoe Arnhemmers de stad beleven. Die delen we graag, omdat het belangrijk is dat ook de ervaring van Arnhemmers met een beperking hierin naar voren komt!
Vul hier de vragenlijst digitaal in: Je favoriete publieke ruimte van Arnhem (office.com)
VACATURES
Vacature beleidsmedewerker (24-28u)
Wij zijn per direct op zoek naar een beleidsmedewerker voor 24 – 28 uur in de week. Het betreft een betaalde functie. Reageren kan tot 19 februari 2024.
Lees verder op onze website of download de vacaturetekst (worddoc).
Vacature bestuurder – penningmeester (vrijwillig)
In verband met het vertrek van de huidige penningmeester, is het Apcg op zoek naar een nieuwe kandidaat voor deze functie.
Lees verder op onze website of download de vacaturetekst (worddoc).
Overig:
Oproep aan informateur Plasterk: geef mensen met een beperking een plek in het regeerakkoord
Iederin heeft namens Apcg en honderden andere organisaties een brief verstuurd naar informateur Plasterk en de politieke partijen waarin we het nieuw te vormen kabinet dringend oproepen om de 2 miljoen mensen met een beperking en hun naasten de noodzakelijke aandacht te geven in het regeerakkoord. Vooral op het gebied van bestaanszekerheid, zorg, ondersteuning en participatie hebben mensen met een beperking de afgelopen jaren grote achterstanden opgelopen. De kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven wordt bedreigd door versnipperde wetgeving, bezuinigingen, onevenredige bureaucratie en gebrek aan een integrale visie.
Lees verder op de website van Iederin
Webinar over belastingaangifte 2023: terugkrijgen van meerkosten
Vanaf 1 maart 2024 kun je weer de belastingaangifte invullen voor 2023. Heb jij een beperking of chronische ziekte? En had je hierdoor in 2023 extra zorgkosten of andere kosten? Deze kunnen (voor een deel) via de belasting aftrekbaar zijn. Ieder(in) geeft hierover informatie in een webinar voor lidorganisaties en professionals.
Lees verder op de website van Iederin
Mentaal op de Kaart
Voor een gebroken been of een hersenschudding sturen mensen elkaar gemakkelijk een beterschapskaartje. In de winkels zijn talloze opties beschikbaar voor zowel lichamelijke als mentale klachten. Toch lijkt er voor het versturen van een kaart naar iemand die het mentaal zwaar heeft een drempel te bestaan. Denk aan een vriend die net opgenomen is geweest, een collega die overspannen thuis zit of een vriendin met angstklachten.
Lees verder op de website van Dejongepsychiater
Maak betere bereikbaarheid van voorzieningen prioriteit
Werk, school, winkels of andere basisvoorzieningen zijn steeds vaker minder goed bereikbaar. Terwijl voorzieningen in de buurt juist voor mensen met een beperking heel belangrijk zijn. Om daar iets aan te veranderen bood Ieder(in) samen met de Bereikbaarheidscoalitie 16 januari een manifest aan in de Tweede Kamer. Met een dringend beroep om de afstand tot voorzieningen te verkleinen.
Lees verder op de website van Iederin
Schrijver Anaïs van Ertvelde: “Gehandicapte lijven hebben een revolutionaire kracht”
‘Veel gehandicapte mensen denken: emancipatie is doen alsof je handicap er niet is’, weet schrijver en historicus Anaïs Van Ertvelde. Haar nieuwe boek Handicap: Een bevrijding is een intiem onderzoek naar gehandicapte lichamen, en een aanzet om radicaal anders over handicaps na te denken.
Lees verder op de website van OneWorld
Meer dan helft grote webwinkels is slecht toegankelijk voor mensen met beperking
Mensen met een beperking kunnen vaak geen aankopen doen bij grote Nederlandse webwinkels. Op veel sites is het onmogelijk om spullen te kopen met een schermlezer, die tekst voorleest. Ook lukt het vaak niet om alleen met een toetsenbord een bestelling te plaatsen.
Lees verder bij De Telegraaf
Veel chronisch zieken en mensen met een lichamelijke beperking staan open voor milieuvriendelijkere zorg
Mannen en vrouwen hechten verschillend belang aan milieuvriendelijkheid bij kiezen van medicatie
Bijna 40% van de mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking is bereid om zorg te ontvangen waarbij rekening wordt gehouden met het milieu, op voorwaarde dat deze behandeling behoorlijk effectief voor hen is. Ruim één op de vijf (22%) geeft zelfs de voorkeur aan medicatie die zeer milieuvriendelijk maar wel iets minder effectief is. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder leden van het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten. Het wisselen naar milieuvriendelijkere zorg door deze groep intensieve zorggebruikers zou grote impact kunnen hebben op de totale milieubelasting van de zorg.
Lees verder bij ZorgKrant
Podcast Leef je uit!
Audiodescriptie, ondertiteling en gebarentolken; in de podcast Leef je uit, verkent de host Marjolein van den Broek (onze voorzitter) samen met een groep enthousiaste entertainmentliefhebbers de mogelijkheden die er zijn om ook met een visuele of auditieve beperking plezier te beleven met film, entertainment, dagjes uit en evenementen.
www.leefjeuit.nu