Schouw verslag 21 mei 2022
Museum Arnhem is weer geopend. Het ontwerp was al gekozen voordat de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid was vastgesteld en voldoet dus niet aan alle criteria. Zo is er niet gekozen voor één goed toegankelijke hoofdingang en is het uitzichtpunt niet voor iedereen toegankelijk. Wel is er een ruim toegankelijk toilet op de begane grond in de nieuwe vleugel. Op de website van het Museum staat informatie over de toegankelijkheid, zoals het reserveren van een rollator of rolstoel en het gebruik van een scootmobiel.
Bereikbaarheid
Er liggen twee gehandicaptenparkeerplaatsen vlak bij de ingang. Met de bus kun je vanuit beide richtingen vlak bij het museum komen. Als je uitstapt bij de halte waar de bus richting het station rijdt dan kun je over de stoep bij het museum komen. Als je uitstapt bij de halte waar de bus vanaf het station stopt, dan gaat de route naar het museum over een stoep met meerdere op- en afritjes. Als je wilt oversteken naar het museum ligt de eerste verlaagde oprit naast de gehandicaptenparkeerplaatsen. Op het moment van de laatste schouw (zaterdag 21 mei) stond deze vol met fietsen. Daar moet een oplossing voor komen.
Omschrijving afbeelding: Foto van de straat bij het museum, met een gehandicaptenparkeerplaats en links daarvan de oprit van de stoep die vol staat met fietsen.
Ingang
De hoofdingang heeft middenvoor en rechts enkele treden en links een steile hellingbaan. Voor een deel van de bezoekers zal deze hellingbaan te steil zijn. In dat geval kunnen ze via het café aan de achterzijde van het museum naar binnen. Dit staat echter nergens aangegeven.
Zowel de hoofdingang als de achteringang hebben openslaande deuren, die open staan.
Omschrijving afbeelding: Foto van de hoofdingang. De trap is deels zichtbaar. De twee naar binnen openslaande deuren staan open.
Omschrijving afbeelding: Foto van de achteringang. De twee naar buiten openslaande deuren staan open.
Ontvangst receptie
De ontvangstbalie is een sta balie. Het pinapparaat zit niet vast aan de balie, maar wel aan een draad en kan worden aangereikt. Je kunt contactloos betalen.
Horeca en winkel
Via openstaande glazen deuren kom je vervolgens in het café/winkel. De balies en de bar zijn ongeveer 1m hoog. Ook hier pinautomaten met een draad en mogelijkheid tot contactloos pinnen.
Vanuit het café kun je naar de tentoonstellingen en naar de hal voor de lift, trap, garderobe en toiletten. Hier hangt bewegwijzering. De lift is ongeveer 1 bij 2 meter. Het is geen brancardlift.
Omschrijving afbeelding: Afbeelding van de bewegwijzering. Een bruine achtergrond met drie regels tijd. De eerste regel heeft de tekst: Studio Museum Arnhem, met links een pijl naar links. Op de tweede regel: Trap/lift, met links een pijl naar links, en rechts een lift symbool. Op de derde regel: Garderobe/toiletten, met links een pijl naar links, in het midden een symbool van een kledinghanger, en rechts twee toilet symbolen.
De trap is een houten wenteltrap met aan beide kanten leuningen. De treden zijn gemarkeerd met een dunne zwarte antislipstrip.
De lift is ongeveer 2 m x 1 m. Het is geen brancardlift.
Kelderverdieping
De garderobe en overige toiletten zitten in de kelder. Er zijn geen lage kapstokken. Er zijn kluisjes op verschillende hoogtes, de kluisjes op rolstoelhoogte zijn niet erg groot als je er ook een jas in wilt doen.
Omschrijving afbeelding: Foto van de rijen kluisjes
In de kelderverdieping zit een toegankelijk toilet dat qua grootte voldoet aan de normen. De inrichting is nog niet optimaal. Zo zit er geen beugel op de deur en hangt het alarmkoord te slap. De toiletpot is te laag (43 cm). Er zit een verschoontafel in tot max 22,7 kg. Er is geen andere ruimte met verschoontafel om oudere kinderen met een beperking liggend te verzorgen.
Bovenverdieping
Op de bovenverdieping zit het maakatelier, deze ruimte heeft openstaande glazen deuren. De akoestiek is niet optimaal. Op de verdieping worden lezingen en workshops gegeven.
Begane grond
Er zijn transparante toegangspoortjes en een scanner voor toegang tot de tentoonstellingszalen. De scanner zit op ongeveer 118 cm vanaf de vloer.
Omschrijving afbeelding: Foto van de scanner en het display op een metalen paal
De doorgangen tussen de zalen zijn verschillend in breedte, maar allemaal breed genoeg. De verlichting tussen de zalen is redelijk gelijkmatig en de akoestiek is goed. In de grote zaal tussen de vleugels, die ook gebruikt gaat worden voor lezingen, is de akoestiek niet optimaal. Hier komt nog een ringleiding.
Er staan geen losse bankjes om te zitten of liggen en uit te rusten. Dit kan wel op de rand langs de grote ramen die als banken gebruikt (kunnen) worden.
Omschrijving afbeelding: Foto van een deel van een ruimte met grote hoge ramen, met uitzicht naar buiten. Voor de ramen langs loopt een brede rand op zithoogte.
In de nieuwe vleugel zitten twee toiletten, waarvan één een ruim toegankelijk toilet is, deze is ruimer dan het toilet in de kelderverdieping. De inrichting is nog niet optimaal. Er ontbreekt een beugel op de deur, de wc-pot is te laag en het wc-papier hangt te ver weg. Het toegankelijk toilet wordt nergens aangegeven in de bewegwijzering. Het gangetje naar het toilet is smal, wat het lastiger maakt om goed te manoeuvreren.
Omschrijving afbeelding: Een foto van een persoon in een elektrische rolstoel, die in de hoek van het smalle gangetje staat. Tussen de twee muren en de rolstoel is weinig ruimte over.
Omschrijving afbeelding: Foto van de bewegwijzering. Er staan twee regels tekst op. Bovenaan staat ‘Toiletten’. Met een pijl naar rechts en een toilet icoontje. Er staat geen icoontje bij die aanduidt er ook een toegankelijk toilet is. Op de tweede regel staat ‘Uitgang’. Met een pijl naar rechts en een uitgang icoontje.
Nooduitgangen
Vanuit de laatste zaal loopt een brede gang terug naar de oude vleugel. In de gang bevindt zich ook een nooduitgang. Die bestaat uit één deur en komt uit in de tuin. De nooduitgang oogt niet goed toegankelijk: eerst grind en dan een opstaande rand voor het grasveld. In café Pierre bevinden zich twee nooduitgangen met dubbele deuren.
Omschrijving afbeelding: Foto van de nooduitgang in de gang. De deur is te zien met het zicht naar buiten op het strookje grind en het grasveld erachter.
De tuin en de trap
Het museum heeft ook een beeldentuin. Deze is ook los van het museum te bezoeken, tijdens openingstijden. Er loopt vanuit de beeldentuin een brede trap door het gebouw die eindigt bij een uitzichtpunt. Dat zit boven het uitzichtpunt in de zaal op de begane grond. Dit uitzichtpunt is niet toegankelijk voor mensen die geen trap kunnen lopen. Bovenaan de trap staat een beeld. Deze kun je alleen dichtbij bekijken als je de trap kunt betreden.
De trap zelf bestaat uit drie delen: links en rechts zitten de trapdelen met een leuning. In het midden zitten treden om op te zitten. De zit-treden en de traptreden zijn niet met een markering of afscheiding van elkaar te onderscheiden. Voor mensen met een visuele beperking kan dit lastig zijn.
De trap loopt uit op een plateau. Het middengedeelte van de trap, en het gehele plateau, zijn bedoeld om op te zitten. Het plateau heeft geen leuning of omheining. Aan het uiteinde van het plateau is één trede, waar je het plateau op of af kunt stappen. Er is geen reling of iets dergelijks om je aan vast te houden. Voor mensen die slecht ter been zijn, zal dit lastig zijn.
Omschrijving afbeelding: Foto van het plateau en de trap, met zicht op de muur van het museum waar de trap in verdwijnt.
Omschrijving afbeelding: Detail foto van de traptrede van het plateau.
Door de hele tuin loopt een pad dat deels verhard is en deels half verhard. Er zit een klein hoogteverschil tussen beide paden. De ondergronden hebben vrijwel dezelfde kleur, dus het kan lastig zijn om de overgang te zien. De beelden en de bordjes bij de beelden staan aan beide zijden van het pad. Om alle bordjes goed te kunnen lezen, moet je over (de grens van) beiden paden gaan. De bordjes staan bovendien laag boven de grond.
Omschrijving afbeelding: Foto van het pad door de tuin
Omschrijving afbeelding: Foto van de twee delen van het pad, het verharde en het half verharde deel.
Klik hier voor informatie over de toegankelijkheid op de website van Museum Arnhem