Week van de Toegankelijkheid
Van 2 – 6 oktober is de week van de toegankelijkheid. Als Apcg organiseren wij die week samen met anderen 2 activiteiten.
Dinsdag 3 oktober: deurbelactie toegankelijkheid loont
Onderwerp van de week is dit jaar ‘toegankelijkheid loont’.
Daarom hebben wij samen met de Gemeente Arnhem en Platform Binnenstad Arnhem een actie gericht op de ondernemers uit de binnenstad.
Tussen 13.00 en 17.00 gaan we samen met Platform Binnenstad Arnhem bij ondernemers langs om ze een flyer uit te reiken met tips om hun onderneming toegankelijker te maken.
Daarnaast kunnen ondernemers zich vanaf deze dag aanmelden voor een gratis deurbel. Op die manier kunnen ondernemers met bijvoorbeeld een zware deur hun onderneming wat toegankelijker maken.
Om 16.00u zullen wethouder Maurits van de Geijn en Apcg voorzitter Marjolein van den Broek de eerste deurbel installeren.
Deze actie is ook terug te vinden op de website van de week van toegankelijkheid via de volgende link: Deurbelactie – Week van de Toegankelijkheid
Wil jij meedoen met deze actie, stuur dan een email naar info@apcg.nl
Donderdag 5 oktober: presentatie handboek toegankelijke openbare ruimte en opening toegankelijke looproute
Om te zorgen dat de stoepen en straten in Arnhem voortaan toegankelijk worden gebouwd, heeft de gemeente een handboek gemaakt met afspraken over toegankelijkheid. In dat handboek staat ook dat er routes door de stad moeten komen met stoepen die extra toegankelijk zijn. Die routes lopen langs belangrijke voorzieningen, zoals winkels, buurthuizen, gezondheidscentra etc.
Als Apcg hebben wij natuurlijk kritisch meegedacht over dat handboek.
Op donderdag 5 oktober zullen wethouder Bob Roelofs en Apcg voorzitter Marjolein van den Broek dit handboek presenteren en het eerste deel van de toegankelijke route openen.
Deze actie is ook terug te vinden op de website van de week van toegankelijkheid via de volgende link: opening toegankelijke looproutes – Week van de Toegankelijkheid
Werken aan toegankelijke festivals – Innovate Experience
Zoals al vaker genoemd in deze nieuwsbrief, werken wij als Apcg met verschillende festivals samen aan toegankelijkheid.
Op 13 oktober is de Innovate Experience in Musis Arnhem.
Wij hebben met Innovate meegedacht over het toegankelijker maken van dit evenement. Zo kun je als persoon met een visuele beperking aangeven dat je graag met een vrijwilliger de experience wilt bezoeken en is er een rondleiding in gebarentaal.
Meer informatie vind je via de website over toegankelijkheid van Innovate.
Kabinet doet te weinig aan bestrijding armoede onder mensen met een beperking
Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag twee miljard euro vrijgemaakt om armoede tegen te gaan. Ieder(in) juicht dit toe, tegelijkertijd zijn we teleurgesteld dat er geen gerichte maatregelen zijn getroffen om de bestaanszekerheid voor mensen met een beperking of chronische ziekte te verbeteren. Terwijl dit hard nodig is, want zij hebben vaak hoge extra kosten vanwege hun aandoening. Dit wordt erger doordat het kabinet de stapeling van zorgkosten laat oplopen, met zijn voornemen om een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo in te voeren.
Lees meer
Stichting Intermobiel viert 20 jaar bestaan als stichting
Voor ongeziene jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte
Onlangs vierde de Arnhemse stichting Intermobiel haar 20-jarig bestaan. De stichting zet zich al 20 jaar in voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die minder mobiel of bedlegerig zijn. De Arnhemse Veroni Steentjes (47) is de drijvende kracht achter Intermobiel. Ze is zelf bijna 30 jaar bedlegerig door een spierziekte. Intermobiel is de stem en het gezicht van deze vergeten jongeren omdat ze ongezien worden door hun beperkte mobiliteit.
Lees meer
Lees ook: Seks met een handicap? Veroni had er graag veel meer hulp bij gehad
Speels Collectief schopt heersende ideaalbeelden omver
…Ook al levert dat soms best wat blauwe plekken op
Lay down and lift me up is de nieuwe voorstelling van het diverse en mixed-abled theatergezelschap Speels Collectief. Hun voorstellingen raken aan thema’s als machtsstructuren, ongelijkheid of (on)afhankelijkheid. Lay down and lift me up is een intieme voorstelling over relaties in al haar vormen. De Lindenberg ging in gesprek met artistiek leider en regisseur Sanne Arbouw, choreograaf Ulrike Doszmann en spelers Juul Heko Adang en Tim Kroesbergen. “Ik hoop dat de voorstelling mensen nieuwsgierig maakt naar wat er nog meer is of dat het hen juist bevestigd in wat ze hebben.”
Lees meer
Gemeenten laten mensen met een beperking nog steeds massaal in de kou staan
Mensen met een beperking krijgen in veel gemeenten nog altijd veel te weinig hulp om volwaardig mee te doen in de maatschappij. Deze ongelijkheid is hardnekkig, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs toezichthouders, onderzoekers en ervaringsdeskundigen.
Lees verder
Lees ook: Gemeenten snappen kritiek op gehandicaptenbeleid: ‘Voor een groot deel terecht’
Lees ook: Gemeenten werpen flinke drempels op voor mensen met een beperking
Gamen in het theater, óók als je spierziekte of autisme hebt: Musis wil inclusiever kinderprogramma
Tijdens de allereerste kindervakantieweek in concertgebouw Musis staat er meer op het programma dan alleen muziek en theater. In de speciale game room kunnen kinderen zich vermaken op virtuele voetbalvelden en racecircuits. Álle kinderen, want speciale controllers maken gamen met een handicap mogelijk.
Lees meer
Toegankelijke familieroute Waterrijk-Wests door het rietmoeras geopend
Onder ‘Hollandse luchten’ met een zonnetje én een briesje is zaterdag 23 september j.l. de Familieroute in Waterrijk-West met een openingsexcursie feestelijk in gebruik genomen. De toegankelijke route van drie kilometer laat je de unieke natuur in een rietmoeras van dichtbij beleven.
Lees verder
Tilburg bouwt prikkelarme woningen: ‘Zorgt voor gelijkgestemden’
Wonen langs een drukke weg, naast luidruchtige buren of tegenover een school: voor sommigen is het ‘gewoon even wennen’, maar voor prikkelgevoelige mensen met bijvoorbeeld autisme, vormen deze geluiden serieuze problemen. Voor hen is er nu goed nieuws: de gemeente Tilburg heeft een paar miljoen euro uitgetrokken om prikkelarme woningen te bouwen. Waar wordt dan op gelet bij die prikkelarme woningen?
Lees meer
Ieder(in) roept politiek op: ‘Kies voor een toegankelijk Nederland’
Anno 2023 kunnen mensen met een beperking of chronische ziekte nog steeds niet op voet van gelijkheid meedoen aan de samenleving. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen roept Ieder(in) de politieke partijen op daar eindelijk verandering in te brengen. In de oproep ‘Kies voor een toegankelijk Nederland’ pleit de koepelorganisatie van mensen met een beperking en chronische ziekte voor drastische veranderingen op het gebied van bestaanszekerheid, zorg en rechtsgelijkheid. De politieke partijen worden opgeroepen om dit voor de komende verkiezingen vast te leggen in hun verkiezingsprogramma’s.
Lees meer
Veel energiearmoede onder chronisch zieken ondanks maatregelen overheid
Veel mensen met ernstige chronische aandoeningen hebben een hoog energiegebruik en daardoor veel extra kosten. Hierdoor kunnen ze vaak niet of nauwelijks rondkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Ieder(in), waaraan ruim 500 mensen met een chronische aandoening of beperking hebben meegedaan. Ieder(in) wil daarom dat er nog voor de komende winter extra maatregelen voor deze groep worden getroffen. Want de bestaande energiemaatregelen, zoals het prijsplafond, werken voor deze mensen onvoldoende.
Lees meer
Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt: 1 op de 5 patiënten mijdt zorg door kosten
Ruim 1 op de 5 mensen uit het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland heeft in 2022 zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland naar de (stapeling van) zorgkosten onder mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat zorgkosten een grote impact hebben op andere financiële keuzes die mensen in hun leven moeten maken en dus naast hun gezondheid ook de kwaliteit van leven beïnvloedt.
Lees meer
Gemeenten werpen drempels op voor ouders met beperking met hulpvraag
Ouders die vanwege een beperking of chronische ziekte fysiek minder goed in staat zijn om bepaalde praktische zaken van de opvoeding op zich te nemen, kunnen aanspraak maken op ondersteuning vanuit de gemeente. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, komt naar voren in de enquête van Ieder(in) over ouderschapsondersteuning.
Lees meer
Voorstel Europese gehandicaptenkaart ingediend
Woensdag 6 september heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend voor een Europese gehandicaptenkaart (De European Disability Card (EDC)). Mensen met een beperking vragen hier al heel lang om. Met de kaart kan je aantonen dat je een beperking hebt. Dat is zeker voor mensen met een onzichtbare beperking heel handig.
Lees meer
Openbare gebouwen in Nederland nog altijd niet toegankelijk genoeg
Met een visuele beperking een gebouw betreden, of in een rolstoel een verdieping hoger komen. Dat is een veel gevallen nog niet zo makkelijk; Nederland is namelijk niet het braafste jongetje van de klas als het gaat om toegankelijkheid van gebouwen… Maar: er zijn afspraken in de maak om daar verandering in te brengen.
Lees meer
VDZ start met G-voetbal voor mensen met een beperking
Voetbalvereniging VDZ staat voor voetbal met meer plezier. VDZ heeft nu ook een G-team. Een schitterend team met spelers van allerlei leeftijden.
Lees meer
Agenda
Save the date! Trolls 3 in de herfstvakantie
20 oktober
Oogcafé Arnhem
31 oktober
Eigen Regie voor mensen met autisme
Start 3 november, cursus
Speels collectief: Lay down and lift me up
2 december, Posttheater, Arnhem
Blog van Marjolein
Het was weer tijd voor nieuwe ogen. Mijn tieners vroegen zich af of ik eindelijk eens voor iets leuks ging kiezen. Mijn dochter vroeg of ze mee mocht. Ze vond het interessant om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ook vroeg ze of ik mijn nieuwe ogen op die van haar wilde baseren. Dat wilde ik wel. Een mooi idee.
Lees meer