Teken de petitie: #Ons Geduld Is Op.
Op 3 december was het de internationale dag van mensen met een beperking.
Dat er zo’n dag nodig is, zegt iets over hoe het met de rechten van mensen met een beperking staat. Op 11 september 2024 kwam er een heel kritische beoordeling van de Verenigde Naties over hoe het gaat met de mensenrechten van mensen met een beperking in Nederland.
De Nederlandse overheid moet meer doen om werk te maken van het VN verdrag Handicap, zowel in Den Haag als hier in Arnhem.
Daarom is op 3 december de petitie en online campagne #OnsGeduldIsOp gestart.
Aankomende dinsdag 10 december vergadert de Tweede Kamer over het VN verdrag Handicap.
Om 16:15u start het debat. Als je er live bij wil zijn dan is het verstandig om je aan te melden via Bezoekers Registratie | Tweede Kamer.
Je kan het debat ook online bijwonen via Debat Direct: Live debatten | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Let op: Het kan altijd gebeuren dat het debat weer wordt verplaatst. Dus als je naar Den Haag wilt reizen, houd dit dan in de gaten.
Word jij bestuurslid bij ons?
Maak jij je graag hard voor de rechten van mensen met een beperking? Sluit je dan bij ons aan! Wegens het vertrek van enkele bestuursleden zijn we per direct op zoek naar nieuwe leden. Een paar keer per jaar komen we samen om met elkaar het reilen en zeilen van het Apcg te bespreken.
Je vind de vacature op onze website. Wil je graag meer weten of twijfel je of het iets voor je is? Neem dan contact met ons op, we vertellen je er graag meer over. Stuur een mailtje naar info@apcg.nl of bel naar (026) 389 44 88.
Apcg in de raad
Succesvolle proef met levensloopbegeleiding bij autisme
Afgelopen woensdag 20 november waren we bij de gemeenteraadsvergadering, waar de gemeenteraad sprak over de landelijke proef met levensloopbegeleiding bij autisme.
De proef bleek succesvol. In een schriftelijke reactie hebben wij de raad daarom gevraagd om ervoor te zorgen dat de levensloopbegeleiding voor mensen met autisme ook na 2026 mogelijk blijft en standaard opgenomen wordt in het aanbod van Arnhem. En we hebben aangegeven dat iedereen met een levenslange, levensbrede beperking zeker zou moeten zijn van ondersteuning.
Een recent artikel in de Gelderlander liet zien dat het hard werken is om de ondersteuning te regelen die je nodig hebt wanneer je een levenslange, levensbrede beperking hebt. De proef met levensloopbegeleiding bij autisme laat zien hoe het anders kan.
Op woensdag 27 november waren we ook bij de gemeenteraadsvergadering. Toen stelde de SP vragen over het hierboven genoemde artikel in de Gelderlander.
Wij horen veel geluiden van mensen die hard moeten werken om hun ondersteuning geregeld te krijgen. Mensen die het gevoel hebben steeds weer te moeten uitleggen waarom ze dat nodig hebben, terwijl ze een beperking of chronische ziekte hebben die niet verdwijnt.
In de gesprekken met wethouder en gemeenteraadsleden na afloop van de vragenronde hebben we aangegeven dat het belangrijk is dat de gemeente bij mensen met een levenslange, levensbrede beperking ondersteuning gaat toewijzen voor onbepaalde tijd.
Terugblik 40-jarig jubileum vrijdag 8 november
Afgelopen vrijdag 8 november vierden we onder leiding van dagvoorzitter Claire van den Helder ons 40-jarig jubileum bij Kompulan Bronbeek. De middag begon met een voorstelling van Speels Collectief. Dit theatergezelschap bestaat uit mensen met en zonder fysieke, verstandelijke of sociale beperking.
Daarna was er aandacht voor de successen die het Apcg de afgelopen 40 jaar heeft behaald. Er was ook aandacht voor zaken die nog niet goed gaan. In een gesprek met wethouder Inclusie Maurits van de Geijn werd gekeken waar we nu staan. En er werd gekeken naar de toekomst.
Na de pauze vertelde Tweede Kamerlid Lisa Westerveld over haar initiatiefnota ‘Ons land is beperkt’. In deze nota staan 71 concrete voorstellen voor een inclusieve samenleving.
Ter afsluiting werden onze oudgedienden gehuldigd door burgemeester Ahmed Marcouch. Hij verwelkomde ook de nieuwe generatie, de kinderambassadeurs. Tijdens de symbolische overdracht met ballonnen van oud naar jong sprak onze burgemeester mooie woorden.
De dag werd feestelijk afgesloten met een gezellige borrel!
Terugblik intocht Sinterklaas
Het was even spannend… Door werkzaamheden aan de Rijnkade kon de gebruikelijke rolstoelopgang niet gebruikt worden. Maar uiteindelijk is het toch gelukt om ook voor kinderen en ouders met een beperking een goede plek bij de intocht te organiseren.
Ook onze kinderambassadeurs waren erbij en zagen hoe de Sint in Arnhem aankwam.
Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen!
Al een aantal jaar is er ook een prikkelarme zone langs de route door de stad. Twijfel je of dat iets voor jou of jouw kind is? Wij hebben er een video van gemaakt en delen die graag.
Mail je reactie naar info@apcg.nl
Jouw kind ook kinderambassadeur?
“Maar mijn kind kan niet goed praten”.
We spraken tijdens de intocht met verschillende ouders over de kinderambassadeurs. Sommige ouders twijfelden of het wel iets voor kun kind kon zijn “Mijn kind kan niet goed praten” werd bijvoorbeeld genoemd.
Dat hoeft geen probleem te zijn, daar houden we rekening mee. Want ook al kan jouw kind niet (goed) praten, in een speeltuin bijvoorbeeld, kan je kind wel laten zien welk speeltoestel leuk en geschikt is om mee te spelen en welke niet.
Dus twijfel je of het voor jouw kind geschikt is, neem dan contact met ons op via info@apcg.nl
Symposium over toegankelijke evenementen
Fotograaf: Elske Nissen
Op maandag 25 november organiseerde Cultuur Academy in samenwerking met de Gemeente Arnhem en ons een symposium over toegankelijke evenementen.
De hele dag waren er diverse workshops te volgen over toegankelijke communicatie, gastvrijheid, digitale toegankelijkheid, prikkelarm programma, inclusieve programmering en creative access.
Deelnemers kregen praktische oplossingen aangereikt om aan de slag te gaan met toegankelijke en inclusieve evenementen.
En er is ook nog een geldprijs te winnen, want Arnhemse evenementen kunnen tot 15 januari een plan indienen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van hun evenement en daarmee kans maken op 2500 euro. Zie voor meer informatie de website van Cultuur Academy.
OVERIG NIEUWS
Alles over het VN-rapport
Heeft Nederland na invoering van het VN-verdrag Handicap genoeg gedaan om de positie van mensen met een beperking te verbeteren? Ieder(in) kwam met een uitgebreide analyse van het eindrapport van het VN-comité.
Lees op de website van Ieder(in) meer over het VN-rapport
Bevorder representatie van mensen met een beperking in de media
Vorige week besprak de Tweede Kamer de begroting voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Artikelen 21 en 30 van het VN-verdrag Handicap benadrukken het belang van gelijke toegang tot media en cultuur. Artikel 8 benoemt representatie van mensen met een beperking in de media. Daarom riep Ieder(in) de Tweede Kamer op om toegang tot media en cultuur voor mensen met een beperking te waarborgen en verbeteren.
Lees verder op de website van Ieder(in): Bevorder representatie van mensen met een beperking in de media
Tip uit onze achterban: de film Wicked wordt genoemd als een goed voorbeeld van representatie van mensen met een beperking. De film draait vanaf deze maand in Nederland in de bioscoop.
Betrek mensen met een beperking bij Wet veiligheidsregio’s
Recent besprak de Tweede Kamer de begroting voor Justitie en Veiligheid. Artikel 11 van het VN-verdrag Handicap benadrukt het belang van gelijke toegang tot noodsituaties en rampenbestrijding voor iedereen. Daarom deed Ieder(in) drie concrete voorstellen aan de Tweede Kamer om veiligheid voor mensen met een beperking te waarborgen en verbeteren.
Lees op de website van Ieder(in) meer over: Betrek mensen met een beperking bij Wet veiligheidsregio’s
Fietsen lang niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking
Toegankelijkheid en persoonlijke mobiliteit staan in het VN-verdrag Handicap als rechten voor mensen met een beperking. Nederland heeft dit verdrag in 2016 bekrachtigd. Toch ervaren fietsers met een beperking vaak nog belemmeringen die het fietsen lastig of zelfs onmogelijk maken. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder fietsers met een beperking en professionals op dit gebied.
Lees verder op de wesite van Ieder(in) over: Bevorder representatie van mensen met een beperking in de media
Deelnemers gezocht: onderzoek over beeldbeschrijvingen
Wil je meedenken over betere beschrijvingen van afbeeldingen? Onderzoekers van Tilburg University en Zuyd Hogeschool zijn voor hun project opnieuw op zoek naar ervaringsdeskundigen. Met dit tweejarige project willen de onderzoekers betere richtlijnen maken voor het beschrijven van afbeeldingen, zodat deze beter passen bij wat mensen met een visuele beperking nodig hebben. Bartiméus, Koninklijke Visio en Dedicon werken ook mee aan het project.
Lees meer op de website van Visio over deelnemers gezocht: onderzoek over beeldbeschrijvingen
Nationale Oogbeurs een geslaagde eerste editie
Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november vond de eerste editie van de Nationale Oogbeurs plaats in het Beatrixgebouw in Utrecht. Twee dagen lang stond alles in het teken van innovaties en mogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. De beurs bood een gevarieerd programma met workshops, lezingen en een interactieve beursvloer vol inspirerende stands.
Lees er meer over op de website van Visio: Nationale Oogbeurs een geslaagde eerste editie
Hoe smartglasses het leven met een beperking makkelijker kunnen maken
Tien jaar geleden werden smartglasses als een revolutionaire uitvinding gezien. Met de GoogleGlass kon je op basis van een spraakcommando informatie opzoeken en weergeven op een bril. Door de snelle ontwikkeling van AI zijn de smartglasses verder ontwikkeld. Deze technologie kan het leven van mensen met een beperking ook makkelijker maken.
Lees er meer over op de website van Uniek Sporten: Hoe smartglasses het leven met een beperking makkelijker kunnen maken
Onderzoek naar de wensen en ervaringen van gamers met een beperking
Gamen is voor veel mensen een fijne manier van ontspannen, iets leuks om alleen of samen met vrienden te doen. Als je een beperking hebt is gamen helaas niet altijd zo vanzelfsprekend. Klimmendaal deed samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Radboudumc onderzoek naar de wensen en ervaringen van gamers met een beperking. Wat brengt gamen hen? Waar lopen zij tegenaan, en wat hebben ze nodig?
Lees op de website van Klimmendaal meer over het onderzoek naar de wensen en ervaringen van gamers met een beperking
Agenda
Vanaf december ook in Arnhem Pathé bioscoop
Film Wicked (met audiodescriptie via earcatch en Nederlandse ondertiteling via subcatch)
Vanaf 7 december elke dag, Arnhem
Tentoonstelling (On)beperkt | Leven met een handicap
7 december, Den Bosch
Prikkelarme cultuuragenda
7 december, Doetinchem
Musical “Eiffel”
13 december, Den Bosch
Theater met tolk: The funniest festval ever!
14 december, Apeldoorn
Multisportdag – Zichtbaar Sportief
24 december, Utrecht
De brutaalste musical van het jaar: De NEEhoorn (7+)
2025, Nijmegen
Visio Nijmegen start gespreksgroep begin 2025
Blog van Marjolein
Ineens kwam het besef keihard binnen. Het blijft voor mij voor altijd donker. Al die tijd wist ik dit natuurlijk al, maar het echt beseffen was te groot, te eng en te verdrietig. Uit ervaring weet ik dat wegstoppen niet werkt. Dan komt het juist harder terug op een onverwacht moment. Dus ga ik er nu maar dwars doorheen en kijk ik het monster in de bek. Of in mijn geval de diva in haar rode mond. Dolly de duisternis. Ze grijpt me soms veel te stevig vast met haar mooi gemanicuurde handen. Over een tijdje zijn we beste vriendinnen en loop ik weer zingend in de zon.
Lees hier de blog van Marjolein verder