Reactie Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten en Bijzonder in Arnhem op beleidsplan ‘Positief Sportklimaat in Arnhem’
6 maart 2024
Goed dat de gemeente dit beleidsplan heeft gemaakt met aandacht voor prettig sporten voor iedereen. Belangrijk dat daarin aandacht is voor alle verschillende vormen van discriminatie en uitsluiting, juist omdat één persoon op verschillende manieren met discriminatie te maken kan krijgen.
Wij zien verschillende goede punten terugkomen. Ten eerste het realiseren van toegankelijke beweegplekken in de openbare ruimte. Zoals beschreven in het stuk, is toegankelijkheid tot nu toe niet meegenomen. Dus heel belangrijk dat daar ook echt een goed werkproces komt, zodat alle nieuw te ontwikkelen plekken daadwerkelijk worden gerealiseerd volgens het proces dat is vastgelegd in de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST). Daarbij zal dan ook het handboek toegankelijke openbare ruimte moeten worden uitgebreid met normen voor beweegplekken.
Het aanstellen van een coördinator Positief Sportklimaat zien we als belangrijke kans om tot inclusief sportaanbod te komen. Zodat het niet alleen op papier mogelijk is om mee te kunnen doen, maar mensen zich ook in de praktijk echt welkom voelen. Dat wil wel zeggen dat deze coördinator ook kennis moet hebben over wat er nodig is om mee te kunnen doen met sport, wanneer je een beperking hebt.
Daarbij vinden we het belangrijk om te noemen dat niet alle sportactiviteiten bij sportverenigingen plaatsvinden. Sportbedrijf organiseert bijvoorbeeld ook zelf sport- en beweegactiviteiten in de wijken. Belangrijk is dat ook deze activiteiten door iedereen bezocht kunnen worden, nu is dat nog niet altijd het geval. Of er ontbreekt de informatie over voor wie de activiteit toegankelijk is, waardoor mensen niet het risico nemen om er zelf of met hun kind naar toe te gaan. Wij vinden het belangrijk dat er bij al het sport- en beweegaanbod in Arnhem aandacht is voor inclusie, dus ook bij aanbod buiten sportverenigingen.
Het uitbreiden van trainings- en ondersteuningsaanbod zien wij als een kans om ook de kennis over sporten met een beperking te vergroten. Dit wordt niet apart genoemd in het document, dus daarom willen we het hier wel noemen. We zien dat het uitsluiten van mensen met een beperking vaak komt omdat aanbieders niet goed weten hoe ze daarmee om moeten gaan (handelingsverlegenheid). Daarom vinden wij het belangrijk dat dit onderdeel wordt van het trainingsaanbod. Wij denken dat Uniek Sporten daar bijvoorbeeld een rol in zou kunnen spelen.
Tot slot is er een belangrijk punt wat wij missen in dit beleidsstuk en wat wel noodzakelijk is om op een goede manier invulling te geven aan de AST. Voor niet-aangepast sportaanbod wordt jaarlijks of in elk geval regelmatig in kaart gebracht welke ontwikkelingen, behoeften en trends er zijn. Dit is de basis om te kijken welke gebouwen, velden etc. er nodig zijn. Zie bijvoorbeeld de opkomst van padelbanen.
Voor aangepast sportaanbod wordt dit niet gedaan, terwijl ook daar natuurlijk ontwikkelingen, trends en behoeften bestaan. Aangepast sportaanbod stelt eigen eisen aan gebouwen, velden etc. Zo was er ooit de wens om een rolstoelbasketbal vereniging te starten in Arnhem, maar geen passende locatie. Want, er was geen sportlocatie (met ruimte voor meer sportaanbod) waar de vloer voldeed aan de eisen die nodig zijn voor rolstoelbasketbal. Zo moesten zij uiteindelijk uitwijken naar Duiven.
Om bij nieuwbouw en renovatie van sportlocaties goed de AST te kunnen toepassen, is het noodzakelijk dat er ook een actueel overzicht is van de ontwikkelingen, trends en behoeften op het gebied van aangepast sportaanbod. Mogelijk dat Uniek Sporten hierin een rol kan vervullen, aangezien zij zowel lokaal als landelijk het meeste zicht hebben op aangepast sportaanbod.
Onafhankelijk van wie de analyse gaat doen, is het in elk geval belangrijk dat deze er komt, zodat we in Arnhem werkelijk een passend sportaanbod voor iedereen hebben en houden.